Chiftele marinate în sos de roșii: rețeta clasică pas cu pas
Într-un top al celor mai gustoase preparate pe care le-am savurat în copilărie, chiftelele ocupă cu siguranță un loc special în sufletul oricărui gurmand. Și aici nu vorbim despre chifteluțele de dovlecei pe care le-am preparat nu demult, ci despre chiftelele marinate după rețeta clasică.
Chiftelele marinate în sos de roșii sunt un preparat clasic din bucătăria românească, îndrăgit de multe generații datorită gustului său bogat și aromei inconfundabile. Această rețetă aduce împreună delicatețea chiftelelor și savoarea unui sos de roșii aromat, creând un fel de mâncare perfect pentru o masă de familie sau o ocazie specială. Iată cum poți prepara această rețetă delicioasă pas cu pas!
Ingrediente pentru rețeta de chiftele marinate
Pentru a pregăti chiftele marinate în sos de roșii, vei avea nevoie de următoarele ingrediente, pe care le vei găsi în gama de produse de la Profi:
- 500 g de carne tocată (în funcție de preferințe);
- 2-3 felii de pâine albă, fără coajă;
- 1 ou întreg;
- 4 căței de usturoi;
- sare și piper, după gust;
- 1 lingură de făină;
- 1 legătură de pătrunjel;
- 2 linguri de ulei vegetal.
Ingrediente pentru sosul de roșii
- 1 kg de roșii proaspete, opărite și decojite sau 500 ml de bulion de roșii;
- 1 ceapă mică;
- 1 lingură de ulei;
- 1 lingură de zahăr;
- 1 foaie de dafin;
- sare și piper;
- câteva rămurele de cimbru.
Cum prepari chiftele marinate în sos de roșii după rețeta tradițională?
Ai fost deja în magazinul Profi și ai bifat de pe listă toate ingredientele de care ai nevoie pentru rețeta de chiftele marinate? Atunci nu mai rămâne decât să trecem împreună prin etapele de preparare ale acestui delicios preparat culinar românesc. Iată cum poți prepara chiftele marinate după rețeta clasică!
Prepararea sosului de roșii
Vom începe această rețetă cu pregătirea sosului de roșii. Toacă mărunt ceapa, încinge uleiul într-o cratiță și călește ceapa, adăugând un praf de sare. Când ceapa s-a înmuiat, adaugă bulionul de roșii sau roșiile cuburi, frunza de dafin și rămurelele de cimbru.
Fierbe sosul pentru chiftele marinate la foc mic, pentru circa 10 minute. La final, scoate frunza de dafin și cimbrul. Potrivește consistența sosului adăugând puțină apă fierbinte (dacă este cazul) și dă din nou sosul în clocot. Adaugă tot acum și zahărul, sarea și piper, în așa fel încât sosul de roșii să aibă un echilibru perfect între dulce, sărat, acrișor și picant. Lasă apoi sosul deoparte și hai să ne ocupăm de chifteluțe!
Prepararea chiftelelor
În cazul în care nu ai cumpărat carnea deja tocată, trece carnea aleasă prin mașina de tocat și pregătește toate ingredientele. Înmoaie pâinea în apă rece pentru câteva secunde, apoi stoarce-o bine și trece-o prin mașina de tocat. Usturoiul poți alege să-l zdrobești sau să-l treci și pe el prin mașina de tocat.
Adaugă pâinea mărunțită și usturoiul tocat peste carnea tocată din bol. Adaugă apoi pătrunjelul tocat și oul întreg, apoi sare și piper după gust. Frământă apoi bine carnea, până când obții o pastă cât mai omogenă. Apoi, cu mâinile umede, ia mici grămăjoare din compoziția de carne și formează bile, pe care le vei tăvăli apoi prin făină.
Gătirea chiftelelor marinate
Încinge două linguri de ulei într-o cratiță pentru cuptor și rumenește rapid chiftelele pe toate părțile. Între timp, pornește cuptorul și încinge-l la 190 de grade Celsius. Pe măsură ce chifteluțele se rumenesc ușor, scoate-le pe o hârtie de bucătărie absorbantă.
