Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă

Acum, în prag de Sărbători, aproape că am dezvoltat o pasiune pentru rețetele pe bază de carne de porc. Am gătit împreună ceafă de porc, am preparat rețete delicioase de scăriță de porc și în bucătărie deja se plănuiesc rețete de sarmale gustoase pentru Sărbători. Pe lângă toate aceste delicii din carne, unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria tradițională românească este friptura de porc, nelipsită de la mesele festive în familie sau de la orice grătar alături de prieteni.

Oricine ar trebui să știe să gătească o friptură de porc la cuptor, la tavă, la ceaun sau pe grătar. De aceea, în articolul de astăzi, vom trece în revistă toate tipurile de carne de porc și moduri de pregătire în așa fel încât să rezulte o friptură fragedă și aromată, dar și câteva idei pe care să le încerci. Dacă și tu speri să-ți încânți întreaga familie cu o friptură de purcel ca la carte, te invităm să descoperi în continuare secretele unui preparat perfect!


Cum alegi carnea de porc pentru o friptură perfectă?


Friptura de porc poate fi preparată atât din mușchi sau ceafă, cât și din cotlet sau orice parte a porcului o preferi. Fiecare tip de carne are propriile particularități și este important să le cunoști înainte de a te gândi cum le poți prepara. Iată principalele tipuri de carne de porc și caracteristicile sale de preparare:

– Mușchi de porc

Este cea mai slabă parte a porcului și se gătește rapid la cuptor sau pe grătar. Mușchiul de porc nu necesită neapărat marinare, însă are dezavantajul că, din lipsă de grăsime, friptura poate fi mai uscată, chiar dacă alegi să o gătești în sos.

– Ceafă de porc

Este de departe, cea mai populară opțiune pentru friptura de porc, mai ales datorită conținutului de grăsime. Din acest motiv, din ceafa de porc vei obține cea mai bună friptură, dar și cea mai suculentă. Aceasta se gătește la foc mediu pe grătar, la cuptor sau pe tigaie.

– Pieptul de porc

Asemenea cefei de porc, pieptul este gustos și suculent, având un conținut mare de grăsime. Friptura din piept de porc va ieși savuroasă dacă este preparată la cuptor, după ce pieptul a fost marinat câteva ore. Ți-am povestit deja cum se marinează carnea de porc, așa că te poți inspira din acest articol pentru rețeta de friptură de porc la cuptor.

– Cotletul de porc

Această parte a porcului, în special cea cu os, se gătește cel mai bine la grătar, pentru a obține o carne suculentă. Dacă nu dorești să-l marinezi, este suficient să ungi carnea cu puțin ulei înainte de a o pune pe grătar. Versiunea fără os este ceva mai fadă, însă friptura de porc va fi foarte bună dacă o gătești întreagă.

– Fleica de porc

Această carne este una dintre cele mai grase părți din porc și, de regulă, vine la pachet cu șoriciul. Fleica de porc poate fi gătită atât la grătar, cu șoriciul în jos, cât și la tigaie, datorită straturilor de grăsime cu carne. Poți prepara fleică de porc și la cuptor, va fi la fel de gustoasă!

– Pulpa de porc

Similară cu mușchiul, pulpa de porc poate conține puțină grăsime. Aceasta, însă, trebuie gătită cu grijă, ca să nu iasă uscată și greu de mestecat.

– Spată de porc

Acest tip de carne este cea care leagă picioarele din față de corp. De regulă, aceasta se folosește tăiată în cubulețe pentru tocănițe sau tocături. Însă poți găti și spata de porc la cuptor lent sau chiar și grătar, după ce a fost marinată câteva ore.

– Coaste de porc

Popularele coaste de porc pot fi gătite într-o mulțime de moduri, toate savuroase. Pentru a obține, însă, o friptură de porc fragedă, acestea trebuie ținute la marinat.

Vestea bună este că gama Ferma din deal a magazinului Profi te așteaptă cu cele mai diverse tipuri de carne de porc, de cea mai bună calitate, perfecte pentru rețetele de friptură. Mai mult, în gama pentru grătar de la Profi, vei găsi bucăți de carne de porc gata marinate, așa că le poți trece de acum pe lista de cumpărături pentru grătar.

Mușchi de porc


Cum se gătește ideal carnea de porc?


