Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Vinete pane perfecte: Sfaturi și trucuri pentru o crustă crocantă și rumenă

Dacă este un lucru care ne face o mare plăcere, acela este că legumele de sezon ne oferă baza perfectă pentru cele mai simple și delicioase rețete. Din această categorie de legume fac parte și vinetele, pe care tare mult ne mai place să le gătim și să le savurăm în cele mai gustoase rețete. În trecut am prezentat pe blog rețeta de zacuscă de vinete pentru iarnă, un adevărat deliciu culinar. Însă astăzi nu ne dorim să punem nimic la păstrare pentru sezonul rece, ci doar vrem să ne încântăm papilele gustative cu porții delicioase de vinete pane. 

Dacă nu ai mai încercat până acum rețeta de vinete pane, trebuie să știi că nu este nimic complicat în a prepara „șnițele” din vinete, iar rezultatul este unul cu adevărat apetisant. Ce înseamnă vinete pane? Ei bine, acestea sunt rondele de vinete prăjite în crustă de pesmet, care sunt servite, de regulă, cu un delicios sos de smântână cu usturoi și mentă. Dacă îți dorești să încerci și tu acest preparat gustos, te invităm să descoperi în continuare cum prepari vinete pane după rețeta simplă, alături de o serie de sfaturi și trucuri utile de preparare! 

Ingrediente pentru rețeta de vinete pane cu sos de smântână 

Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm, toate achiziționate din magazinul Profi, vei obține circa 4 porții savuroase de vinete pane. Iată care sunt ingredientele pentru rețeta de vinete pane: 

Pentru sosul de smântână cu usturoi 

  • 4-6 linguri de smântână cu min. 20% grăsime; 
  • 2 căței de usturoi; 
  • 3-4 frunze de mentă; 
  • sare, după gust. 

În plus 

  • brânză rasă pentru servire (cașcaval, telemea, mozzarella, etc.). 
Vinete

Cum prepari vinete pane după rețeta simplă

Acum că deja ai achiziționat din noul Profi toate ingredientele de care aveai nevoie pentru rețeta de vinete pane, acum urmează să dăm startul rețetei cu vinete. Iată care sunt etapele de preparare ale acestui dish gustos! 

Pregătirea vinetelor 

Pentru început, se vor spăla bine vinetele și se vor șterge cu un șervet de hârtie. Se vor tăia apoi legumele în felii groase de aproximativ 1 cm, după care se vor alinia pe un tocător și se vor săra ușor pe ambele părți. Strânge apoi rondelele de vinete și pune-le la scurs într-o strecurătoare, unde le vei lăsa pentru circa 30 de minute. Ulterior scoate feliile de vinete, stoarce-le ușor între palme și mai lasă-le puțin la scurs. 

După ce vinetele s-au scurs, va trebui să pregătești 3 farfurii largi: una pentru făină, una pentru ouăle bătute cu un praf de sare și una pentru pesmet. Rondelele scurse de vinete se vor da mai întâi prin făină, apoi prin ou și la final prin pesmet. Așează-le apoi pe toate pe o farfurie curată și pregătește-te să le prăjești. 

Prăjirea vinetelor pane 

Încinge uleiul de floarea soarelui într-o tigaie largă. Testează temperatura uleiului aruncând în tigaie câteva grăunțe de pesmet. Dacă acestea sfârâie, poți începe prăjirea rondelelor de vinete. Ai grijă ca focul să fie mediu spre mic și să întorci vinetele de 2 ori, pentru a se găti la mijloc și a se rumeni frumos la exterior. 

Imediat ce scoți rondelele de vinete pane din tigaie, pune-le la scurs pe un platou tapetat cu hârtie absorbantă, pentru a îndepărta excesul de ulei. 

