Rețete de dulceață de casă: Mod de preparare și ingrediente necesare
Nici nu a venit bine toamna, că deja toate gospodinele se gândesc la cele mai gustoase și aromate rețete de dulceață preparate în casă. Gustul dulce-acrișor al fructelor de pădure sau aroma irezistibilă a piersicilor de care te poți bucura indiferent de anotimp sunt cele după care tânjești? Dacă vrei să ai satisfacția unor preparate delicioase de sezon, poate nu ar fi o idee rea să pregătești câteva borcane cu dulceață de casă.
Chiar dacă poate îți vine să dai fuga în magazinele Profi și să alegi de pe rafturi cele mai bune borcane cu dulceață pentru clătitele de la micul dejun, rețetele de dulceață homemade sunt preferate, deoarece știi exact ingredientele, ai controlul cantității de zahăr folosite și poți implica toată familia în procesul de preparare, ceea ce poate fi una dintre cele mai frumoase activități de toamnă în familie!
Și pentru că ne dorim să te îndulcești cu dulcețuri aromate în acest sezon, ți-am pregătit în rândurile următoare cele mai bune rețete de dulceață de casă, inspirate din cartea de bucate a bunicii. Iată cât de simplu poți prepara aceste rețete de dulcețuri deosebite care cu siguranță vor face deliciul tuturor celor dragi!
Rețetă de dulceață de zmeură, afine sau mure
Mici, parfumate și cu un gust aromat, zmeura, afinele sau murele se numără printre cele mai gustoase fructe care îți aduc aminte de zilele petrecute în copilărie la bunici. Dacă vrei să pregătești și tu această rețetă de dulceață de casă pentru cei din familie, descoperă în rândurile de mai jos ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare!
Ingrediente pentru dulceață de zmeură, afine sau mure
- 1 kg de zmeură/afine/mure;
- 1 kg de zahăr;
- Zeama de la două lămâi;
- 200 ml de apă.
Mod de preparare
Pentru început, spală bine fructele de pădure alese și lasă-le la scurs. Amestecă apoi zahărul cu apa și sucul de lămâie. În siropul format, fierbe fructele de pădure pentru aproximativ 20 de minute. După acest timp, dacă dulceața de casă se scurge de pe lingură, las-o să fiarbă în continuare. În momentul în care observi că dulceața devine consistentă, ia cratița de pe foc și las-o să se răcească timp de 10 minute, înainte de a o turna în borcane. Vezi cât este de simplu să prepari una dintre cele mai gustoase rețete de dulceață de casă?
Rețetă de dulceață de căpșune
Gustul dulce-acrișor al căpșunilor, aciditatea sucului de lămâie și prospețimea frunzelor de mentă transformă rețeta de dulceață de căpșuni într-unul dintre cele mai iubite tipuri de dulcețuri de casă. Iată care sunt ingredientele necesare și pașii de urmat pentru a obține aproximativ patru borcane micuțe cu dulceață de căpșune!
Ingrediente pentru dulceață de căpșune
- 2 kg de căpșune;
- 1 kg de zahăr;
- esență de vanilie;
- sucul de la o lămâie;
- 2-3 frunze de mentă.
Mod de preparare
Să începem cu fructele: spală bine căpșunele, apoi taie-le pe jumătate sau lasă-le întregi, după preferințe. Adaugă peste acestea zahărul și vanilia, apoi amestecă ușor, în așa fel încât să nu zdrobești fructele. Lasă vasul cu căpșune la frigider peste noapte, apoi fierbe-le ziua următoare la foc mic, până când se evaporă cea mai mare parte din apa scursă în vas, timp de două ore. După fierbere, lasă dulceața de căpșune să se răcească timp de 15 minute, după care toarn-o în borcane. Simplu și delicios!
