Sosuri pentru friptură: 7 rețete aromate și gustoase
Îți place să gătești și friptura se află în topul preparatelor tale preferate? Atunci, sosurile pentru friptură trebuie să se regăsească și ele pe lista de rețete pentru o diversitate cât mai mare de gusturi și arome în bucătărie. Un sos pentru friptură pregătit ca la carte poate transforma chiar și cea mai banală friptură într-un adevărat deliciu culinar.
Și cum orice friptură poate fi înnobilată cu un sos excepțional, îți propunem în cele ce urmează cele mai gustoase și aromate rețete de sosuri pentru fripturi, indiferent că preferi carnea de porc, tânjești după o vită bine făcută, îți place friptura de pui sau gustul unui piept de curcan este ceea ce poftești.
Te-ai pregătit pentru un strop de magie culinară? Iată ce sosuri pentru friptură pot oferi savoare preparatelor tale din carne!
1. Sos pentru friptură cu roșii
Sosul pentru friptură cu roșii este acea variantă de sos care se va potrivi oricărui tip de carne. Dacă alegi să gătești cu roșii proaspete, și nu din conserve, secretul unui sos perfect este să cureți tomatele de coajă sau să le dai pe răzătoare.
Ingrediente
- 300 g de roșii proaspete bine coapte, din gama Proaspete de la noi;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- 2-3 căței de usturoi;
- 1 linguriță de zahăr;
- sare și piper proaspăt măcinat;
- oregano uscat;
- busuioc proaspăt;
Mod de preparare
Pune într-o cratiță uleiul și cățeii de usturoi. Călește pentru câteva minute, apoi adaugă oregano. Pune roșiile tocate mărunt și lasă totul să fiarbă, amestecând din când în când, la foc mic, timp de 5 minute. Adaugă apoi zahărul și asezonează cu sare și piper măcinat. La final, pune busuiocul, rupt în bucăți mici. Sosul de roșii pentru friptură este gata. Nu-i așa că este una dintre cele mai simple rețete de sosuri pentru carne? Și gustoase, pe deasupra!
2. Sos pentru friptură cu portocale
Cu o consistență ușoară și un gust dulceag, sosul pentru friptură cu portocale va oferi un gust inedit preparatelor tale din carne. Dacă ești în căutarea celui mai bun sos pentru friptura de curcan sau de rață, trebuie să încerci neapărat această rețetă de sos!
Ingrediente
- 200 ml de suc de portocale proaspăt stors sau suc de portocale din gama OaieNOT;
- 1 lingură de sos de soia;
- 1 linguriță de ghimbir ras;
- 2 linguri de zahăr;
- 1 linguriță de coajă de portocală rasă;
- 1 lingură de amidon;
- 1 praf de sare;
- 2-3 căței de usturoi;
- 3 linguri de apă;
- 2 linguri de ulei.
Mod de preparare
Dizolvă amidonul într-un pahar cu apă. Rade apoi coaja portocalelor și stoarce-le, în așa fel încât să obții 200 ml de suc. Pune sucul de portocale într-o cratiță, alături de zahăr și lasă compoziția pe foc, până când se reduce la jumătate. Adaugă peste sucul de portocale sosul de soia, usturoiul tocat mărunt, ghimbirul, coaja de portocale, amidonul și sare, apoi amestecă totul, fără a opri focul, până când sosul pentru friptură se îngroașă. Va fi cel mai gustos sos pentru un curcan gătit la cuptor!
3. Sos pentru friptură cu ciuperci
Vrei să prepari cel mai gustos sos pentru friptura de pui sau de curcan? Atunci, sosul cu ciuperci poate fi una dintre cele mai inspirate alegeri! La fel ca și în cazul celorlalte rețete de sosuri, prepararea lui este simplă, iar aromele delicioase. Iată cum îl prepari!
Ingrediente
- 5 ciuperci Champignon, din gama de produse Profi;
- 1 ceapă;
- 3 căței de usturoi;
- 1 pahar cu apă;
- ulei;
- 1-2 linguri de smântână;
- sare și piper.
Mod de preparare
Spală și curăță bine ciupercile, apoi lasă-le la scurs și taie-le mărunt. Călește pentru 5 minute în ulei ceapa tocată mărunt și adaugă peste aceasta ciupercile tăiate. Asezonează cu sare și piper, apoi toarnă un pahar cu apă, pentru a fierbe ciupercile. Când acestea sunt gata, adaugă smântâna de gătit și mai lasă totul să se gătească pentru câteva minute. La final, adaugă usturoiul tocat și oprește focul, apoi servește acest delicios sos pentru friptură alături de carnea de pui. Promitem să fie unul dintre cele mai gustoase sosuri pentru puiul din farfurie!