Vinete pane pajite

Mod de servire pentru vinete pane 

Delicioasele vinete pane se vor servi alături de un sos cremos din smântână, usturoi și mentă. Adaugă într-un bol câteva linguri de smântână, cu un praf de sare și usturoi zdrobit. Adaugă apoi și frunzele de mentă și amestecă bine ingredientele. Rade apoi puțină brânză peste rondelele de vinete pane așezate estetic pe un platou și gata, vinetele pane sunt perfecte pentru a fi servite alături de sosul de smântână!

Sfaturi și trucuri utile pentru vinete pane cu o crustă crocantă și rumenă 

Acum, la final de rețetă, ți-am pregătit o serie de sfaturi și trucuri utile, pe care va trebui să le cunoști dacă vrei să obții vinete pane perfecte, cu o crustă crocantă și rumenă. Iată recomandările noastre! 

  • Lasă rondelele de vinete la scurs, după ce le-ai sărat. Acesta este un pas important deoarece sare scoate amăreala din vinete. 
  • Pune accentul pe tehnica de învelire a rondelelor de vinete în făină, ou și pesmet. Pentru a obține o crustă rumenă, trebuie să te asiguri că fiecare felie este acoperită în mod corespunzător. Acest proces va ajuta la obținerea unei cruste mai consistente și mai crocante. 
  • Alege uleiul potrivit pentru prăjirea vinetelor pane. Deși mulți preferă uleiul de măsline pentru prăjirea vinetelor, acesta poate să nu fie cea mai bună opțiune datorită punctului său de ardere scăzut. Un punct de ardere scăzut poate duce la un gust amar și la o crustă mai moale. În schimb, poți utiliza ulei de rapiță sau de floarea soarelui, care au un punct de ardere mai ridicat și sunt mai potrivite pentru prăjirea vinetelor pane.
  • Este important să pui în tigaie un strat generos de ulei, în așa fel încât feliile de vânătă să plutească în ulei să le prăjești, fără ca acestea să atingă fundul tigăii. 
  • Testează temperatura uleiului înainte de a prăji rondelele de vinete pane și asigură-te că acesta este încins, însă nu exagerat de fierbinte. Dacă uleiul este prea fierbinte, vinetele se vor arde la exterior, dar vor rămâne crude la interior. Dacă uleiul nu este suficient de fierbinte, vinetele se vor înmuia în loc să devină crocante. Asigură-te că uleiul este încălzit la temperatura potrivită (aproximativ 180-190 grade Celsius) înainte de a adăuga vinetele. Un termometru de bucătărie poate fi util pentru a verifica temperatura uleiului.
  • Nu aglomera tigaia atunci când prăjești vinetele, așa că este indicat să le prăjești în mai multe tranșe. 
  • Ține cont ca focul să fie mediu spre mic și să întorci vinetele de două ori, pentru a se găti corespunzător la mijloc și pentru a se rumeni frumos la exterior. 
  • Nu uita să scoți vinetele pane din tigaie pe șervețele absorbante, pentru a elimina excesul de ulei. 

Vinete pane cu o crustă crocantă și rumenă

Pentru a obține vinete pane perfecte, cu o crustă crocantă și rumenă, este esențial să alegi ingredientele de calitate superioară, să pregătești vinetele în mod corespunzător și să apelezi la tehnici de prăjire eficiente. Odată ce stăpânești tehnicile de gătire și ții cont de sfaturile prezentate în acest articol, este imposibil să nu obții cele mai bune vinete pane din câte există. Și-ți poți descărca și aplicația Profi, dacă vrei să beneficiezi la promoții pentru cele mai delicioase rețete cu vinete! 

