Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ghiveci de legume cu orez: O rețetă simplă și gustoasă

Fie că este anotimpul cald, fie că este vremea postului, ghiveciul de legume cu orez după rețeta sârbească este un adevărat deliciu culinar. Dacă te întrebi ce este ghiveciul de legume, află că acesta este, în fapt, o tocană de legume bogată în vitamine și nutrienți ce poate fi servită ca atare, sau drept garnitură alături de diferite preparate pe bază de carne sau de post.

Însă pentru că se apropie postul Crăciunului, îți vom prezenta în articolul de astăzi rețeta de ghiveci de legume cu orez, servit ca fel principal de mâncare de post. Dacă și pe tine te încântă gustul unei tocănițe cu usturoi, ceapă, ardei, dovlecei, vinete, fasole păstăi, roșii și orez, descoperă că toate aceste legume și zarzavaturi gustoase își dau întâlnire într-un fel de mâncare modest, dar cu gust divin.

Citește în continuare pentru a descoperi cum se prepară cel mai gustos ghiveci de legume cu orez, după rețeta tradițională sârbească. Este un fel de pilaf sârbesc, dacă vrei, de-a dreptul savuros și potrivit pentru perioada postului. Încearcă și tu rețeta!

Ingrediente pentru ghiveci de legume cu orez

În rândurile de mai jos, îți vom oferi cantitățile pentru 4-5 porții de ghiveci de legume cu orez; poți adapta cantitățile de ingrediente în funcție de numărul celor care se vor bucura de aromele acestui preparat tradițional sârbesc. Dacă te îndrepți spre supermarket, iată ce ai nevoie:

  • 150 g de ceapă albă;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • 50 ml de ulei de floarea soarelui;
  • 50 g de orez cu bob lung;
  • 100 g de zarzavat (morcovi, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină) dat pe răzătoarea mare;
  • 200 g de ardei gras (de preferat un mix de ardei kapia și ardei albi de grădină);
  • 100 g de vinete tocate cubulețe;
  • 100 g de păstăi de fasole;
  • 100 g de dovlecei tocați cubulețe;
  • 150 g de roșii tocate bucăți;
  • 150 ml de suc de roșii;
  • sare și piper negru măcinat;
  • puțin ardei iute (opțional).

Toate ingredientele pentru cea mai bună tocană de legume cu orez pot fi găsite în cel mai apropiat magazin Profi. Mai mult, gama Proaspete de la noi te așteaptă cu legume românești fresh gata să aducă savori nebănuite ghiveciului tău. De asemenea, gama Proxi te așteaptă cu ulei și orez de calitate, iar printre produsele Profi, vei regăsi și restul ingredientelor necesare pentru o rețeta sârbească de ghiveci de legume.

persoana toaca legume

Cum se prepară ghiveciul de legume după rețeta sârbească

Reține că toate cantitățile menționate mai sus se referă la legumele lipsite de coji sau cotoare, și nu întregi. Așa că dacă deja ai la îndemână uleiul, orezul, legumele, zarzavaturile, sucul de roșii și condimentele, nu mai rămâne decât să începi.

Pregătirea legumelor și zarzavaturilor pentru ghiveci

Spală bine legumele și zarzavaturile (morcovi, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină), apoi curăță-le de coajă.

Taie legumele în bucăți potrivite: ceapa se va toca solzișori, usturoiul felii, ardeii în felii de 1 cm grosime, păstăile de fasole în bucățele mici, dovleceii și vinetele în cuburi mari și zarzavatul se va da pe răzătoarea mare. Ulterior, pune cubulețele de vânătă și dovlecel cu un praf de sare și pune-le într-o strecurătoare.

Cum se gătește ghiveciul de legume?

Alege o cratiță antiaderentă, apoi toarnă în ea uleiul și pune la călit ceapa și usturoiul tocate anterior. Adaugă un praf de sare și acoperă cratița cu un capac. Lasă legumele la foc mediu spre mic, timp de 5 minute, până când se înmoaie și devin sticloase.

