Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Plăcintă cu dovleac: Idei de rețete simple și delicioase

Dacă ar fi să enumerăm cele mai delicioase deserturi ale copilăriei, plăcinta cu dovleac s-ar numără cu siguranță printre ele. Suntem convinși că în fiecare toamnă, nu există casă care să nu fie învăluită de aromele plăcintei de dovleac, alături de gutui și de mere coapte. Și pentru că ne dorim să-ți amintești de aromele copilăriei, iar toamna ne oferă atât de multe roade pe care să le transformăm în deserturi gustoase, te vom încânta în articolul de astăzi cu două delicioase rețete de plăcintă cu dovleac.

Fie că optezi pentru varianta tradițională de plăcintă cu aluat de casă, fie că dorești să prepari plăcintă cu dovleac cu foi din comerț, vei găsi în articolul următor modalitățile prin care-ți poți încânta familia cu acest desert. Iată!

Rețetă de plăcintă tradițională, cu aluat de casă

Vrei să prepari o plăcintă cu dovleac cu aluat fraged, făcut în casă? Descoperă în rândurile următoare cum o poți găti!

Ingrediente pentru plăcintă cu bostan, tradițională

Din ingredientele de mai jos vei obține o tavă apetisantă de plăcintă cu dovleac, însă poți dubla cantitățile, în funcție de numărul pofticioșilor de la masă. Iată ce ingrediente trebuie să se găsească pe lista pentru supermarket:

Pentru aluat

  • 400 g de făină din gama Proxi;
  • 7 linguri de zahăr;
  • 7 linguri de lapte;
  • 7 linguri de ulei;
  • 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu;
  • 1 ou;
  • 1 esență de vanilie;
  • puțină sare;

Pentru umplutură

  • 1,5 kg de dovleac dat pe răzătoare;
  • 150 g de zahăr;
  • 2 lingurițe de scorțișoară.

Cum se face plăcinta cu dovleac după rețeta tradițională

Ai toate ingredientele la îndemână? Dacă da, să începem! Pentru început, va trebui să cureți dovleacul plăcintar și să-l dai pe răzătoare. Pune dovleacul mărunțit într-o cratiță și adaugă peste el zahărul şi scorțișoara. Amestecă totul foarte bine și călește bine dovleacul, până când se înmoaie bine și se evaporă o parte din lichid. Oprește apoi focul și lasă dovleacul să se răcească.

Să trecem la foi. Pune într-o cratiță laptele, uleiul și zahărul, amestecă-le bine și lasă-le pe foc până când zahărul se topește și compoziția dă în clocot. Oprește focul și lasă compoziția pentru foi de plăcintă se se răcească. Când amestecul s-a răcit, pune-l într-un bol încăpător, alături de ou, esența de vanilie, bicarbonatul de sodiu și sare.

Amestecă bine toate ingredientele, apoi adaugă peste acestea făina, puțin câte puțin, amestecând în continuare, pentru a o încorpora. Când pasta începe să se îngroașe, amestecă-l cu mâna, până obții un aluat omogen, care să nu se lipească de mâini.

Taie apoi aluatul obținut în două bucăți și presară făină pe blatul de lucru. Întinde prima foaie de plăcintă cu ajutorul unui sucitor, până ajunge la mărimea tăvii de copt. Transferă apoi foia în tava de copt, tapetată în prealabil cu hârtie de copt și puțin ulei și îndepărtează cu ajutorul unui cuțit aluatul în exces de pe margini. Pune apoi peste foaie umplutura de dovleac și nivelează uniform compoziția. Întinde apoi și ce-a de-a doua foaie de plăcintă, pe care o vei pune peste umplutură. Așa cum ai procedat anterior, vei îndepărta marginile de aluat cu un cuțit.

Unge apoi foaia de plăcintă cu ou bătut, pentru a căpăta o nuanță estetică. Dă apoi plăcinta cu dovleac la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30-40 de minute sau până când este coaptă suficient. Pudrează plăcinta cu dovleac tradițională cu zahăr pudră și o poți servi alături de cei dragi!

Rețetă de plăcintă cu dovleac cu foi subțiri din comerț

Ideea de a prepara aluat acasă nu te încântă? Asta nu înseamnă că nu poți prepara o plăcintă cu dovleac absolut delicioasă și cu foi de plăcintă din comerț! În gama de produse Profi, vei găsi cu siguranță foi subțiri de plăcintă, numai bune pentru rețeta preferată. Ești gata să prepari plăcintă cu dovleac cu foietaj? Iată cum îi poți strânge pe toți în jurul mesei cu aromele din bucătărie!

Ingrediente pentru plăcintă cu dovleac plăcintar și foi din comerț

Pentru acest delicios desert al copilăriei, nu vei avea nevoie de prea multe ingrediente, iar magazinul Profi ți le poate adăuga pe toate în coșul de cumpărături. Mai mult, în revista Profi, vei găsi și cele mai bune oferte la dovleac pentru plăcintă. Iată de ce vei avea nevoie pentru rețeta de plăcintă de dovleac cu foi:

  • 1 kg de dovleac dat pe răzătoare;
  • 100 g de unt;
  • 125 g de zahăr;
  • 400 g de foi subțiri de plăcintă;
  • 100 g de unt pentru uns foile;
  • vanilie și scorțișoară.

