Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Plăcintă cu dovleac: Idei de rețete simple și delicioase

Dacă ar fi să enumerăm cele mai delicioase deserturi ale copilăriei, plăcinta cu dovleac s-ar numără cu siguranță printre ele. Suntem convinși că în fiecare toamnă, nu există casă care să nu fie învăluită de aromele plăcintei de dovleac, alături de gutui și de mere coapte. Și pentru că ne dorim să-ți amintești de aromele copilăriei, iar toamna ne oferă atât de multe roade pe care să le transformăm în deserturi gustoase, te vom încânta în articolul de astăzi cu două delicioase rețete de plăcintă cu dovleac.

Fie că optezi pentru varianta tradițională de plăcintă cu aluat de casă, fie că dorești să prepari plăcintă cu dovleac cu foi din comerț, vei găsi în articolul următor modalitățile prin care-ți poți încânta familia cu acest desert. Iată!

Rețetă de plăcintă tradițională, cu aluat de casă

Vrei să prepari o plăcintă cu dovleac cu aluat fraged, făcut în casă? Descoperă în rândurile următoare cum o poți găti!

Ingrediente pentru plăcintă cu bostan, tradițională

Din ingredientele de mai jos vei obține o tavă apetisantă de plăcintă cu dovleac, însă poți dubla cantitățile, în funcție de numărul pofticioșilor de la masă. Iată ce ingrediente trebuie să se găsească pe lista pentru supermarket:

Pentru aluat

  • 400 g de făină din gama Proxi;
  • 7 linguri de zahăr;
  • 7 linguri de lapte;
  • 7 linguri de ulei;
  • 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu;
  • 1 ou;
  • 1 esență de vanilie;
  • puțină sare;

Pentru umplutură

  • 1,5 kg de dovleac dat pe răzătoare;
  • 150 g de zahăr;
  • 2 lingurițe de scorțișoară.

Cum se face plăcinta cu dovleac după rețeta tradițională

Ai toate ingredientele la îndemână? Dacă da, să începem! Pentru început, va trebui să cureți dovleacul plăcintar și să-l dai pe răzătoare. Pune dovleacul mărunțit într-o cratiță și adaugă peste el zahărul şi scorțișoara. Amestecă totul foarte bine și călește bine dovleacul, până când se înmoaie bine și se evaporă o parte din lichid. Oprește apoi focul și lasă dovleacul să se răcească.

Să trecem la foi. Pune într-o cratiță laptele, uleiul și zahărul, amestecă-le bine și lasă-le pe foc până când zahărul se topește și compoziția dă în clocot. Oprește focul și lasă compoziția pentru foi de plăcintă se se răcească. Când amestecul s-a răcit, pune-l într-un bol încăpător, alături de ou, esența de vanilie, bicarbonatul de sodiu și sare.

Amestecă bine toate ingredientele, apoi adaugă peste acestea făina, puțin câte puțin, amestecând în continuare, pentru a o încorpora. Când pasta începe să se îngroașe, amestecă-l cu mâna, până obții un aluat omogen, care să nu se lipească de mâini.

Taie apoi aluatul obținut în două bucăți și presară făină pe blatul de lucru. Întinde prima foaie de plăcintă cu ajutorul unui sucitor, până ajunge la mărimea tăvii de copt. Transferă apoi foia în tava de copt, tapetată în prealabil cu hârtie de copt și puțin ulei și îndepărtează cu ajutorul unui cuțit aluatul în exces de pe margini. Pune apoi peste foaie umplutura de dovleac și nivelează uniform compoziția. Întinde apoi și ce-a de-a doua foaie de plăcintă, pe care o vei pune peste umplutură. Așa cum ai procedat anterior, vei îndepărta marginile de aluat cu un cuțit.

Unge apoi foaia de plăcintă cu ou bătut, pentru a căpăta o nuanță estetică. Dă apoi plăcinta cu dovleac la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30-40 de minute sau până când este coaptă suficient. Pudrează plăcinta cu dovleac tradițională cu zahăr pudră și o poți servi alături de cei dragi!

Rețetă de plăcintă cu dovleac cu foi subțiri din comerț

Ideea de a prepara aluat acasă nu te încântă? Asta nu înseamnă că nu poți prepara o plăcintă cu dovleac absolut delicioasă și cu foi de plăcintă din comerț! În gama de produse Profi, vei găsi cu siguranță foi subțiri de plăcintă, numai bune pentru rețeta preferată. Ești gata să prepari plăcintă cu dovleac cu foietaj? Iată cum îi poți strânge pe toți în jurul mesei cu aromele din bucătărie!

Ingrediente pentru plăcintă cu dovleac plăcintar și foi din comerț

Pentru acest delicios desert al copilăriei, nu vei avea nevoie de prea multe ingrediente, iar magazinul Profi ți le poate adăuga pe toate în coșul de cumpărături. Mai mult, în revista Profi, vei găsi și cele mai bune oferte la dovleac pentru plăcintă. Iată de ce vei avea nevoie pentru rețeta de plăcintă de dovleac cu foi:

  • 1 kg de dovleac dat pe răzătoare;
  • 100 g de unt;
  • 125 g de zahăr;
  • 400 g de foi subțiri de plăcintă;
  • 100 g de unt pentru uns foile;
  • vanilie și scorțișoară.