Adaugă apoi în cratiță zarzavaturile rădăcinoase: morcovii, țelina, pătrunjelul și păstârnacul. Amestecă-le cu usturoiul şi ceapa călite, acoperă-le cu un capac și lasă-le să se înăbușe timp de 10 minute. Între timp, mai poți amesteca din când în când pentru a nu se prinde de tigaie.

Adaugă apoi în tocana de legume și ardeii kapia, alături de cei albi, tăiați felii. Dacă vrei un ghiveci mai picant, acesta este momentul în care poți adăuga și câteva felii de ardei iute. Pune din nou capacul și continuă gătirea la foc mediu, pentru 5 minute.

În continuarea, pune cuburile de dovlecei și de vinete, stoarse ușor în palme, și păstăile de fasole. Amestecă totul în mod delicat cu o spatulă și toarnă imediat și sucul de roșii în cratiță, urmat de cubulețele de roșii. Așază capacul pe întredeschis și lasă ghiveciul de legume să fiarbă pentru alte 5-7 minute. Stinge apoi focul și asezonează totul cu sare și cu piper proaspăt măcinat.

Când se adaugă orezul în ghiveciul cu legume?

Orezul se fierbe separat în apă cu sare și se va adăuga la final în această mâncare tradițională sârbească. Prin urmare, cât timp fierbe ghiveciul de legume, spală bine în câteva ape orezul, apoi transferă-l într-o crăticioară și adaugă aproximativ 200 ml de apă rece peste el. Pune și un praf de sare și fierbe orezul 20 de minute, până ce a absorbit toată apa. Dacă este nevoie, mai poți completa cu apă.

Când ghiveciul de legume este gătit suficient, răstoarnă și orezul fiert peste ghiveci și amestecă totul în mod delicat. Acum, rețeta de ghiveci de legume cu orez este gata să fie savurată și poate intra în categoria celor mai gustoase preparate de post. Ai văzut cât este de simplu să gătești ghiveciul cu orez?

tigaie cu ghiveci de legume

Sfaturi pentru un ghiveci de legume cu orez savuros

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi de gătire, pentru un orez sârbesc cu legume de excepție:

  • Ordinea în care vor fi așezate legumele și zarzavaturile în cratiță va fi determinată de timpii lor de gătire. În mod evident, se vor adăuga în cratiță rădăcinoasele, care au nevoie de aproximativ 20 de minute de gătire, apoi ardeii, iar la final legumele fragede, precum fasolea, dovleceii și vinetele, dar și roșiile, împreună cu sucul de roșii. În caz contrar, vei obține un adevărat terci.
  • Reține faptul că păstăile de fasole trebuie să rămână ușor crocante, al dente, la finalul rețetei.
  • Nu este nevoie să adaugi alte condimente în acest ghiveci de legume, în afara de sare și piper. Nu trebuie cimbru, dafin sau alte ierburi aromatice, fiindcă simplitatea este cheia unei rețete delicioase în acest caz.
  • Nu există o componentă fixă a acestui ghiveci, prin urmare atât varietatea de legume, cât și proporțiile țin de preferințele personale. De pildă, poți lăsa deoparte vinetele sau dovleceii și poți folosi mai multă fasole sau ceapă. În fond, ceapa și usturoiul reprezintă baza acestui ghiveci sârbesc și îl fac extrem de delicios.
  • Alege întotdeauna legume de calitate, de preferat autentice românești, așa cum vei găsi în gama de produse de la Profi. Legumele sunt baza acestei rețete, așa că noul Profi îţi oferă tot ce ai nevoie pentru arome perfecte în mâncărurile tale preferate.
ghiveci cu legume pe o farfurie

Nu-i așa că am reușit să-ți facem poftă de ghiveci de legume cu orez? Inspiră-te și tu din rețeta sârbească de ghiveci prezentată în acest articol și descarcă-ți de îndată aplicația Profi pentru a beneficia săptămânal de cele mai bune oferte și promoții pentru ingredientele tale preferate.