Articole care se regăsesc în categoria Felul doi

Iahnie de fasole tradițională: Secretele unei rețete autentice pas cu pas

17 noiembrie 2023

Atunci când ne gândim la unele dintre cele mai populare mâncăruri la români, extrem de savuroase în simplitatea lor, iahnia de fasole tradițională ocupă un loc important în topul celor mai preparate rețete din bucătăria românească, cu atât mai mult în sezonul rece. Dacă în anotimpul cald ne delectam cu fasole verde cu usturoi, acum a […]

Citește mai mult

Pește la cuptor: idei de rețete simple și gustoase

16 martie 2023

Nu este deloc un secret faptul că peștele este un aliment sănătos, care aduce o mulțime de beneficii organismului. Consumul de pește de calitate, preparat într-un mod sănătos prezintă avantaje semnificative într-o dietă alimentară echilibrată, prin conținutul redus de grăsimi și cantitatea mare de acizi grași esențiali. Trebuie să recunoaștem că în afară de saramura de […]

Citește mai mult

Cum să prepari șnițele din ciuperci pleurotus: rețeta pas cu pas

24 februarie 2025

Dacă ești în căutarea unei alternative delicioase și crocante la clasicele șnițele din carne, trebuie să încerci șnițelele din ciuperci pleurotus. Acestea sunt ideale pentru o masă ușoară, sănătoasă și sățioasă, având o textură asemănătoare cu cea a cărnii de pui. În plus, dacă urmezi o dietă vegetariană, această rețetă de șnițele din ciuperci pleurotus […]

Citește mai mult

Pui Tikka Masala: rețeta originală și secrete pentru a reda aromele autentice

09 aprilie 2024

Gustul autentic al Indiei este apreciat de mulți gurmanzi din întreaga lume, iar bucătăria indiană este un izvor nesecat de arome, așa cum ne demonstrează de fiecare dată. Dacă și tu cochetezi cu bucătăria indiană, atunci trebuie să faci cunoștință cu puiul Tikka Masala, una dintre cele mai îndrăgite și recunoscute mâncăruri din bucătăria indiană. […]

Citește mai mult

Rețeta detaliată pentru șnițele din piept de pui pane

20 noiembrie 2023

Carnea de pui a reprezentat întotdeauna pentru noi un ingredient preferat în ceea ce privește meniurile delicioase pentru masa de prânz. Și pentru că iubim pieptul de pui la nebunie, dat fiind numărul redus de calorii al puiului, dar și modalităților simple de preparare, am tot gătit de-a lungul timpului pieptul de pui în fel și […]

Citește mai mult

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult

Rețetă de musaca de cartofi cu carne: Pas cu pas către o delicioasă mâncare tradițională

12 iulie 2023

Ne plac la nebunie rețetele cu cartofi și aromele pe care acestea le răspândesc în bucătărie. Și te-ai convins de asta, căci am gătit împreună cele mai diverse rețete cu cartofi, de la tocăniță de cartofi și până la cartofi noi la cuptor. Însă ce ai spune dacă am combina aromele cartofilor cu gustul inconfundabil al […]

Citește mai mult

Paste Rapide

07 februarie 2023

Dacă vrei să-ți surprinzi sufletul pereche, însă nu ai timp și nici prea multă îndemânare, ofertele PROFI îți vin în ajutor cu o nouă rețetă. Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a pregăti pastele respectând instrucțiunile de pe ambalaj: punem apă la fiert alături de sare, iar atunci când ajunge în punctul de fierbere, adăugăm […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de chiftele de dovlecei: Gust autentic și textură crocantă

21 august 2023

Rețetele tradiționale, care aduc aminte de casa bunicii, se numără printre preferatele noastre atunci când suntem în pană de idei în bucătărie și ne dorim să simțim din nou arome de mult uitate din copilărie. Chiar de curând ne gândeam că abia așteptăm să apară dovlecii de toamnă, pentru a prepara cea mai gustoasă plăcintă […]

Citește mai mult

Fasole cu cârnați

15 noiembrie 2023

Ingrediente: Într-o cratiță încăpătoare puneți la încins o lingură de ulei. Între timp, tăiați cârnații rondele și adăugați-i în cratiță pentru a se rumeni. Tocați cepele mărunt și adăugați-le peste cârnați alături de sare pentru a se căli. Între timp tocați și morcovii cubulețe mici și amestecați-i cu celelalte ingredient. După 5 minute, când legumele […]

Citește mai mult