Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ingrediente

  1. 2 kg de pește (crap, caras, păstrăv, roșioară, etc);
  2. sare și piper măcinat, după gust;
  1. puțin mălai (dacă prăjești peștele în tigaie);
  2. ulei pentru prăjit

Ingrediente pentru saramură

  1. 6 roșii mari și zemoase;
  2. 2 ardei grași;
  3. 4 ardei kapia;
  4. 4 ardei bulgărești;
  5. 1 ardei iute (opțional);
  6. 400 ml de suc de roșii sau 100 g de pastă concentrată de roșii;
  1. sare și piper boabe;
  2. 4 foi de dafin;
  3. 2 crenguțe de cimbru;
  4. 2 căpățâni de usturoi;
  5. mărar verde și ceapă verde (opțional).

Saramură de pește: Cum se face acest deliciu culinar

Populară în multe zone ale țării, însă tradițională în Dobrogea, saramura de pește este unul dintre cele mai savuroase și ușor de preparat delicii culinare. Chiar dacă rețetele diferă de la o regiune la alta, la fel și ingredientele sau tipul de preparare termică a peștelui, saramura combină ideal gustul peștelui proaspăt și savoarea legumelor și ierburilor aromatice.

Dacă nu ai avut prilejul să-ți răsfeți până acum papilele gustative cu o saramură de pește ca la carte sau dacă nu ai preparat niciodată această rețetă, am pregătit pentru tine în rândurile de mai jos toate ingredientele de care ai nevoie pentru acest preparat, dar și modul de preparare după rețeta tradițională dobrogeană. Iată, așadar, cum poți prepara saramura de pește perfectă, ca la malul Dunării!

Ingrediente pentru saramura de pește dobrogeană

Din lista de ingrediente de mai jos vor rezulta 6-8 porții delicioase de saramură de pește, gata să sature toți pofticioșii din familie. Iată ce trebuie să treci pe lista pentru supermarket dacă vrei să gătești o saramură de pește cu iz tradițional!

Aruncă o privire în revistele Profi și mergi la cel mai apropiat magazin Profi pentru a te asigura că vei cumpăra cele mai bune ingrediente pentru rețeta de saramură de pește. În gama de produse Profi, te așteaptă cele mai bune ingrediente, dar și cele mai proaspete, iar selecția Proaspete de la noi cu siguranță va reuși să ofere saramurii de pește gustul natural autentic românesc.

peste

Mod de preparare pentru saramura de pește după rețeta tradițională

Ai deja toate ingredientele la îndemână pentru cea mai bună saramură de pește? Dacă da, nu mai rămâne decât să treci la treabă! Dar, la început, descoperă în rândurile de mai jos rețeta de saramură de pește, pas cu pas!

Pregătirea legumelor pentru saramura de pește

Pentru început, spală bine roșiile și ardeii, zvântă-i și coace-i pe plita de la aragaz sau pe grătar. Apoi, decojește-i și lasă-i deoparte. Poți lăsa chiar și urme mici de arsură pe legume, căci acestea vor aduce o aromă specifică saramurii de pește.

Apoi, poți prepara sarmuzac, adică o pastă groasă de usturoi. Curăță căpățânile de usturoi și pune cățeii într-un mojar, cu puțină sare grunjoasă, ulei și puțină zeamă de lămâie. Desigur, pentru sarmuzac nu este obligatorie acreala, așa că poți renunța la zeama de lămâie. Păstrează deoparte patru căței de usturoi pe care îi vei tăia în felii subțiri.

Pregătirea peștelui pentru saramură

Dacă ai cumpărat pește proaspăt, curăță-l bine de solzi și eviscerează-l. Peștii mai mici se vor lăsa întregi, dar cei mari se porționează. Ideal ar fi ca aceștia să fie și filetați. Noi am ales pentru saramura de pește crap, însă poți prepara și saramură de păstrăv sau oricare alt pește îți este pe plac. Rețeta tradițională de saramură lipovenească se face, în general, cu crap, motiv pentru care am decis să alegem acest pește pentru rețeta noastră.

Cea mai bună saramură de pește se obține cu pește copt pe o placă încinsă presărată cu sare, la grătar. Însă dacă nu locuiești la curte, pentru a putea aprinde grătarul, poți alege să prăjești peștele la tigaie, în mod clasic. Așadar, porționează fileurile de pește, asezonează-le cu sare și piper pe ambele părți, tăvălește-le prin mălai sau pesmet, apoi prăjește-le în tigaie, în ulei încins. Scoate apoi bucățile de pește pe șervețele de bucătărie, pentru a absorbi excesul de ulei, și lasă-le deoparte.

peste cu cimbru si rosii

Cum se face saramura de pește

Pune la fiert într-o oală încăpătoare circa 2 litri de apă, alături de câteva boabe de piper, 2-4 lingurițe de sare, după gust, foile de dafin și crenguțele de cimbru. Când apa dă în clocot, adaugă în oală și sucul de roșii, alături de ardeii și roșiile coapte. Lasă totul la fiert 10 minute, apoi stinge focul. Adaugă în saramura pentru pește cei patru căței de usturoi tăiați felii subțiri.

Amestecă bine toate ingredientele, după care pune în oală și bucățile de pește prăjit sau copt, în funcție de caz. Pune capacul și lasă-le în oală pentru 10 minute, timp în care se vor întrepătrunde aromele. Între timp, poți prepara rapid și o mămăligă după rețeta tradițională!