Cum se face plăcinta cu dovleac cu foi de plăcintă din comerț

Așa cum am procedat și în cazul rețetei tradiționale de plăcintă cu dovleac, curățăm dovleacul de coajă și îl dăm pe răzătoare cu găuri mari, de această dată. Amestecăm apoi dovleacul cu zahărul și untul tăiat bucățele, apoi punem compoziția într-o cratiță încăpătoare și călim 15 minute. Stingem apoi focul și lăsăm dovleacul să se răcească.

Topește untul de care vei avea nevoie pentru ungerea foilor și lasă-l să se răcească. După ce s-a răcit, întinde o foaie de plăcintă în tava tapetată cu hârtie de copt și unge-o cu unt topit pe întreaga suprafață. Adaugă peste prima foaie o a doua foaie, pe care o vei unge cu unt, apoi așază și a treia foaie, pe care o vei unge din nou cu puțin unt. Acoperă apoi foile de plăcintă cu dovleac (aproximativ un sfert din compoziție), pliază capetele foii și formează un rulou. Procedează apoi în același mod, până când termini compoziția pentru plăcintă cu dovleac.

Unge apoi rulourile cu puțin unt sau ulei și coace plăcintele la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru circa 30-35 de minute. Odată ce s-a răcit, pudrează plăcinta cu zahăr pudră, tai-o în bucăți și servește-o cu poftă celor dragi din familie.

placinta de dovleac taiata bucati pe farfurie

Nu lăsa să treacă toamna fără să profiți de cei mai buni dovleci plăcintari cu care te așteaptă noul Profi, cu ajutorul cărora poți prepara cele mai gustoase rețete de plăcinte. Îți poți descărca și aplicația Profi, unde te poți bucura săptămânal de oferte exclusive la ingredientele pentru plăcintă cu dovleac și alte bunătăți pe care dorești să le prepari pentru familie în acest sezon.

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Rețeta clasică de compot de gutui: gustul autentic al copilăriei

11 noiembrie 2024

Când vine toamna și gutuile își fac apariția în grădini, în supermarketuri și piețe, cu aroma lor inconfundabilă și culoarea aurie, parcă simți din nou acel gust inconfundabil al copilăriei. Compotul de gutui, preparat după rețeta clasică, este o adevărată bucurie pentru simțuri, aducând un strop de nostalgie în fiecare linguriță.  Dacă și tu dorești […]

Citește mai mult

Panna cotta: idei de rețete originale italiene

28 mai 2024

În peisajul vast al deliciilor italiene, panna cotta strălucește ca un adevărat simbol al eleganței și rafinamentului. Această delicioasă budincă de smântână, cu origini în nordul Italiei, a câștigat inimile gurmanzilor din întreaga lume datorită texturii sale fine și aromei subtile. Cu toate că rețeta clasică de panna cotta este adorată pentru simplitatea sa, există numeroase […]

Citește mai mult

Prăjitură cu mălai: O rețetă tradițională ca la bunica

22 decembrie 2022

Nu știm dacă amintirile tale din copilărie se învârt în jurul prăjiturii cu mălai, însă cu siguranță vei recunoaște gustul inconfundabil al desertului mălai dulce preparat cu dragoste de bunica. În cazul în care nu ai savurat niciodată faimoasa prăjitură cu mălai a bunicii, atunci trebuie să știi că nu are gust de mămăligă, așa […]

Citește mai mult

Salam de biscuiți făcut în casă: pas cu pas pentru a obține un desert aromat și delicios

27 martie 2024

Atunci când vine vorba despre deserturi clasice și îndrăgite de toată lumea, de copii și adulți deopotrivă, salamul de biscuiți cu siguranță ocupă un loc special în sufletele noastre. Am gustat cu toții cel puțin o dată acea combinație aromată de biscuiți sfărâmați, cacao, unt și rom, care ne încânta simțurile în copilărie.  În afară […]

Citește mai mult

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Rețeta de pască tradițională cu brânză

28 martie 2023

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză […]

Citește mai mult

Macaroane cu brânză: mod de preparare și ingrediente necesare

17 ianuarie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place să ne aducem aminte de copilărie prin cele mai savuroase rețete de dulciuri care ne făceau fericiți când eram copii. Și am tot gătit de-a lungul timpului tot felul de delicii, de la plăcintă cu dovleac și prăjitură cu mălai, până la cornulețe cu nucă […]

Citește mai mult

Lapte de pasăre: Cum să prepari desertul copilăriei ca la bunica acasă

16 iunie 2023

Nu știm dacă se aplică și în cazul tău, însă pentru noi rețeta de lapte de pasăre se numără printre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie. Aproape la fel de iubită precum cea de griș cu lapte și dulceață, preparată cu multă dragoste de bunica. Bunica ne pregătea adesea lapte de pasăre în vremea copilăriei, iar […]

Citește mai mult

Înghețată de casă: 10 rețete delicioase pe care le poți face acasă

16 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, suntem pasionați de rețete de desert, așa că nu vine deloc ca o surpriză că de îndată ce zilele însorite și-au făcut apariția, gândul ne zboară la delicioasa înghețată de casă. Înghețata, așa cum știm cu toții, este un desert absolut savuros, asociat, în general, cu zilele călduroase de vară, fiind […]

Citește mai mult

Tort de ciocolată: 3 rețete delicioase

22 decembrie 2022

Iubim deserturile la nebunie, exact ca și atunci când eram copii. Și mai iubim și ciocolata, desertul suprem indiferent de vârstă! Iar atunci când vine vorba despre deserturi cu ciocolată, puțin sunt cei care pot rezista tentației de a nu-și răsfăța papilele gustative cu aceste delicii. Și să fim sinceri, ciocolata nu lipsește niciodată de […]

Citește mai mult