Vinete pane perfecte: Sfaturi și trucuri pentru o crustă crocantă și rumenă
Dacă este un lucru care ne face o mare plăcere, acela este că legumele de sezon ne oferă baza perfectă pentru cele mai simple și delicioase rețete. Din această categorie de legume fac parte și vinetele, pe care tare mult ne mai place să le gătim și să le savurăm în cele mai gustoase rețete. În trecut am prezentat pe blog rețeta de zacuscă de vinete pentru iarnă, un adevărat deliciu culinar. Însă astăzi nu ne dorim să punem nimic la păstrare pentru sezonul rece, ci doar vrem să ne încântăm papilele gustative cu porții delicioase de vinete pane.
Dacă nu ai mai încercat până acum rețeta de vinete pane, trebuie să știi că nu este nimic complicat în a prepara „șnițele” din vinete, iar rezultatul este unul cu adevărat apetisant. Ce înseamnă vinete pane? Ei bine, acestea sunt rondele de vinete prăjite în crustă de pesmet, care sunt servite, de regulă, cu un delicios sos de smântână cu usturoi și mentă. Dacă îți dorești să încerci și tu acest preparat gustos, te invităm să descoperi în continuare cum prepari vinete pane după rețeta simplă, alături de o serie de sfaturi și trucuri utile de preparare!
Ingrediente pentru rețeta de vinete pane cu sos de smântână
Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm, toate achiziționate din magazinul Profi, vei obține circa 4 porții savuroase de vinete pane. Iată care sunt ingredientele pentru rețeta de vinete pane:
- 2 vinete medii din gama Proaspete de la noi;
- 2-4 ouă din gama O&O;
- sare;
- făină;
- pesmet din gama Proxi;
- ulei de floarea soarelui (pentru prăjit).
Pentru sosul de smântână cu usturoi
- 4-6 linguri de smântână cu min. 20% grăsime;
- 2 căței de usturoi;
- 3-4 frunze de mentă;
- sare, după gust.
În plus
- brânză rasă pentru servire (cașcaval, telemea, mozzarella, etc.).
Cum prepari vinete pane după rețeta simplă
Acum că deja ai achiziționat din noul Profi toate ingredientele de care aveai nevoie pentru rețeta de vinete pane, acum urmează să dăm startul rețetei cu vinete. Iată care sunt etapele de preparare ale acestui dish gustos!
Pregătirea vinetelor
Pentru început, se vor spăla bine vinetele și se vor șterge cu un șervet de hârtie. Se vor tăia apoi legumele în felii groase de aproximativ 1 cm, după care se vor alinia pe un tocător și se vor săra ușor pe ambele părți. Strânge apoi rondelele de vinete și pune-le la scurs într-o strecurătoare, unde le vei lăsa pentru circa 30 de minute. Ulterior scoate feliile de vinete, stoarce-le ușor între palme și mai lasă-le puțin la scurs.
După ce vinetele s-au scurs, va trebui să pregătești 3 farfurii largi: una pentru făină, una pentru ouăle bătute cu un praf de sare și una pentru pesmet. Rondelele scurse de vinete se vor da mai întâi prin făină, apoi prin ou și la final prin pesmet. Așează-le apoi pe toate pe o farfurie curată și pregătește-te să le prăjești.
Prăjirea vinetelor pane
Încinge uleiul de floarea soarelui într-o tigaie largă. Testează temperatura uleiului aruncând în tigaie câteva grăunțe de pesmet. Dacă acestea sfârâie, poți începe prăjirea rondelelor de vinete. Ai grijă ca focul să fie mediu spre mic și să întorci vinetele de 2 ori, pentru a se găti la mijloc și a se rumeni frumos la exterior.
Imediat ce scoți rondelele de vinete pane din tigaie, pune-le la scurs pe un platou tapetat cu hârtie absorbantă, pentru a îndepărta excesul de ulei.
Mod de servire pentru vinete pane
Delicioasele vinete pane se vor servi alături de un sos cremos din smântână, usturoi și mentă. Adaugă într-un bol câteva linguri de smântână, cu un praf de sare și usturoi zdrobit. Adaugă apoi și frunzele de mentă și amestecă bine ingredientele. Rade apoi puțină brânză peste rondelele de vinete pane așezate estetic pe un platou și gata, vinetele pane sunt perfecte pentru a fi servite alături de sosul de smântână!
Sfaturi și trucuri utile pentru vinete pane cu o crustă crocantă și rumenă
Acum, la final de rețetă, ți-am pregătit o serie de sfaturi și trucuri utile, pe care va trebui să le cunoști dacă vrei să obții vinete pane perfecte, cu o crustă crocantă și rumenă. Iată recomandările noastre!
- Lasă rondelele de vinete la scurs, după ce le-ai sărat. Acesta este un pas important deoarece sare scoate amăreala din vinete.
- Pune accentul pe tehnica de învelire a rondelelor de vinete în făină, ou și pesmet. Pentru a obține o crustă rumenă, trebuie să te asiguri că fiecare felie este acoperită în mod corespunzător. Acest proces va ajuta la obținerea unei cruste mai consistente și mai crocante.
- Alege uleiul potrivit pentru prăjirea vinetelor pane. Deși mulți preferă uleiul de măsline pentru prăjirea vinetelor, acesta poate să nu fie cea mai bună opțiune datorită punctului său de ardere scăzut. Un punct de ardere scăzut poate duce la un gust amar și la o crustă mai moale. În schimb, poți utiliza ulei de rapiță sau de floarea soarelui, care au un punct de ardere mai ridicat și sunt mai potrivite pentru prăjirea vinetelor pane.
- Este important să pui în tigaie un strat generos de ulei, în așa fel încât feliile de vânătă să plutească în ulei să le prăjești, fără ca acestea să atingă fundul tigăii.
- Testează temperatura uleiului înainte de a prăji rondelele de vinete pane și asigură-te că acesta este încins, însă nu exagerat de fierbinte. Dacă uleiul este prea fierbinte, vinetele se vor arde la exterior, dar vor rămâne crude la interior. Dacă uleiul nu este suficient de fierbinte, vinetele se vor înmuia în loc să devină crocante. Asigură-te că uleiul este încălzit la temperatura potrivită (aproximativ 180-190 grade Celsius) înainte de a adăuga vinetele. Un termometru de bucătărie poate fi util pentru a verifica temperatura uleiului.
- Nu aglomera tigaia atunci când prăjești vinetele, așa că este indicat să le prăjești în mai multe tranșe.
- Ține cont ca focul să fie mediu spre mic și să întorci vinetele de două ori, pentru a se găti corespunzător la mijloc și pentru a se rumeni frumos la exterior.
- Nu uita să scoți vinetele pane din tigaie pe șervețele absorbante, pentru a elimina excesul de ulei.
Pentru a obține vinete pane perfecte, cu o crustă crocantă și rumenă, este esențial să alegi ingredientele de calitate superioară, să pregătești vinetele în mod corespunzător și să apelezi la tehnici de prăjire eficiente. Odată ce stăpânești tehnicile de gătire și ții cont de sfaturile prezentate în acest articol, este imposibil să nu obții cele mai bune vinete pane din câte există. Și-ți poți descărca și aplicația Profi, dacă vrei să beneficiezi la promoții pentru cele mai delicioase rețete cu vinete!