Salată orientală: Cum să prepari cea mai gustoasă rețetă?
Salata orientală este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru oricine dorește să adauge un plus de varietate în alimentația lor. În ciuda denumirii sale, se consideră că salata orientală este originară din Germania sau Polonia, având în vedere că „vedeta” rețetei este cartoful.
În funcție de sezon, poți prepara salata orientală diferit, adăugând legume proaspete vara, salată verde primăvara și murături iarna. Descoperă din rândurile de mai jos rețeta clasică de salată orientală, pe care o poți pregăti în 20 de minute și câteva sfaturi care te pot ajuta să gătești întotdeauna o salată orientală delicioasă!
Ingrediente pentru rețeta de salată orientală
Din lista de ingrediente de mai jos vei obține 3 porții de salată orientală. În gama de produse Profi poți găsi tot ce-ți trebuie pentru a pregăti rețeta de salată orientală pe care ți-o propunem, așa că iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături atunci când mergi la supermarket:
- 700 g cartofi fierți în coajă;
- 3 cepe roșii;
- 3 ouă fierte tari;
- câteva măsline negre;
- opțional: castraveți proaspeți sau murați;
- sare și piper după gust.
Pentru dressing ai la dispoziție mai multe rețete pe care le poți încerca. Noi îți recomandăm 3, iar tu o poți alege pe cea care se apropie cel mai bine de gusturile tale:
Dressing clasic
- 200 ml apă;
- 7 grame sare;
- jumătate de linguriță de zahăr;
- 2-3 linguri de oțet de masă;
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui.
Dressing cu muștar
- 30 ml oțet sau zeama de la jumătate de lămâie;
- 70 ml ulei de floarea soarelui;
- 50 ml apă rece;
- jumătate de linguriță de zahăr;
- 2 lingurițe de muștar;
- sare și piper.
Dressing cu maioneză
- un gălbenuș crud și unul fiert de la ouă din gama O&O;
- o linguriță de muștar;
- 200 ml ulei de floarea soarelui;
- 30 ml apă minerală;
- sare.
Cum prepari cea mai gustoasă rețetă de salată orientală?
Pentru a pregăti o salată orientală delicioasă, este important să alegi ingrediente de calitate, iar la Profi le găsești din plin. Iată pașii prin care obții o salată orientală pe placul tuturor:
- Pentru început, pune cartofii la fiert în apă cu sare. Îi poți acoperi cu un capac pentru a grăbi procesul. După 20-30 de minute, verifică-i cu o furculiță. Știi că sunt gata atunci când furculița pătrunde cu ușurință cartoful până la jumătate. Închide focul, scurge apa și lasă cartofii să se răcească. Poți face acest pas dimineața sau în oricare altă zi, apoi să pui cartofii la frigider până îi folosești pentru salata orientală.
- Taie cartofii în cubulețe.
- Următorul pas este fierberea ouălor. Asigură-te că le scoți din frigider cu jumătate de oră înainte să le pui pe foc, astfel încât să nu crape atunci când ajung în punctul de fierbere. Lasă ouăle la fiert timp de 7 minute, deoarece ai nevoie de ouă fierte tari pentru această rețetă. După ce s-au scurs minutele, pune-le puțin sub jetul de apă rece, apoi decojește-le cu grijă, pentru a nu rupe albușul.
- Taie ouăle felii.
- Cojește și taie ceapa roșie solzișori.
- Dacă ai măsline fără sâmburi, le poți tăia feliuțe. În caz contrar, le poți lăsa întregi.
- În cazul în care ai la îndemână sau vrei să mai adaugi o aromă, poți tăia și câteva felii de castraveți murați sau proaspeți.
Pregătirea dressingului
Dressingul clasic este foarte ușor de pregătit. Tot ce trebuie să faci este să amesteci apa, oțetul, zahărul și sarea într-un bol până se topesc ingredientele solide, apoi să adaugi uleiul în fir subțire. Poți turna întreaga cantitate peste salata orientală sau mai puțin, în funcție de preferințe.
Pentru dressingul cu muștar, pașii de preparare sunt foarte asemănători. Pune într-un bol zeama de lămâie (sau oțetul), muștarul, apa, uleiul, sarea, piperul și zahărul. Amestecă energic până creezi o emulsie.
Dacă ai ales maioneza clasică, atunci trebuie să pui într-un bol cele două gălbenușuri, muștarul și sarea. Amestecă maioneza cu o lingură de lemn, turnând puțin câte puțin din ulei, până când îl termini. În cazul în care ți se taie maioneza, adaugă 1-2 linguri de apă foarte rece și continuă procesul.
Montarea salatei
Alege un bol încăpător și pune în acesta cartofii fierți tăiați bucățele, ceapa, rondelele de măsline și feliile de ouă fierte. Stropește ingredientele cu dressingul ales, apoi amestecă. Salata orientală este gata!
Secrete care te ajută să obții o salată orientală reușită
Acum, la final de rețetă, îți vom dezvălui și câteva dintre cele mai importante sfaturi de preparare ale salatei orientale. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a te bucura de un preparat reușit:
- pune cartofii la fiert atunci când apa începe să clocotească. În acest mod, te poți bucura de un gust mai savuros, iar nutrienții se vor păstra. Nu uita să adaugi sare, deoarece vor fierbe mai repede;
- pentru a reduce din intensitatea mirosului pe care îl are ceapa, o poți fierbe câteva minute într-un amestec de oțet, sare, piper și o linguriță de zahăr. Las-o pe foc până devine transparentă, apoi o poți adăuga în salată;
- chiar dacă este mai recomandat uleiul de măsline, nu este potrivit pentru această rețetă. Folosește întotdeauna ulei de floarea soarelui, deoarece are un gust neutru.
Nu-i așa că te pornești spre cel mai apropiat magazin Profi pentru a te aproviziona cu ingredientele necesare? Prepară și su salata orientală și bucură-te de gustul senzațional al acesteia!