Apoi, tamponează ușor cratița cu o hârtie absorbantă, pentru a îndepărta toată grăsimea. Pune apoi chiftelele înapoi în cratiță și toarnă sosul peste acestea. Dă cratița la cuptor, acoperită cu un capac, timp de 25 de minute. Îndepărtează apoi capacul și mai ține chiftelele marinate la cuptor pentru încă 5-7 minute, cât să se rumenească frumos pe deasupra. Acum rețeta de chiftele marinate este gata pentru a fi servită!
Sfaturi și trucuri pentru cele mai bune chiftele marinate cu sos
Orice rețetă, fie ea tradițională sau nu, are nevoie de câteva trucuri pentru a obține cele mai delicioase arome. Acesta este și cazul chiftelelor marinate, motiv pentru care ți-am pregătit în continuare câteva sfaturi utile pe care să le urmezi pentru a obține cele mai gustoase chiftele marinate.
- Alege carne de calitate
Pentru a obține chiftele suculente și gustoase, alege carne proaspătă și de calitate. Amestecul de vită și porc este ideal, dar poți folosi și carne mai slabă, precum cea de pui sau de curcan, în funcție de preferințe. În gama Ferma din deal de la Profi vei găsi carne de cea mai bună calitate pentru rețeta de chifteluțe marinate în sos de roșii.
- Oferă sosului consistența dorită
La finalul fierberii sosului, după îndepărtarea dafinului și a cimbrului, poți alege să treci sosul printr-o sită sau îl poți pasa cu un blender vertical. Desigur, unele persoane preferă o consistență mai rustică, așa că nu este deloc greșit să lași sosul exact așa cum este.
- Formează chifteluțe de dimensiuni mici
Mărimea și forma chiftelelor sunt, de asemenea, importante pentru a asigura gătirea uniformă și absorbția optimă a sosului. De pildă, cele de dimensiuni medii, care au o formă uniformă, se gătesc mai uniform și absorb mai bine sosul. Acest lucru permite ca fiecare chiftea să fie plină de aromă și să aibă o textură perfectă.
- Îndepărtează excesul de ulei din chifteluțe
Pentru a obține cele mai delicioase chiftele marinate este important să îndepărtezi, pe cât posibil, excesul de ulei. Așadar, pe măsură ce chiftelele se rumenesc, scoate-le pe o hârtie de bucătărie absorbantă.
- Aromează chiftelele marinate
Este drept că am recomandat îndepărtarea urmelor de grăsime de cratița în care ai prăjit chiftelele însă este indicat să păstrezi totuși acele urme delicioase de fript, ce au aderat pe fundul acesteia. Opțional, mai poți adăuga alături de sosul de roșii și ierburi aromatice (cimbru, busuioc, dafin) înainte de a introduce cratița la cuptor.
Sugestii de servire pentru chiftelele marinate în sos de roșii
Chiftelele marinate în sos de roșii sunt un deliciu culinar, care poate fi servit în diverse moduri, în funcție de gusturile fiecărui gurmand. De regulă, chiftelele marinate se potrivesc cel mai bine cu un delicios piure de cartofi, dar cred ca la fel de bine se vor potrivi și cu paste, și cu un orez fiert simplu. Ce-ai spune despre o mămăliguță aburindă și un ardei iute?
Chifteluțele marinate fragede, servite calde și stropite cu sos de roșii din belșug, alături de un piure cremos, reprezintă cu siguranță una dintre cele mai delicioase mâncăruri tradiționale.
Băutura care însoțește chiftelele marinate poate influența semnificativ experiența culinară. Pentru cei ce preferă vinul, unul roșu, cu taninuri moi și arome de fructe roșii, poate fi o opțiune potrivită. De asemenea, o bere blondă, cu gust fin și spumă cremoasă, se poate potrivi de minune cu chiftelele marinate. Pentru cei ce nu consumă alcool, o limonadă răcoritoare poate completa perfect gustul acestui fel de mâncare.
Această rețetă clasică de chiftele marinate în sos de roșii este un exemplu perfect de mâncare tradițională românească, care aduce împreună simplitatea ingredientelor și complexitatea aromelor. Prepară și tu chiftele marinate după rețeta clasică și vei reuși să aduci pe masa ta un preparat gustos, care va fi apreciat de toți cei care îl vor gusta!