În funcție de câtă grăsime are sau de modul în care alegi să o prepari, fiecare tip de carne are timpi diferiți de gătire. Cu toate acestea, procedura de preparare a unei fripturi de porc perfecte este aceeași. Prin urmare, este important să respecți câțiva pași importanți pentru a obține cea mai bună friptură de porc:

  • Ține carnea de porc la marinat timp de câteva ore sau chiar și peste noapte;
  • Scoate carnea de porc din frigider cu 30-60 de minute înainte de gătire, pentru a ajunge la temperatura camerei. O friptură de porc perfectă nu înseamnă să o pui pe grătar sau în cuptor rece, direct de la frigider.
  • Gătește carnea de porc la foc mediu. Este important ca atunci când gătești friptură de porc la cuptor temperatura să oscileze între 150 și 170 de grade Celsius, iar atunci când prepari friptură de porc la grătar, să nu fie foc, ci doar jar.

Timpul de preparare depinde într-o mare măsură de tipul de carne ales, dar și de grosimea bucăților. În general, carnea de porc se gătește pentru 20-40 de minute, în funcție de rețetă. În timp ce mușchiul de porc, de pildă, este fraged și se gătește în maxim 8-10 minute pe grătar, coastele de porc au nevoie de mai multe ore, la foc mai mic.

Cotletul de porc


Idei de preparare pentru cea mai bună friptură de porc


Așa cum am promis la începutul articolului, îți vom oferi și câteva idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă. Iată cum poți prepara o friptură fragedă de porc într-un mod savuros!


Rețetă de friptură de porc la tavă, cu vin


Folosește pentru această rețetă 600-700 g de spată de porc întreagă din gama de produse de la Profi pentru o friptură la tavă suculentă și absolut gustoasă. De asemenea, în gama de vinuri Profi, vei găsi cel mai bun vin alb sec perfect pentru această rețetă.

Încinge cuptorul la 190 de grade Celsius, la foc mediu. Bate carnea de porc cu un ciocan pentru șnițele și asezoneaz-o cu rozmarin, oregano, sare și piper. Pune spata de porc într-o tavă încăpătoare, apoi adaugă două linguri de untură de porc, o foaie de dafin, 1 cană de vin alb și 4 căței de usturoi zdrobiți, necurățați.

Acoperă tava cu o folie din aluminiu și dă-o la cuptor. Lasă tava acoperită timp de 45 de minute, apoi dă folia la o parte, crește temperatura cuptorului la 210 grade C și mai lasă friptura la cuptor 10 minute, până când se rumenește. Vei obține astfel o carne de porc la cuptor fragedă și aromată.

Pulpa de porc


Rețetă de coaste de porc glazurate la cuptor


Noul Profi te așteaptă cu cele mai bune coaste de porc pentru o friptură apetisantă. Mai mult, în gama Proxi, vei găsi și toate condimentele de care ai nevoie pentru cel mai delicios sos barbeque, perfect pentru glazurarea fripturii de porc la cuptor.

Pentru început, pregătește mixul de condimente. Amestecă într-un vas 100 g de zahăr brun cu o linguriță de boia dulce, una de boia iute și câte o linguriță de piper negru măcinat, piper cayenne, coriandru măcinat, ienibahar și pudră de usturoi. Include în acest mix și 2-3 lingurițe de sare. Așază apoi bucata de coaste de porc pe o folie de aluminiu, unge-o cu ulei de măsline, presară mixul de condimente peste aceasta, apoi învelește totul cu folia de aluminiu și dă coastele la rece pentru 2-3 ore.

Când timpul a trecut, scoate coastele de la frigider și lasă carnea de porc să ajungă la temperatura camerei. Setează cuptorul la 160 de grade Celsius, toarnă câțiva stropi de ulei pe fiecare parte a coastelor și pune-le într-o tavă cu grătar, care se va introduce la cuptor. Lasă friptura de porc la cuptor timp de o oră.

Între timp, poți pregăti glazura pentru friptura de porc. Amestecă într-o cratiță pentru sos 150 g de ketchup dulce, 70 g de ketchup iute, o lingură de muștar, o lingură de sos de soia, o lingură de sos barbeque și 120 g de miere. Amestecă bine și gătește ingredientele la foc mic pentru 5 minute, după ce sosul a dat în clocot.

După o oră de gătire la cuptor, coastele de porc se vor scoate și se vor pensula cu jumătate din sosul pregătit, pe ambele părți. Introdu din nou friptura de porc la cuptor pentru încă 10 minute, la 200 de grade Celsius. Același procedeu se repetă încă o dată, iar la final va rezulta cea mai fragedă friptură de porc la cuptor, cu glazură lipicioasă și apetisantă.

