Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta de pască tradițională cu brânză

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză de vaci, aromatizată după gust!

Adevărata provocare constă în a face o pască de Paște frumos finisată, cu împletituri bine meșteșugite, care să arate delicios pe masa de sărbătoare alături de cozonac, ouă roșii și preparate din carne de miel. Dacă nu ai mai încercat până acum rețeta de pască cu brânză de vaci, vei descoperi în articolul următor o rețetă extrem de simplu de preparat, în care vom explica chiar și modul de decorare. Iată cum poți prepara și tu o pască cu brânză dulce pentru masa de Paște! 

Ingrediente pentru rețeta de pască cu brânză de vaci și stafide

În lista de mai jos vei găsi ingredientele de care ai nevoie pentru o pască cu brânză dulce ce poate potoli apetitul a 10 pofticioși la masa de Paște, prin urmare 10 porții de pască. Desigur, poți dubla cantitățile dacă vei considera că o singură pască nu va fi suficientă pentru toți membrii familiei. Ca de fiecare dată, magazinul Profi are pregătite pentru tine toate produsele de care ai nevoie, așa că hai să vedem ce-ți trebuie pentru rețeta de pască cu brânză dulce și stafide! 

Ingrediente pentru aluat de pască 

  • 350 g de făină din gama Proxi
  • 4 gălbenușuri de ou; 
  • 75-80 ml de lapte călduț; 
  • 80 g de zahăr; 
  • 15 g de drojdie; 
  • 1 praf de sare; 
  • 1 linguriță de extract de vanilie; 
  • 60 g de unt topit; 
  • coaja rasă de la ½ lămâie. 

Ingrediente pentru umplutura de pască 

  • 350 g de brânză de vaci, bine stoarsă de zer; 
  • 150-200 g de zahăr, în funcție de cât de dulce o preferi; 
  • 2 ouă mari; 
  • 80 ml de smântână; 
  • coaja de la ½ lămâie; 
  • 1 lingură de extract de vanilie; 
  • 50 g de stafide și 3-4 linguri de rom; 
  • 1 gălbenuș de ou. 
Pască tradițională cu brânză - igrediente

Cum se face pasca cu brânză dulce și stafide? 

Ai ales deja toate ingredientele din gama de produse Profi pentru prepararea rețetei de pască cu brânză dulce și stafide? Atunci hai să preparăm împreună o delicioasă pască cu aluat de cozonac, cu gustul copilăriei! 

Prepararea aluatului pentru pască 

Cerne într-un castron făina. Separat, într-un bol, freacă energic drojdia cu 2 lingurițe de zahăr, până se lichefiază. Într-un alt bol se vor bate gălbenușurile de ou cu puțină sare și restul de zahăr necesar aluatului, până amestecul devine omogen. Se adaugă apoi peste acestea extractul de vanilie și laptele încălzit. Se omogenizează bine toate ingredientele și se adaugă peste ele drojdia activă. 

Adaugă peste făina cernută inițial coaja rasă de la jumătate de lămâie, după care și ingredientele lichide. Se frământă bine până ce se adună tot aluatul pentru pască într-un loc, apoi se adaugă untul topit, însă nu fierbinte și se frământă în continuare până ce se obține un aluat ca de cozonac. Aluatul se va modela în formă de bilă și se va pune într-un bol, uns cu puțin ulei. Bolul se va acoperi cu folie alimentară și se va lăsa aluatul la dospit pentru 1 oră, 1 oră și jumătate. 

Prepararea umpluturii pentru pască

Cât timp crește aluatul de pască, ne vom ocupa de umplutură. Pune stafidele într-un bol mic și acoperă-le cu rom. Scurge apoi bine brânza de zer, apoi amestecă brânza cu restul ingredientelor pentru umplutură, până ce obții o compoziție cremoasă. Adaugă peste aceasta și stafidele, alături de romul în care s-au înmuiat. Acum este gata și umplutura pentru pasca cu brânză, așa că vom trece la următoarea etapă! 

Modelarea aluatului de pască 

După ce aluatul a crescut, se vor tăia din acesta două bucăți care se vor modela în forma unor mingi de tenis. Din aluatul rămas se va forma bordura, pe care o poți împleti în 2 sau în 3. În funcție de cât de complicată îți dorești să fie împletitura, în atâtea bucăți egale va trebui să tai partea cea mai mare de aluat. Astfel, se vor modela suluri rotunde și se vor împleti din ele bordura. 

Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt se va aplatiza cu mâinile una dintre bucățile de aluat pe care le-ai păstrat anterior și se modelează sub forma unui cerc cu diametrul de aproximativ 23 de centimetri. Bordura împletită se va așeza de jur împrejur și se va presa bine cu degetele. Pasca formată se va acoperi cu un șervet curat de bucătărie și se va mai lăsa să crească. 

Între timp, se va porni cuptorul și se va încinge la 180 de grade Celsius. Apoi, din ultima bucată de aluat rămasă se vor modela două suluri de aluat egale și se va forma crucea specifică pascăi, care se va așeza deasupra umpluturii de brânză. Se va păstra și aceasta acoperită cu un șervet, într-un loc ferit. 

