Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Varză călită: o rețetă tradițională și ușor de preparat

Știm că au trecut de mult sărbătorile de iarnă și mai știm că încă ai rămas cu gândul la acele sarmale în foi de varză, apetisante și gustoase, care au făcut deliciul meselor în familie până nu demult. Ce ai spune, însă, dacă am renunța puțin la carnea de porc și am înlocui varza murată cu varză dulce, pentru a găti o rețetă tradițională mult îndrăgită la români? Ai ghicit, este vorba despre rețeta de varză călită, care poate fi una dintre garniturile tale preferate pentru rețetele cu carne, dar și un preparat gustos de post, extrem de simplu de gătit.

Este adevărat, este una dintre cele mai simple rețete tradiționale și probabil acesta este și motivul pentru care am ezitat să ți-o prezentăm până acum, considerând că este prea ușoară și că nu este de interes. Însă nu trebuie să subestimăm niciodată rețetele simple, așa că te invităm să descoperi în articolul următor cea mai ușoară și gustoasă rețetă de varză dulce călită, așa cum este ea preparată în mod tradițional!

Ingrediente pentru varză dulce călită

Din ingredientele pe care ți le vom menționa în lista de mai jos vei obține nici mai mult, nici mai puțin de 6 porții de varză călită, în așa fel încât fiecare dintre membrii familiei să se poată delecta cu acest preparat tradițional gustos. Toate aceste ingrediente pot fi achiziționate din gama de produse de la Profi, așa că dacă plănuiai să te îndrepți și tu spre cel mai apropiat magazin Profi iată ce trebuie să-ți notezi pe lista de cumpărături:

  • 1 varză albă de dimensiune medie din gama Proaspete de la noi;
  • 1 ceapă de mărime medie, din aceeași gamă;
  • 40 ml de ulei din gama Proxi;
  • sare și piper negru măcinat;
  • 1 lingură cu vârf de pastă de tomate din gama Grădina bunicii;
  • 1 lingură de mărar tocat sau cimbru mărunțit, după gust (opțional).

Ingrediente pentru varză dulce călită

Cum se face varza călită după rețeta tradițională?

Suntem siguri că noul Profi a reușit să te „aprovizioneze” cu toate produsele de care aveai nevoie pentru a obține o mâncare de varză dulce gustoasă și aromată. Considerând că acum te-ai înarmat cu toate ingredientele necesare și ești gata să dai startul rețetei cu varză dulce, te invităm să parcurgi în continuare etapele de preparare ale unei verze călite ca la carte. Iată ce ai de făcut!

Pregătirea verzei pentru rețeta de varză călită dulce

Ai ales acea varză perfectă, nici prea mare, nici prea mică? Atunci începe prin a curăța foile exterioare și a o spăla bine pentru a îndepărta impuritățile. Taie apoi varza în două și scobește bine cotorul cu ajutorul unui cuțit, înainte de a o toca. Toacă apoi varza în fâșii subțiri cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit. Pune varza tocată într-un castron larg, mai ales că este extrem de voluminoasă. Presară 1 linguriță rasă de sare, apoi frământă bine varza cu sarea, pentru câteva minute.

Vei vedea că după aceste minute de frământat, volumul verzei va scădea considerabil. Pentru rețeta de varză dulce călită, sărarea în prealabil este foarte importantă, căci sarea are rolul de a extrage apa din varză, frăgezind fibrele. Lasă apoi deoparte varza sărată, în castron, pentru aproximativ 30 de minute.

Călirea verzei dulci

Cât timp varza tocată stă în castron și se frăgezește, curăță ceapa și toac-o peștișori subțiri. Alege apoi o cratiță suficient de încăpătoare pentru întreaga cantitate de varză. Încinge uleiul în cratiță, la foc mediu, apoi adaugă ceapa și presară un praf de sare. Călește ceapa pentru 5-6 minute, amestecând constant, pentru a se înmuia fără a se rumeni. Când ceapa s-a înmuiat și a devenit ușor translucidă, se va adăuga în cratiță și varza, presată bine, în așa fel încât să elimine excesul de apă.