Coaste de porc

Friptura de porc perfectă chiar există, atâta vreme cât vei ține cont de etapele de gătire, marinarea jucând un rol esențial în obținerea unui preparat fraged și aromat. Folosește trucurile din acest articol pentru o friptură de porc perfectă și urmărește-ne pe blog pentru o mulțime de astfel de sfaturi pentru preparate delicioase. Unul dintre cele mai bune sfaturi este să-ți descarci aplicația Profi, căci vei găsi cele mai bune promoții la ingredientele pentru friptură de porc!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Tocăniță de năut cu legume: O rețetă ușoară și delicioasă pentru o masă sănătoasă

26 ianuarie 2024

Într-o lume în care tendința este de a mânca sănătos și de a ne bucura de rețete gustoase și ușor de preparat, tocănița de năut cu legume se prezintă ca o opțiune ideală. Noi, cei de la Profi, știm că gătitul este o artă, iar descoperirea de rețete delicioase și sănătoase poate transforma simplul act al […]

Citește mai mult

5 cele mai bune garnituri pentru un grătar

19 august 2024

Grătarul este o activitate de vară îndrăgită, ce aduce împreună familia și prietenii pentru a se bucura de mâncare delicioasă și companie bună. Prepararea cărnii la grătar este, desigur, vedeta spectacolului, dar garniturile care însoțesc aceste preparate sunt la fel de importante pentru a crea o masă echilibrată și savuroasă.  Dacă duci lipsă de inspirație […]

Citește mai mult

Varză călită: o rețetă tradițională și ușor de preparat

18 ianuarie 2023

Știm că au trecut de mult sărbătorile de iarnă și mai știm că încă ai rămas cu gândul la acele sarmale în foi de varză, apetisante și gustoase, care au făcut deliciul meselor în familie până nu demult. Ce ai spune, însă, dacă am renunța puțin la carnea de porc și am înlocui varza murată […]

Citește mai mult

Ficăței de pui cu ceapă la tigaie: rețeta pas cu pas

17 ianuarie 2023

Suntem siguri că dacă deja ai parcurs o parte din rețetele noastre de pe blog ai observat că ne plac la nebunie rețetele cu pui, de la frigărui de pui și până la aripioare de pui la cuptor. Ei bine, la fel de apetisante pentru noi sunt și organele de pui, în special ficățeii, așa […]

Citește mai mult

Aripioare de pui la cuptor: 3 rețete ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Aripioarele de pui înseamnă mai mult decât bazele pentru câteva preparate culinare. Aceste bucăți de carne de pui înseamnă posibilități dulci sau picante de gătire, dar și crocante sau suculente. Indiferent de modul de gătire, odată ce le vei scoate pe masă, toți cei dragi se vor îngrămădi să le guste, ghidați de aromele incredibile […]

Citește mai mult

Paste care-ți amintesc de Italia

12 iulie 2023

Trecem și printr-o vacanță în Italia cu ajutorul cinei și pregătim paste cu sos roșu. De ce ingrediente ai nevoie? Cum se prepara pastele? Într-o tigaie cu pereții mai înalți punem uleiul de măsline alături de usturoi. Când acesta devine auriu, adăugam carnea tocată pe care o sărăm și o piperăm, iar apoi o lăsăm […]

Citește mai mult

5 rețete de tacos pentru iubitorii de mâncare mexicană

28 mai 2024

Mâncarea mexicană este cunoscută și apreciată în întreaga lume pentru savoarea și diversitatea ei. Printre preparatele sale iconice, tacos ocupă un loc special. Aceste mici delicii pot fi personalizate în nenumărate moduri, oferind o explozie de gusturi la fiecare mușcătură. Dacă ești un iubitor de mâncare mexicană, ți-am pregătit în articolul de astăzi cinci rețete de […]

Citește mai mult

Mâncare de praz cu măsline: o rețetă sănătoasă și plină de nutrienți

09 aprilie 2024

În căutarea unor opțiuni culinare sănătoase și delicioase, de cele mai multe ori ne îndreptăm atenția către ingrediente mai puțin obișnuite, dar pline de potențial în ceea ce privește gustul și nutriția. Mâncarea de praz cu măsline este un exemplu perfect, îmbinând aroma dulceagă a prazului cu savoarea bogată a măslinelor pentru a crea o […]

Citește mai mult

Vinete pane perfecte: Sfaturi și trucuri pentru o crustă crocantă și rumenă

27 iulie 2023

Dacă este un lucru care ne face o mare plăcere, acela este că legumele de sezon ne oferă baza perfectă pentru cele mai simple și delicioase rețete. Din această categorie de legume fac parte și vinetele, pe care tare mult ne mai place să le gătim și să le savurăm în cele mai gustoase rețete. […]

Citește mai mult

Ostropel de pui: o rețetă tradițională simplă și gustoasă

17 ianuarie 2023

Iubești rețetele cu pui la fel de mult ca și noi? Atunci cu siguranță ai preparat până acum cel puțin o dată frigărui de pui, te-ai delectat cu aripioare de pui la cuptor și ai servit alături de cei dragi un fraged și aromat piept de pui la grătar, printre multe altele. Astăzi ne-am gândit […]

Citește mai mult