Coacerea pascăi 

Am ajuns și la ultima etapă a rețetei de pască cu brânză de vaci și stafide, cea de coacere propriu-zisă a preparatului. După ce cuptorul s-a încins, se toarnă umplutura în mijlocul aluatului, se va unge bordura cu gălbenuș de ou bătut cu apă și se va da pasca la cuptor pentru 25 de minute, până ce umplutura devine fermă. Se așează apoi crucea deasupra pascăi, se unge și aceasta cu gălbenuș de ou și se dă din nou pasca cu brânză la cuptor pentru alte 25 de minute. 

Timpul recomandat pentru coacerea pascăi este de aproximativ 50 de minute. În cazul în care marginile se rumenesc mult prea repede, te sfătuim să învelești cu atenție tava de copt cu folie de aluminiu și să coci în continuare pasca, până ce însumează timpul recomandat pentru coacere. Se lasă apoi pasca cu brânză să se răcească și apoi poate fi plasată la loc de cinste pe masa de Paște, alături de restul deliciilor pregătite. 

Coacerea pascăi


Ce spui? Ești gata să încerci și tu rețeta tradițională de pască cu brânză dulce și stafide? Noi te sfătuim să o încerci și te mai sfătuim să-ți descarci și aplicația Profi, căci sărbătorile pascale vin la Profi cu cele mai bune oferte la produsele de care vei avea nevoie pentru rețeta de pască sau alte rețete delicioase de bunătăți pentru masa de Paște!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Plăcintă cu dovleac: Idei de rețete simple și delicioase

22 noiembrie 2022

Dacă ar fi să enumerăm cele mai delicioase deserturi ale copilăriei, plăcinta cu dovleac s-ar numără cu siguranță printre ele. Suntem convinși că în fiecare toamnă, nu există casă care să nu fie învăluită de aromele plăcintei de dovleac, alături de gutui și de mere coapte. Și pentru că ne dorim să-ți amintești de aromele […]

Citește mai mult

Panna cotta: idei de rețete originale italiene

28 mai 2024

În peisajul vast al deliciilor italiene, panna cotta strălucește ca un adevărat simbol al eleganței și rafinamentului. Această delicioasă budincă de smântână, cu origini în nordul Italiei, a câștigat inimile gurmanzilor din întreaga lume datorită texturii sale fine și aromei subtile. Cu toate că rețeta clasică de panna cotta este adorată pentru simplitatea sa, există numeroase […]

Citește mai mult

Macaroane cu brânză: mod de preparare și ingrediente necesare

17 ianuarie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place să ne aducem aminte de copilărie prin cele mai savuroase rețete de dulciuri care ne făceau fericiți când eram copii. Și am tot gătit de-a lungul timpului tot felul de delicii, de la plăcintă cu dovleac și prăjitură cu mălai, până la cornulețe cu nucă […]

Citește mai mult

Frigănele: Un deliciu crocant și pufos pentru un mic dejun perfect

30 iunie 2023

Vrei sa-ți începi dimineața cu un mic dejun delicios? Duci lipsă de inspirație și dorești să-i surprinzi pe cei dragi cu un breakfast aromat? Idei de mic dejun ți-am tot oferit pe blog de-a lungul timpului, una mai delicioasă decât alta, însă cu siguranță nu te-ai fi așteptat ca astăzi să-ți propunem rețeta de frigănele, unul […]

Citește mai mult

Tort de ciocolată: 3 rețete delicioase

22 decembrie 2022

Iubim deserturile la nebunie, exact ca și atunci când eram copii. Și mai iubim și ciocolata, desertul suprem indiferent de vârstă! Iar atunci când vine vorba despre deserturi cu ciocolată, puțin sunt cei care pot rezista tentației de a nu-și răsfăța papilele gustative cu aceste delicii. Și să fim sinceri, ciocolata nu lipsește niciodată de […]

Citește mai mult

Papanași cu brânză de vaci: idei de rețete

02 martie 2023

Este de prisos să spunem că rețeta de papanași cu brânză de vaci este una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert din țara noastră. Aceste delicii pufoase sunt foarte iubite de membrii oricărei familii, căci nimeni nu poate refuza o porție de papanași calzi, acoperiți cu smântână și dulceață dulce-acrișoară. Și se pot prepara […]

Citește mai mult

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

28 martie 2023

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu […]

Citește mai mult

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult

Prăjitură Fanta cu brânză: rețeta pas cu pas către un desert savuros

08 aprilie 2024

Nu știm dacă ești un fan sau nu al rețetelor de prăjituri de casă însă nouă tare mult ne place să încercăm cele mai delicioase rețete de desert. Există o rețetă pe care de mult ne dorim să o încercăm, iar astăzi ne-am decis să te delectăm cu rețeta de prăjitură Fanta, atât de apreciată pentru […]

Citește mai mult

Dulceață de smochine: rețeta care păstrează savoarea naturală a fructelor

11 noiembrie 2024

Dacă îți place să pregătești conserve pentru iarnă și vrei să aduci o notă de dulceață naturală în cămara ta, dulceața de smochine este una dintre cele mai aromate opțiuni. Smochinele, fructe delicate și parfumate, sunt perfecte pentru a fi transformate într-o dulceață fină, care își păstrează toate calitățile naturale.  Astăzi îți vom arăta cum […]

Citește mai mult