Rețetă de dulceață de piersici sau caise
Piersicile și caisele se numără printre cele mai delicioase fructe de sezon, așa că ar fi și păcat să nu le incluzi în cele mai apetisante rețete de dulceață de casă. Fie că optezi pentru piersici, fie pentru caise, este important să decojești mai întâi fructele și să le scoți sâmburii, după care va trebui să urmezi instrucțiunile de mai jos pentru a obține o dulceață de casă gustoasă. Iată cum o pregătești!
Ingrediente pentru dulceață de piersici sau caise
- 1 kg de piersici/caise;
- ½ kg de zahăr;
- zeama de la o lămâie;
- 200 ml de apă;
- 3-4 frunze de mentă.
Mod de preparare
Pune într-o oală încăpătoare zahărul și toarnă apa. Fierbe zahărul în apă până ce se formează un sirop. Adaugă apoi în oală și frunzele de mentă, zeama de lămâie și piersicile sau caisele tăiate bucăți. Fierbe toată compoziția la foc mediu, amestecând continuu în așa fel încât să nu se lipsească până când amestecul scade. Lasă la răcit, timp de un sfert de oră, apoi transferă dulceața de piersici sau caise în borcane.
Cum prepari cele mai bune rețete de dulceață de casă – sfaturi utile
Indiferent de fructele de sezon pe care le alegi pentru rețetele de dulceață de casă, este esențial să ții cont de câteva sfaturi care te vor ajuta să obții texturile și aromele dorite. Iată sfaturile noastre pentru cele mai bune dulcețuri de casă:
- sterilizează întotdeauna borcanele pentru dulceață
Spală bine borcanele, lasă-le să se usuce și sterilizează-le, în așa fel încât să te asiguri că dulcețurile se vor păstra intacte pentru mult timp.
- Lasă fructele peste noapte, în zahăr
Pentru rețete de dulceață de casă delicioase, indiferent de ingredientele pe care le folosești, ideal ar fi să lași fructele să absoarbă zahărul peste noapte. Pune-le într-o cratiță și lasă-le la temperatura camerei, peste noapte, pentru ca zahărul să se întrepătrundă cu aromele fructelor.
- Verifică dacă siropul de zahăr este legat
În mod normal, după circa 45 de minute de fierbere, siropul de zahăr ar trebui să se lege. Pentru a te asigura că este legat poți face următorul test: pune pe degete (ai grijă să nu te opărești!!) puțin sirop și, dacă este lipicios, înseamnă că e legat.
- Ai grijă la cantitatea de zahăr utilizată
Unele fructe au o cantitate mai mare de glucoză decât altele, prin urmare, pentru unele rețete de dulceață de casă vei avea nevoie de mai puțin zahăr, iar pentru altele mai mult. Dacă nu dorești să folosești zahăr, ai la dispoziție mai multe variante de îndulcire, precum mierea sau siropul de agave.
- Îndepărtează spuma care se formează
Pentru ca dulceața de casă obținută să aibă un aspect frumos și limpede, îndepărtează spuma care se formează deasupra dulceții, în timp ce fierbe.
- Aromatizează dulcețurile de casă
În funcție de fructele pe care le folosești, ingrediente precum lămâia, frunzele de mentă, scorțișoara sau anasonul pot oferi o aromă deosebită dulcețurilor tale.
- Folosește întotdeauna fructe proaspete pentru dulcețurile de casă
Cele mai reușite rețete de dulceață de casă au la bază fructe proaspete, din surse de încredere. Din astfel de surse provin și produsele Profi, așa că Profi îți oferă oportunitatea de a alege cele mai proaspete fructe pentru dulcețurile tale de casă. Desigur, și celelalte ingrediente pot fi găsite în revista cu produse Profi așa că poți merge chiar acum să adaugi în coșul de cumpărături ingredientele necesare pentru dulceața ta preferată.
Acum, că ți-am dezvăluit secretele celor mai delicioase rețete de dulceață de casă, îți mai împărtășim un secret: descarcă-ți aplicația Profi și profită de cele mai tari promoții la ingredientele necesare pentru rețetele de dulceață. Pune-ți creativitatea la încercare și dă o notă personală dulcețurilor tale homemade, alături de Profi!