Chiar dacă la început cratița va fi plină cu vârf, vei vedea că în doar câteva minute de călire la foc mediu spre iute și amestecat continuu, varza va pierde mult din volum. Imediat ce varza scade, poți reduce focul la minimum și mai poți amesteca pentru 1-2 minute, cu o lingură din lemn.

Menține focul la mic și acoperă cratița cu un capac. După 5-6 minute verifică din nou varza călită și adaugă 2-3 linguri de apă fierbinte, pentru a preîntâmpina lipirea verzei de pereții cratiței. Călește varza sub capac pentru aproximativ 25 de minute, timp în care este indicat să mai amesteci de câteva ori, adăugând de fiecare dată câte puțină apă fierbinte.

Finalizarea rețetei de varză dulce de post

Odată ce varza s-a frăgezit, mai poți adăuga puțină sare, în funcție de preferințe. Apoi, neapărat, varza călită va trebui asezonată cu piper, pentru un gust excepțional. Chiar la final, adaugă peste varză o lingură de pastă de tomate concentrată. După adăugarea pastei de roșii amestecă bine, mai gătește varza pentru un minut, după care poți adăuga și ierburile aromatice tocate fin.

Varza călită dulce se servește caldă, ca un fel principal gustos în zilele de post, alături de mămăliguță, dar și ca garnitura perfectă pentru o pulpă de rață sau o porție apetisantă de cârnați de casă preparați după rețeta tradițională.

Varză dulce de post

Sfaturi pentru prepararea rețetei de varză nouă călită

Credeai că finalizăm acest articol până nu-ți vom oferi și câteva sfaturi utile de preparare? Dacă nu ai mai gătit până acum varză dulce călită, avem pentru tine o serie de recomandări, pentru a obține gustul acela tradițional după care tânjești.

  • Ai întotdeauna grijă să călești ceapa corespunzător, căci aceasta trebuie să se înmoaie și nu să se rumenească.
  • Dacă nu ții neapărat să prepari varză dulce călită de post, poți înlocui uleiul cu untură de porc, pentru a obține un preparat nemaipomenit de gustos. O altă abordare delicioasă poate fi topirea a 100 de grame de slănină afumată, cât să-și lase grăsimea. Cubulețele rumenite se vor scoate, iar ceapa se va putea căli în grăsimea rămasă.
  • Este necesar să amesteci varza călită constant și să completezi cu apă fierbinte, pentru ca varza să nu se prindă de cratiță. Atenție, însă: varza călită nu trebuie să fiarbă în prea mult lichid, iar preparatul final trebuie să conțină doar varza fragedă, înăbușită sub capac.
  • Important pentru varza călită este piperul, căci gustul acesteia nu va fi niciodată complet fără mult piper. Dacă îți plac mâncărurile condimentate, nu-ți fie teamă să adaugi chiar o linguriță de piper negru măcinat, pentru o aromă desăvârșită.
  • Lingura de pastă de tomate concentrată poate fi înlocuită de 1 ceașcă de suc de roșii făcut în casă, însă concentratul de tomate oferă un gust mult mai intens de roșii, fără să conțină prea multă apă.
  • Opțional, după oprirea focului de la aragaz, poți da cratița la cuptorul preîncălzit la 210 grade Celsius, cât să se rumenească puțin varza pe deasupra.