Mod de servire al saramurii de pește după rețeta de la Dunăre

Acum, saramura de pește este gata și se servește fierbinte, alături de o mămăliguță aburindă. În fiecare farfurie, ar trebui să se regăsească bucăți de pește, dar și ardei copți, cu multă zeamă aromată. Presară deasupra mărar verde proaspăt tocat și ceapă verde tocată, iar porțiile de saramură de pește crap vor arăta fabulos și extrem de apetisant.

saramura de peste in tigaie

Așa-i că nu este deloc complicat să gătești o saramură de pește ca la malul Dunării? Dacă atât tu, cât și cei dragi, sunteți amatori ai preparatelor cu pește, nu ezita să-i încânți cu această saramură dobrogeană, plină de savoare și iz tradițional românesc. Vestea bună este că dacă-ți descarci aplicația Profi, vei putea beneficia și de cele mai avantajoase promoții la ingredientele cheie pentru saramura de pește. Mai mult, în gama de vinuri Profi, vei găsi vinul alb perfect pentru a fi servit alături de acest deliciu culinar!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Orez cu ciuperci: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Înainte de perioada sărbătorilor, în care ne vom bucura de mese îmbelșugate cu fripturi, piftie și cozonac, majoritatea dintre noi ținem post. Însă acest lucru nu înseamnă că mâncarea din postul Crăciunului trebuie să fie mai puțin gustoasă sau mai săracă în substanțe nutritive. Din contră, există o mulțime de rețete de post de-a dreptul […]

Citește mai mult

Paste Bolognese: Descoperă rețeta tradițională italiană

16 noiembrie 2023

De fiecare dată când ducem lipsă de idei în pregătirea meniului zilnic, ne găsim inspirația în varietatea de rețete din bucătăria italiană. Și sunt întotdeauna rețete cu care nu vei avea cum să dai greș, fie că vorbim despre delicioasele paste carbonara, fie despre rețeta clasică de lasagna, preparată în stil italian. Și este atât de simplu […]

Citește mai mult

Ciorbă de fasole: O rețetă autentică din bucătăria românească

20 noiembrie 2023

Dacă până de curând am pregătit fasole verde cu usturoi, fiind în căutarea celor mai delicioase garnituri pentru perioada verii, în sezonul rece ne dorim să găsim alte modalități de preparare a fasolei, în așa fel încât să ne încălzească sufletul. Chiar în urmă cu puțin timp ți-am dezvăluit secretele iahniei de fasole, însă astăzi ne […]

Citește mai mult

Osso Buco în bucătăria ta: Cum să prepari rețeta acasă

17 noiembrie 2023

Nu ne săturăm să-ți tot spunem că bucătăria italiană este o sursă infinită de inspirație pentru cele mai bune preparate, apreciate la nivel internațional. Fie că vorbim despre rețete de pizza de inspirație italiană, fie despre savurosul risotto cu ciuperci sau despre celebrele paste carbonara din bucătăria Italiei, toate ne încântă papilele gustative și sunt preparate excelente care pot umple mesele […]

Citește mai mult

Paste carbonara: top 3 rețete simple și gustoase

18 ianuarie 2023

Nu știm cum se face că, deși iubim la nebunie bucătăria italiană, nu am reușit să te surprindem până acum decât cu câteva rețete de pizza, atât de iubite de italieni, dar și de către noi, românii. Așa că ne dorim să ne revanșăm astăzi cu unele dintre cele mai populare și mai îndrăgite rețete […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de fasole cu ciolan scăzută: pas cu pas pentru un preparat savuros

11 noiembrie 2024

Ești în căutare de inspirație culinară și vrei să te bucuri de sezonul de toamnă cu mâncăruri nutritive și sățioase? Atunci îți propunem un deliciu al bucătăriei românești: fasolea cu ciolan scăzută. Aceasta este o rețetă autentică românească, plină de arome, care aduce acel gust nostalgic al preparatelor de casă.  Pregătită corect, aceasta devine o […]

Citește mai mult

Rețeta de ciorbă de burtă: O delicioasă tradiție românească

03 august 2023

Este imposibil să fii pasionat de bucătăria tradițională românească și să nu fi încercat până acum cele mai gustoase și autentice rețete de ciorbă. Fie că vorbim despre tradiționala ciorbă de perișoare, ciorba de porc sau ciorba de văcuță, există ceva magic în aceste preparate, care-i adună pe toți cei dragi la mesele în familie. Exact […]

Citește mai mult

Chiftele marinate în sos de roșii: rețeta clasică pas cu pas

11 iulie 2024

Într-un top al celor mai gustoase preparate pe care le-am savurat în copilărie, chiftelele ocupă cu siguranță un loc special în sufletul oricărui gurmand. Și aici nu vorbim despre chifteluțele de dovlecei pe care le-am preparat nu demult, ci despre chiftelele marinate după rețeta clasică.  Chiftelele marinate în sos de roșii sunt un preparat clasic din bucătăria […]

Citește mai mult

Love Pizza

07 februarie 2023

Toată lumea iubește pizza, dar atunci când adaugi un pic de dragoste și muuulte oferte PROFI, parcă plăcerea e și mai mare! Ingrediente: Începem prin a intinde aluatul mai subtire în mijloc și mai gros pe margini, și cum ocazia e una specială, îi dăm o formă de inimă pentru a ne arăta dragostea. Pe […]

Citește mai mult

Paste quatro formaggi: Rețetă delicioasă pentru toți iubitorii de brânzeturi

17 noiembrie 2023

Facem ce facem și mai dăm o fugă în bucătăria italiană pentru a ne găsi inspirația și a ne diversifica meniul. Doar te-am convins deja că suntem mari iubitori de paste și de tot felul de rețete italienești care ne încântă papilele gustative și ne fac să uităm de diete! Am preparat împreună de la paste […]

Citește mai mult