Mâncare de mazăre de post: Gustoasă și ușor de preparat
Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, ai putea spune că am făcut o pasiune pentru rețetele de post. Însă pentru că se apropie postul Crăciunului, interesul pentru mâncarea de post va crește. De aceea, suntem siguri că deja îți cauți inspirația culinară pentru a prepara cele mai gustoase rețete în perioada postului creștin. Răsfoind cărțile de bucate, astăzi, ne-am oprit asupra rețetei de mâncare de mazăre de post, cu morcovi și cartofi, nelipsită din bucătăria mamei și a bunicii în copilărie.
Chiar dacă îți place la nebunie carnea, în această mâncare de post, nici nu-i vei simți lipsa. Rețeta este una gustoasă și foarte ușor de preparat, fiind perfectă pentru a obține o mâncare de post sau o garnitură pe cinste pentru friptură la grătar. Gustoasă și sățioasă, mâncarea de mazăre este tot ce ți-ai putea dori de la un preparat simplu făcut în casă. Ești gata? Parcurge articolul următor și încântă-i pe cei dragi cu o mâncare de post apetisantă!
Ingrediente pentru mâncare de mazăre de post
Îți vom spune din start că toate ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara mâncare de mazăre după rețeta de post pot fi găsite în magazinul Profi. Mai mult, în gama de produse Profi, vei găsi cele mai proaspete și autentice legume pentru mâncarea de mazăre de post. În lista de ingrediente de mai jos, vei regăsi cantitățile pentru 3-4 porții de mâncare de mazăre; le poți adapta în funcție de numărul de porții pe care vrei să le servești pofticioșilor din familie.
În gama Proaspete de la noi a magazinului Profi, vei putea găsi cele mai variate tipuri de legume proaspete, perfecte pentru rețeta de mazăre de post. Găseşti restul ingredientelor în gama Proxi care este pregătită să te ajute să prepari rețete savuroase de post la tine în bucătărie.
Mod de preparare pentru rețeta de mazăre de post
Acum că ai toate ingredientele la îndemână pe blatul de bucătărie, hai să preparăm împreună cea mai gustoasă mâncare de mazăre după rețeta simplă de post! Vei găsi în rândurile de mai jos etapele de gătire ale unei tocănițe de mazăre de post cum n-ai mai gustat până acum. Iată cum se face mâncarea de mazăre!
Pregătirea ingredientelor pentru rețeta cu mazăre
Pentru început, curăță și spală bine ceapa și usturoiul, apoi toacă-le mărunt. Curăță apoi și morcovii și taie-i în felii subțiri. Ulterior, curăță și cartofii după care taie-i în cubulețe potrivite. Spală bine mărarul verde proaspăt, apoi toacă-l mărunt și lasă-l deoparte, alături de legume. Acum că ingredientele sunt pregătite, hai să vedem cum se face mazărea de post cu legume!
Cum se gătește mâncarea de mazăre?
Pune într-o cratiță largă uleiul, iar când acesta s-a încins, adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt alături de feliile de morcovi. Amestecă bine ingredientele și călește-le până când ceapa se înmoaie și devine translucidă. Ulterior, adaugă în cratiță și cubulețele de cartofi. Amestecă legumele la foc mic pentru încă 1-2 minute, apoi adaugă în cratiță și 100 ml de apă ușor călduță.
Când morcovii și cartofii sunt fierți pe jumătate, poți adăuga și mazărea alături de restul ingredientelor din cratiță. Noi am folosit pentru această rețetă mazăre congelată, pe care am adăugat-o congelată în mâncare. Desigur, poți folosi și mazăre proaspătă pe care să o speli bine în prealabil. Fierbe mâncarea de mazăre la foc mediu spre mic pentru încă 10-15 minute, apoi adaugă și apa rămasă amestecată cu sucul de roșii și cu amidonul. Amestecă bine ingredientele în cratiță.
Apoi, condimentează mâncarea de mazăre fără carne cu sare și piper și mai lasă totul să fiarbă încă 5-6 minute sau până când sosul capătă o consistență ușor cremoasă. La final, adaugă mărarul proaspăt tocat, amestecă bine, stinge focul și acoperă cratița cu mâncare de mazăre cu un capac.
Mâncarea de mazăre de post se va servi caldă, ca atare, alături de felii de pâine proaspătă făcută în casă sau ca garnitură pentru fripturi pe grătar sau șnițele. Noi vom alege să o servim ca atare în perioada postului, însă, cu siguranță, vom apela la această rețetă ca și garnitură odată ce vom ajunge la finalul zilelor de post.
Secrete de preparare pentru mâncarea de mazăre de post
Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva recomandări sau, mai bine zis, secrete de preparare pentru o mâncare de mazăre de post absolut savuroasă. Iată care sunt secretele bucătarului:
- Un prim truc la care poți apela este acela de a spăla bine ceapa tocată mărunt sub un jet de apă rece. Aşa, vei îndepărta multe dintre substanțele care pot face din ceapa călită o legumă “grea” pentru stomac.
- Un alt secret de preparare este să călești legumele întotdeauna cu răbdare, la foc mic, până când ceapa se caramelizează puțin. În acest fel, amestecul de legume va deveni mai dulce și mai gustos.
- Sucul de roșii se va adăuga întotdeauna abia după ce toate ingredientele au fiert. Motivul? Roșiile sunt un ingredient acid, iar dacă vei fierbe mazăre sau alte legume crude într-un mediu acid, acestea pot rămâne tari;
- Pentru un plus de savoare, poți adăuga la finalul rețetei o linguriță de boia dulce.
Cine a spus că mâncarea de post nu poate fi delicioasă? Gătește și tu mâncare de mazăre fără carne și convinge-te de gustul și aromele incredibile ale acestui preparat de post. Acum, ai la îndemână chiar și secretele unei rețete de mâncare de mazăre de post absolut delicioase, așa că nu ai niciun motiv să nu încerci acest preparat pentru cei dragi. Descarcă-ți și aplicația Profi pentru a beneficia de promoții săptămânale la ingredientele preferate pentru mâncăruri gustoase în perioada postului!