Varză nouă călită

Este atât de simplu să prepari varză călită dulce, încât nu vedem niciun motiv pentru care nu ai găti și tu această rețetă tradițională simplă pentru cei din familie. Ai lista de ingrediente, etapele de gătire și sfaturile de preparare, așa că nu mai rămâne decât să iei ingredientele și să te apuci de gătit. Dacă presari și puțină dragoste, cei dragi vor fi fascinați de această masă copioasă!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Aripioare de pui la cuptor: 3 rețete ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Aripioarele de pui înseamnă mai mult decât bazele pentru câteva preparate culinare. Aceste bucăți de carne de pui înseamnă posibilități dulci sau picante de gătire, dar și crocante sau suculente. Indiferent de modul de gătire, odată ce le vei scoate pe masă, toți cei dragi se vor îngrămădi să le guste, ghidați de aromele incredibile […]

Citește mai mult

Tocăniță de cartofi: Rețeta delicioasă de post

28 noiembrie 2022

Fie că ai în plan să măreşti lista rețetelor de post cu care deja te-am obișnuit, fie că dorești o garnitură gustoasă pentru chifteluțe, carne la grătar sau cârnați, rețeta de tocăniță de cartofi este una cu adevărat delicioasă. Această rețetă de mâncare de cartofi este una simplă și rapidă şi va intra în “repertoriul […]

Citește mai mult

Osso Buco în bucătăria ta: Cum să prepari rețeta acasă

17 noiembrie 2023

Nu ne săturăm să-ți tot spunem că bucătăria italiană este o sursă infinită de inspirație pentru cele mai bune preparate, apreciate la nivel internațional. Fie că vorbim despre rețete de pizza de inspirație italiană, fie despre savurosul risotto cu ciuperci sau despre celebrele paste carbonara din bucătăria Italiei, toate ne încântă papilele gustative și sunt preparate excelente care pot umple mesele […]

Citește mai mult

Paste cu ton: 3 rețete practice și gustoase

16 februarie 2023

Iubim pastele! Și cu siguranță te-am convins deja pentru iubirea pe care o avem față de aceste preparate ale bucătăriei italiene atunci când am gătit împreună cele mai delicioase rețete de paste carbonara. În egală măsură iubim și peștele, așa că astăzi ne-am propus să te impresionăm cu câteva rețete simple și gustoase de paste […]

Citește mai mult

Porchetta: rețeta italiană de friptură din carne de porc umplută cu ierburi aromate

27 martie 2024

Te pasionează gastronomia italiană și ești dornic să-ți îmbogățești cunoștințele culinare? Ei bine, astăzi îți vom face cunoștință cu rețeta de porchetta, o delicioasă specialitate culinară italiană. Această friptură din carne de porc, aromată intens cu ierburi și condimente, este un festin pentru papilele gustative și o bucurie pentru orice iubitor al mâncărurilor cu carne […]

Citește mai mult

Cum să pregătești o friptură de vită suculentă și fragedă la cuptor

20 noiembrie 2023

Nu se poate numi că ești maestru în arta gătitului dacă nu ai preparat până acum o friptură de vită la cuptor. Poate că ai idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă și poate că știi cum să prepari o friptură de miel la cuptor fragedă și aromată. Însă pentru a obține o friptură de vită la […]

Citește mai mult

Ciuperci umplute la cuptor: Un aperitiv elegant pentru o cină specială

16 noiembrie 2023

Găzduirea unei cine speciale poate fi o sarcină plină de provocări, însă cu rețetele potrivite succesul este garantat. Și când spunem rețete potrivite, gândul ne zboră la varietatea de aperitive sofisticate și savuroase, care pot aduce o notă excelentă meselor de sărbătoare și nu numai. Dacă tot a venit vorba de aperitive gustoase, astăzi ne-am propus să […]

Citește mai mult

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

22 decembrie 2022

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și […]

Citește mai mult

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult

Ceafă de porc: 3 rețete simple și gustoase

23 noiembrie 2022

Îți place mult carnea de porc și dorești să-i încânți pe cei dragi cu preparate cât mai apetisante și gustoase? Ceafa de porc este una dintre cele mai populare opțiuni pentru rețetele pe bază de carne de porc, căci bucățile rumene, fragede și aromate pot fi gătite în atât de multe moduri, fie la cuptor, […]

Citește mai mult