Ghiveci de legume cu orez: O rețetă simplă și gustoasă
Fie că este anotimpul cald, fie că este vremea postului, ghiveciul de legume cu orez după rețeta sârbească este un adevărat deliciu culinar. Dacă te întrebi ce este ghiveciul de legume, află că acesta este, în fapt, o tocană de legume bogată în vitamine și nutrienți ce poate fi servită ca atare, sau drept garnitură alături de diferite preparate pe bază de carne sau de post.
Însă pentru că se apropie postul Crăciunului, îți vom prezenta în articolul de astăzi rețeta de ghiveci de legume cu orez, servit ca fel principal de mâncare de post. Dacă și pe tine te încântă gustul unei tocănițe cu usturoi, ceapă, ardei, dovlecei, vinete, fasole păstăi, roșii și orez, descoperă că toate aceste legume și zarzavaturi gustoase își dau întâlnire într-un fel de mâncare modest, dar cu gust divin.
Citește în continuare pentru a descoperi cum se prepară cel mai gustos ghiveci de legume cu orez, după rețeta tradițională sârbească. Este un fel de pilaf sârbesc, dacă vrei, de-a dreptul savuros și potrivit pentru perioada postului. Încearcă și tu rețeta!
Ingrediente pentru ghiveci de legume cu orez
În rândurile de mai jos, îți vom oferi cantitățile pentru 4-5 porții de ghiveci de legume cu orez; poți adapta cantitățile de ingrediente în funcție de numărul celor care se vor bucura de aromele acestui preparat tradițional sârbesc. Dacă te îndrepți spre supermarket, iată ce ai nevoie:
- 150 g de ceapă albă;
- 2-3 căței de usturoi;
- 50 ml de ulei de floarea soarelui;
- 50 g de orez cu bob lung;
- 100 g de zarzavat (morcovi, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină) dat pe răzătoarea mare;
- 200 g de ardei gras (de preferat un mix de ardei kapia și ardei albi de grădină);
- 100 g de vinete tocate cubulețe;
- 100 g de păstăi de fasole;
- 100 g de dovlecei tocați cubulețe;
- 150 g de roșii tocate bucăți;
- 150 ml de suc de roșii;
- sare și piper negru măcinat;
- puțin ardei iute (opțional).
Toate ingredientele pentru cea mai bună tocană de legume cu orez pot fi găsite în cel mai apropiat magazin Profi. Mai mult, gama Proaspete de la noi te așteaptă cu legume românești fresh gata să aducă savori nebănuite ghiveciului tău. De asemenea, gama Proxi te așteaptă cu ulei și orez de calitate, iar printre produsele Profi, vei regăsi și restul ingredientelor necesare pentru o rețeta sârbească de ghiveci de legume.
Cum se prepară ghiveciul de legume după rețeta sârbească
Reține că toate cantitățile menționate mai sus se referă la legumele lipsite de coji sau cotoare, și nu întregi. Așa că dacă deja ai la îndemână uleiul, orezul, legumele, zarzavaturile, sucul de roșii și condimentele, nu mai rămâne decât să începi.
Pregătirea legumelor și zarzavaturilor pentru ghiveci
Spală bine legumele și zarzavaturile (morcovi, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină), apoi curăță-le de coajă.
Taie legumele în bucăți potrivite: ceapa se va toca solzișori, usturoiul felii, ardeii în felii de 1 cm grosime, păstăile de fasole în bucățele mici, dovleceii și vinetele în cuburi mari și zarzavatul se va da pe răzătoarea mare. Ulterior, pune cubulețele de vânătă și dovlecel cu un praf de sare și pune-le într-o strecurătoare.
Cum se gătește ghiveciul de legume?
Alege o cratiță antiaderentă, apoi toarnă în ea uleiul și pune la călit ceapa și usturoiul tocate anterior. Adaugă un praf de sare și acoperă cratița cu un capac. Lasă legumele la foc mediu spre mic, timp de 5 minute, până când se înmoaie și devin sticloase.