4. Sos pentru friptură stil barbeque
Cauți rețeta de sos perfectă pentru carnea la grătar pe care tocmai ai cumpărat-o din magazinul Profi? Atunci, sosul barbeque este perfect pentru tine! Varianta sosului preparat în casă este deosebită și poți păstra sosul chiar și pentru mai multe zile la frigider, într-un recipient acoperit. Iată cum prepari sos pentru friptură stil barbeque!
Ingrediente
- 1 ceașcă de ketchup;
- ¼ ceașcă de apă;
- 2-3 linguri de oțet;
- 1-2 linguri de zahăr;
- 1 lingură de muștar;
- 1 lingură de pudră de usturoi;
- ¼ linguriță de pudră Cayenne sau boia de ardei iute.
Mod de preparare
Pune toate ingredientele de mai sus într-o crăticioară și lasă-le la foc mic circa 10 minute, până când apa se evaporă și se formează sosul barbeque. Oprește apoi focul și așteaptă ca sosul să se răcească. Dacă urmează să pleci la grătar sau să-l servești a doua zi, pune sosul într-un borcan. Folosește-l pentru a marina sau pentru a unge carnea pentru grătar, pentru un gust unic și savuros. Va fi, poate, cel mai gustos sos pentru carnea de porc!
5. Sos pentru friptură cu mere și ghimbir
Sosul de mere cu ghimbir are o consistență ușoară și un gust bogat, ceea ce-l transformă într-unul dintre cele mai delicioase preparate pentru carne de porc sau vită. Tocmai ai cumpărat cea mai bună ceafă de porc din gama Ferma din deal sau un mușchi de vită apetisant? Ar fi și păcat să nu le servești alături de acest delicios sos pentru friptură!
Ingrediente
- 2 mere verzi;
- 300 ml de apă;
- 20 g de ghimbir;
- sare și piper, după gust.
Mod de preparare
Curăță merele de coajă, înlătură cotoarele și taie-le în sferturi. Curăță apoi ghimbirul de coajă și taie-l în două bucăți. Fierbe împreună ingredientele în 300 de ml de apă. Scurge-le apoi și adaugă-le într-un blender, unde se pasează până la consistența dorită. Condimentează sosul pentru friptură obținut și servește-l alături de friptura ta preferată de porc. Desigur, poate fi și un excelent sos pentru friptura de vită!
6. Sos pentru friptură cu smântână și lămâie
Un alt sos pentru friptura de porc sau de vită absolut delicios este sosul cu smântână și lămâie, cu un gust ușor iute datorat hreanului din combinația de ingrediente. Iată ce trebuie să cumperi de la supermarket pentru această rețetă inedită de sos pentru friptură și cum se prepară!
Ingrediente
- 150 ml de smântână;
- 20 ml de zeamă de lămâie;
- 50 g de hrean;
- sare și piper, după gust.
Mod de preparare
Adaugă, pe rând, ingredientele într-o tigaie și încălzește-le la foc mic. Amestecă-le apoi bine până când obții consistența dorită a sosului. Dacă te întrebai ce sos merge la carnea de vită sau de porc, sosul cu smântână și lămâie poate fi cu siguranță răspunsul. Plus că este unul dintre cel mai simplu de preparat sosuri pentru carne!
7. Sos pentru friptură cu piper verde și coniac
Lista de rețete cu sosuri pentru friptură nu s-a terminat încă; mai avem o rețetă deosebită pentru tine: sosul cu piper verde și coniac. Cu un gust fin și aromat, potențat de intensitatea coniacului și cu o consistență cremoasă, acest tip de sos este perfect pentru orice friptură de porc sau vită. Iată cum se prepară!
Ingrediente
- 2 linguri de boabe de piper vedere, în saramură;
- 1 lingură de ulei;
- 1 lingură de coniac;
- 1 vârf de cuțit de sare;
- 150 ml de smântână pentru frișcă.
Mod de preparare
Scurge bine boabele verzi de piper și prăjește-le în tigaie. Adaugă apoi peste acestea coniacul și așteaptă până la evaporarea alcoolului. Pune apoi în tigaie și smântâna pentru frișcă și lasă totul la foc mic, până când fierbe. Adaugă apoi și sarea și amestecă ușor, până obții un sos consistent pentru friptură.
Cu ajutorul rețetelor de sos prezentate mai sus vei putea răsfăța papilele gustative ale tuturor celor adunați în jurul mesei, transformând cu ușurință o friptură obișnuită într-un preparat de care își vor aminti mereu cu poftă. Dacă vrei să prepari întotdeauna cele mai bune sosuri pentru fripturi, nu uita să-ți descarci aplicația Profi, pentru a beneficia de cele mai bune promoții la ingredientele necesare!