Rețete de compot: Top 3 rețete simple și gustoase
Încă din copilărie știm că „toamna vine cu mere și pere în panere”, așa că nu mai este un secret faptul că acesta este cel mai roditor anotimp și că fructele de sezon sunt absolut delicioase. Nu știm despre tine, însă noi suntem mari amatori ai fructelor de toamnă, de la pere și prune, la piersici și gutui. Ne plac atât de mult încât ne dorim să ne putem bucura de gustul lor aromat cât mai mult timp, ceea ce ne duce des cu gândul la cartea de bucate a bunicii, în căutarea rețetelor tradiționale de compot de fructe.
Știm că tentația generală este să te îndrepți spre cel mai apropiat supermarket și să achiziționezi de acolo compoturile preferate, însă, făcute simplu, acasă, fără conservanți sau aditivi, prin metode tradiționale, fructele de toamnă reușesc să-și păstreze mare parte din proprietăți, dar și aroma și gustul lor specific. Pentru a te convinge de cât sunt de gustoase compoturile de casă, am adunat pentru tine în rândurile următoare rețetele noastre preferate de compot de fructe și moduri delicioase de preparare. Iată câteva rețete aromate de compot cu iz de toamnă!
1. Compot de pere
Compotul de pere este cu siguranță una dintre cele mai delicioase și parfumate rețete de compot de casă. Ce să mai, un adevărat desert, plin de savoare și arome! Și nici nu este deloc greu de preparat, atâta vreme cât ai la îndemână câteva pere dulci și alte câteva ingrediente simple. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum poți prepara rețeta tradițională de compot de pere!
Ingrediente pentru compot de pere
- 1 kg de pere;
- 100 g de zahăr;
- 2 batoane de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilinat;
- 500 ml de apă.
Mod de preparare al acestei rețete de compot
Alege din magazin pere bune, sănătoase, pe care să le speli și să le lași la scurs. Ia apoi un cuțit și taie perele în două, apoi pe sfert. Îndepărtează-le cotoarele și codițele, dar și părțile mai moi. Așază apoi sferturile de pere în borcane și pune în fiecare dintre ele o lingură cu vârf de zahăr. Noi nu am dorit să îndulcim prea tare compotul, însă dacă dorești să fie mai dulce poți crește cantitatea de zahăr. Desigur, poți prepara chiar și compot fără zahăr după rețeta clasică, înlocuind zahărul cu un îndulcitor (stevia, fructoză sau zaharină).
Taie batoanele de vanilie în bucăți și adaugă-le în borcanele cu pere. Completează apoi borcanele cu apă, după care poți pune capacele sterilizate și le poți strânge bine. Fierbe borcanele cu compot de pere la bain-marie, pentru 15 minute, din momentul în care apa dă în clocot. Lasă apoi borcanele să se răcească, acoperindu-le cu prosoape groase de bucătărie, de preferat peste noapte. Verifică ziua următoare ca toate capacele borcanelor să fie sigilate, apoi șterge-le, etichetează-le și așază-le pe rafturile din cămară.
2. Compot de prune
Alte fructe delicioase de sezon sunt și prunele, așa că nu ne putem abține să nu alegem câteva prune brumării, perfecte pentru compot. Dulci, cărnoase și cu pulpa densă, aceste soiuri de prune sunt perfecte pentru rețeta de compot de casă. Fie că alegi să le lași întregi, fie că le tai pe jumătate, rețeta de compot de prune va fi la fel de plină de arome. Iată cum o prepari!
Ingrediente pentru compot de prune
- 1 kg de prune;
- 1 lingură de zahăr pentru fiecare borcan de compot;
- esență de vanilie;
Mod de preparare
Spală bine fructele și așază-le în borcane sterilizate, fie întregi, fie jumătăți. Noi am ales să le tăiem pe jumătate, căci se vor așeza mai bine în borcan și le-am putut verifica și de viermișori. Pune în fiecare borcan o lingură rasă de zahăr, în cazul în care vorbim despre borcane de 800 ml, sau două lingurițe cu vârf pentru borcanele de 400 ml.
Toarnă apoi apă rece peste fructe, înfiletează borcanele și fierbe-le în baie de apă, bine înfășurate în prosoape de bucătărie, timp de 40 de minute. Lasă-le apoi să se răcească în vasul în care au fiert, până ce ajung la temperatura camerei. Acum, la final, le poți alătura borcanelor cu deliciosul compot de pere pregătit anterior.
3. Compot de piersici
Compotul de piersici este considerat de multe persoane unul dintre cele mai fine și incredibil de aromate preparate. Acesta poate fi obținut atât din fructe în coajă, cât și din piersici decojite. Pentru această rețetă de compot îți recomandăm să alegi din magazinele Profi piersici coapte, dar tari, și de dimensiuni mai micuțe, dar cu pulpa densă. Iată cum le poți transforma în cel mai delicios compot!
Ingrediente pentru compot de piersici
- 1 kg de piersici;
- 200 g de zahăr;
- 1 litru de apă.
Mod de preparare al acestei rețete de compot
Spală bine fructele, fie că alegi să le înlături sau nu coaja, apoi taie-le pe sferturi sau pe jumătate. În funcție de dimensiunile borcanelor, poți alege să lași fructele mai mari sau mai mici. Așază apoi bucățile de piersici în borcane, cât mai ordonat, în așa fel încât să încapă cât mai multe. Pune apoi apa și zahărul la fiert, până când siropul se reduce cu o treime din volumul inițial.
Toarnă apoi siropul obținut în borcane, cât timp este fierbinte, înfiletează borcanele de compot și apoi fierbe-le la bain-marie, împachetate în prosoape de bucătărie, timp de 30 de minute, după ce apa din vas a dat în clocot. Așa-i că simplu să prepari una dintre cele mai savuroase rețete de compot de casă?
Ești gata să fii o adevărată gospodină în acest sezon și să-i răsfeți pe toți cei dragi din familie cu, poate, cele mai aromate rețete de compot? Și când spunem cele mai aromate este pentru că ne-am asigurat să găsești în gama Proaspete de la noi, marca Profi, gustul natural și proaspăt 100% românesc al fructelor de grădină. Cu produsele Profi, poți fi sigură că rețetele de compot vor fi un adevărat succes așa că îți poți descărca chiar acum aplicația Profi pentru a putea beneficia de cele mai bune promoții la fructele de sezon!