Adaugă apoi în cratiță zarzavaturile rădăcinoase: morcovii, țelina, pătrunjelul și păstârnacul. Amestecă-le cu usturoiul şi ceapa călite, acoperă-le cu un capac și lasă-le să se înăbușe timp de 10 minute. Între timp, mai poți amesteca din când în când pentru a nu se prinde de tigaie.
Adaugă apoi în tocana de legume și ardeii kapia, alături de cei albi, tăiați felii. Dacă vrei un ghiveci mai picant, acesta este momentul în care poți adăuga și câteva felii de ardei iute. Pune din nou capacul și continuă gătirea la foc mediu, pentru 5 minute.
În continuarea, pune cuburile de dovlecei și de vinete, stoarse ușor în palme, și păstăile de fasole. Amestecă totul în mod delicat cu o spatulă și toarnă imediat și sucul de roșii în cratiță, urmat de cubulețele de roșii. Așază capacul pe întredeschis și lasă ghiveciul de legume să fiarbă pentru alte 5-7 minute. Stinge apoi focul și asezonează totul cu sare și cu piper proaspăt măcinat.
Când se adaugă orezul în ghiveciul cu legume?
Orezul se fierbe separat în apă cu sare și se va adăuga la final în această mâncare tradițională sârbească. Prin urmare, cât timp fierbe ghiveciul de legume, spală bine în câteva ape orezul, apoi transferă-l într-o crăticioară și adaugă aproximativ 200 ml de apă rece peste el. Pune și un praf de sare și fierbe orezul 20 de minute, până ce a absorbit toată apa. Dacă este nevoie, mai poți completa cu apă.
Când ghiveciul de legume este gătit suficient, răstoarnă și orezul fiert peste ghiveci și amestecă totul în mod delicat. Acum, rețeta de ghiveci de legume cu orez este gata să fie savurată și poate intra în categoria celor mai gustoase preparate de post. Ai văzut cât este de simplu să gătești ghiveciul cu orez?
Sfaturi pentru un ghiveci de legume cu orez savuros
Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi de gătire, pentru un orez sârbesc cu legume de excepție:
- Ordinea în care vor fi așezate legumele și zarzavaturile în cratiță va fi determinată de timpii lor de gătire. În mod evident, se vor adăuga în cratiță rădăcinoasele, care au nevoie de aproximativ 20 de minute de gătire, apoi ardeii, iar la final legumele fragede, precum fasolea, dovleceii și vinetele, dar și roșiile, împreună cu sucul de roșii. În caz contrar, vei obține un adevărat terci.
- Reține faptul că păstăile de fasole trebuie să rămână ușor crocante, al dente, la finalul rețetei.
- Nu este nevoie să adaugi alte condimente în acest ghiveci de legume, în afara de sare și piper. Nu trebuie cimbru, dafin sau alte ierburi aromatice, fiindcă simplitatea este cheia unei rețete delicioase în acest caz.
- Nu există o componentă fixă a acestui ghiveci, prin urmare atât varietatea de legume, cât și proporțiile țin de preferințele personale. De pildă, poți lăsa deoparte vinetele sau dovleceii și poți folosi mai multă fasole sau ceapă. În fond, ceapa și usturoiul reprezintă baza acestui ghiveci sârbesc și îl fac extrem de delicios.
- Alege întotdeauna legume de calitate, de preferat autentice românești, așa cum vei găsi în gama de produse de la Profi. Legumele sunt baza acestei rețete, așa că noul Profi îţi oferă tot ce ai nevoie pentru arome perfecte în mâncărurile tale preferate.
Nu-i așa că am reușit să-ți facem poftă de ghiveci de legume cu orez? Inspiră-te și tu din rețeta sârbească de ghiveci prezentată în acest articol și descarcă-ți de îndată aplicația Profi pentru a beneficia săptămânal de cele mai bune oferte și promoții pentru ingredientele tale preferate.