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Mâncare de mazăre de post: Gustoasă și ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, ai putea spune că am făcut o pasiune pentru rețetele de post. Însă pentru că se apropie postul Crăciunului, interesul pentru mâncarea de post va crește. De aceea, suntem siguri că deja îți cauți inspirația culinară pentru a prepara cele mai gustoase rețete în perioada postului creștin. […]

Citește mai mult

5 rețete de tacos pentru iubitorii de mâncare mexicană

28 mai 2024

Mâncarea mexicană este cunoscută și apreciată în întreaga lume pentru savoarea și diversitatea ei. Printre preparatele sale iconice, tacos ocupă un loc special. Aceste mici delicii pot fi personalizate în nenumărate moduri, oferind o explozie de gusturi la fiecare mușcătură. Dacă ești un iubitor de mâncare mexicană, ți-am pregătit în articolul de astăzi cinci rețete de […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult

Tartă cu pere: Un desert elegant și parfumat, potrivit pentru sezonul rece

20 noiembrie 2023

Cine a spus că toamna are doar mere în panere? Este drept că tocmai am preparat zilele trecute un delicios tort de mere după rețeta tradițională, însă începutul de sezon aduce în prim plan și alte fructe aromate și parfumate precum perele. Și, când grădina îți dă pere sau lădițele de la supermarket sunt doldora de pere […]

Citește mai mult

Pulpe de pui la cuptor cu arome mediteraneene: Rețete și secrete

16 noiembrie 2023

Iubești bucătăria mediteraneană și ești mereu în căutarea unor noi rețete delicioase pe care să le încerci? Ce ai spune dacă ai combina textura și gustul cărnii de pui cu aromele mediteraneene, pentru obținerea unor preparate absolut delicioase, perfecte pentru acest sezon? Noi credem că este o idee excelentă, mai ales dacă vrei să pregătești […]

Citește mai mult

Idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă

07 decembrie 2022

Acum, în prag de Sărbători, aproape că am dezvoltat o pasiune pentru rețetele pe bază de carne de porc. Am gătit împreună ceafă de porc, am preparat rețete delicioase de scăriță de porc și în bucătărie deja se plănuiesc rețete de sarmale gustoase pentru Sărbători. Pe lângă toate aceste delicii din carne, unul dintre cele […]

Citește mai mult

Mușchiuleț de porc la cuptor: 5 secrete pentru a obține o friptură fragedă

16 februarie 2023

Nu știm care sunt preferințele tale în materie de carne, dar nouă ne place tare mult carnea de porc. Nu degeaba am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai diverse rețete pe bază de carne de porc: de la scăriță de porc și ceafă de porc, până la tochitură de purcel și ciorbă de porc […]

Citește mai mult

Cum să faci pui Kung Pao acasă: un deliciu asiatic picant și rapid

23 septembrie 2024

Ești gata să-ți duci papilele gustative într-o călătorie culinară prin Asia? Bucătăria asiatică este o sursă infinită de inspirație pentru cele mai autentice rețete, iar rețeta de noodles cu pui și legume este doar unul dintre aceste delicioase exemple de preparate asiatice. Nu despre noodles cu pui ne dorim să-ți vorbim în continuare, ci despre rețeta de […]

Citește mai mult

Iahnie de fasole tradițională: Secretele unei rețete autentice pas cu pas

17 noiembrie 2023

Atunci când ne gândim la unele dintre cele mai populare mâncăruri la români, extrem de savuroase în simplitatea lor, iahnia de fasole tradițională ocupă un loc important în topul celor mai preparate rețete din bucătăria românească, cu atât mai mult în sezonul rece. Dacă în anotimpul cald ne delectam cu fasole verde cu usturoi, acum a […]

Citește mai mult

Cartofi noi la cuptor: 3 rețete simple și gustoase 

02 martie 2023

Atunci când vine vorba de garnituri delicioase, cartofii și-au câștigat popularitatea detașat. Să fim sinceri, cu toții iubim cartofii prăjiți în baie de ulei, cartofii la cuptor sau cartofii fierți în coajă! Iar despre cartofii noi nici nu mai încape vorbă, căci gustul lor deosebit, alături de textura fragedă te îndeamnă, parcă, să nici nu […]

Citește mai mult