Cum se face plăcinta cu dovleac cu foi de plăcintă din comerț

Așa cum am procedat și în cazul rețetei tradiționale de plăcintă cu dovleac, curățăm dovleacul de coajă și îl dăm pe răzătoare cu găuri mari, de această dată. Amestecăm apoi dovleacul cu zahărul și untul tăiat bucățele, apoi punem compoziția într-o cratiță încăpătoare și călim 15 minute. Stingem apoi focul și lăsăm dovleacul să se răcească.

Topește untul de care vei avea nevoie pentru ungerea foilor și lasă-l să se răcească. După ce s-a răcit, întinde o foaie de plăcintă în tava tapetată cu hârtie de copt și unge-o cu unt topit pe întreaga suprafață. Adaugă peste prima foaie o a doua foaie, pe care o vei unge cu unt, apoi așază și a treia foaie, pe care o vei unge din nou cu puțin unt. Acoperă apoi foile de plăcintă cu dovleac (aproximativ un sfert din compoziție), pliază capetele foii și formează un rulou. Procedează apoi în același mod, până când termini compoziția pentru plăcintă cu dovleac.

Unge apoi rulourile cu puțin unt sau ulei și coace plăcintele la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru circa 30-35 de minute. Odată ce s-a răcit, pudrează plăcinta cu zahăr pudră, tai-o în bucăți și servește-o cu poftă celor dragi din familie.

placinta de dovleac taiata bucati pe farfurie

Nu lăsa să treacă toamna fără să profiți de cei mai buni dovleci plăcintari cu care te așteaptă noul Profi, cu ajutorul cărora poți prepara cele mai gustoase rețete de plăcinte. Îți poți descărca și aplicația Profi, unde te poți bucura săptămânal de oferte exclusive la ingredientele pentru plăcintă cu dovleac și alte bunătăți pe care dorești să le prepari pentru familie în acest sezon.

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Plăcinta dobrogeană cu brânză și stafide: o rețetă tradițională delicioasă și ușor de preparat

23 septembrie 2024

E o vorbă veche care spune „La plăcinte, înainte!” și tocmai acest motto ne-a inspirat și pe noi să-ți propunem astăzi o delicioasă rețetă de plăcintă, cu originile în Dobrogea. Este vorba, desigur, despre plăcinta dobrogeană cu brânză, un deliciu tradițional apetisant și ușor de preparat. Plăcinta dobrogeană este una dintre acele rețete tradiționale românești […]

Citește mai mult

Dulceață de smochine: rețeta care păstrează savoarea naturală a fructelor

11 noiembrie 2024

Dacă îți place să pregătești conserve pentru iarnă și vrei să aduci o notă de dulceață naturală în cămara ta, dulceața de smochine este una dintre cele mai aromate opțiuni. Smochinele, fructe delicate și parfumate, sunt perfecte pentru a fi transformate într-o dulceață fină, care își păstrează toate calitățile naturale.  Astăzi îți vom arăta cum […]

Citește mai mult

Rețeta de pască tradițională cu brânză

28 martie 2023

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză […]

Citește mai mult

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

18 ianuarie 2024

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai […]

Citește mai mult

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Panna cotta: idei de rețete originale italiene

28 mai 2024

În peisajul vast al deliciilor italiene, panna cotta strălucește ca un adevărat simbol al eleganței și rafinamentului. Această delicioasă budincă de smântână, cu origini în nordul Italiei, a câștigat inimile gurmanzilor din întreaga lume datorită texturii sale fine și aromei subtile. Cu toate că rețeta clasică de panna cotta este adorată pentru simplitatea sa, există numeroase […]

Citește mai mult

Plăcintă cu mere: Deliciul toamnei în farfurie

20 noiembrie 2023

Toamna aduce cu ea o diversitate de fructe, iar merele sunt printre cele mai iubite. Și ce poate fi mai delicios decât un desert cald, aromat, creat din aceste minunate fructe? Nu știm dacă știai că nouă, celor de la Profi, tare mult ne mai plac plăcintele. Chiar ne gândeam să preparăm în perioada următoare și […]

Citește mai mult

Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare

17 noiembrie 2023

Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai […]

Citește mai mult

Ciocolată de casă: rețeta copilăriei

16 februarie 2023

Deserturile copilăriei ne-au fascinat întotdeauna și ne-au umplut sufletele de bucurie de fiecare dată când le-am degustat. Acesta este și motivul pentru care vei regăsi pe blogul nostru culinar rețete cu deserturi precum cea de orez cu lapte sau de macaroane cu brânză, atât de iubite în copilăriei și atât de apreciate chiar și acum, […]

Citește mai mult

Cum să faci bezele de casă: Rețeta pas cu pas

20 noiembrie 2023

Dacă iubești deserturile la fel de mult ca și noi și ai încercat deja toate rețetele de desert pe care ți le-am dezvăluit de-a lungul timpului, să știi că nu ducem niciodată lipsă de inspirație în a găsi alte și alte rețete delicioase cu care să ne potolim pofta de dulce. Și astăzi ne-am gândit la bezele, […]

Citește mai mult