Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Alimentația de primăvară: 10 alimente pe care să le consumi în această perioadă

Primăvara începe să-și facă simțită prezența cu pași timizi, deși, calendaristic vorbind, ea este deja aici. Temperaturile cresc și simțim un suflu de energie în aer, iar adesea semnele noului sezon apar cel mai rapid în farfurie. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația noastră de zi cu zi, din motive ce țin de noile opțiuni alimentare pe care le avem, de starea de spirit și de nevoile pe care le are organismul nostru. 

Chiar dacă trecerea la un nou anotimp poate părea dificilă, este una de scurtă durată, iar mama natură ne oferă întotdeauna o mână de ajutor în acest sens. Una plină de culoare, proaspătă și încărcată cu vitamine și nutrienți necesari organismului. Legumele și fructele din acest sezon reprezintă un aliat important în lupta cu astenia de primăvară, motiv pentru care am adunat în articolul următor câteva alimente care trebuie să fie incluse în alimentația de primăvară. Iată ce trebuie să consumi!

Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă primăvara

Specialiștii în nutriție sunt de părere că, pentru a preveni astenia și stările de oboseală marcate de schimbările de anotimp, este important să includem în dieta zilnică alimente de sezon. Acestea vor contribui la creșterea sistemului imunitar, îmbunătățind considerabil starea fizică și psihică. Mai mult decât atât, alimentația în funcție de anotimp poate ajuta organismul să se adapteze mai bine temperaturilor fiecărei perioade. Iată câteva sfaturi care să te ajute să ai o alimentație de primăvară sănătoasă!

Consumă legume și verdețuri de primăvară

Legumele de primăvară, fie că ne referim la ridiche sau la salata verde, au rolul de a fortifica organismul, iar consumul acestora într-un meniu lipsit de grăsimi va reduce considerabil nivelul colesterolului și va ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Să fim sinceri, cu toții avem nevoie de perioadă de detoxifiere după alimentația din timpul iernii! Legumele și verdețurile de primăvară întăresc organismul și redau acestuia aportul de antioxidanți de care are nevoie. 

Bucură-te de fructele de sezon

Primăvara, fructele de pădure încep să capete un gust deosebit, motiv pentru care este important să profiți de acest aspect pentru a le introduce în alimentația de primăvară. Fructe de sezon delicioase pe care le poți include în meniul zilnic sunt și căpșunile sau cireșele, care încep să-și facă apariția la finalul primăverii. Asigură-te că aduci organismului tău doza zilnică de vitamine, minerale și antioxidanți consumând fructe de sezon! 

Elimină grăsimile din alimentație 

Dacă dorești să-ți recapeți energia pierdută în timpul sezonului rece, este important să ții cont și de alimentele pe care trebuie să le elimini din alimentație. Pentru o detoxifiere completă a organismului, recomandăm eliminarea grăsimilor din alimentație, ceea ce implică renunțarea la alimentele bogate în grăsimi, dar și la ulei sau preparate prăjite. Desigur, poți opta pentru cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit

Consumă minim doi litri de lichide pe zi 

Pentru o stare de sănătate optimă, organismul are nevoie de hidratare. Tocmai de aceea este important să consumi cel puțin doi litri de lichide pe zi, fie că vorbim despre apă, ceaiuri sau supe, evitând în același timp băuturile carbogazoase, lichidele îndulcite și alcoolul sau cafeaua în exces. 

Realizează un plan alimentar cu rețete sănătoase 

Alimentația de primăvară trebuie să aibă la bază un plan alimentar cu rețete sănătoase, în care trebuie să integrezi fructele și legumele de sezon. Mesele de primăvară trebuie să fie ușor de digerat, cu atât mai mult cu cât este posibil să fii mai activ acum când zilele sunt mai lungi. Asigură-te, așadar, că mănânci corect și în cantități adaptate greutății tale și evită excesele de orice fel!

Plan alimentar cu rețete sănătoase

Alimentația de primăvară: 10 alimente recomandate 

Așa cum am promis, îți vom menționa în rândurile următoare o serie de alimente pe care să le incluzi în alimentația de primăvară ori de câte ori ai ocazia. O alimentație bogată caloric, cu multe proteine, lipide și glucide poate deveni epuizantă pentru organism, motiv pentru care trebuie să existe un anumit echilibru între nutrienți, la care se adaugă vitaminele și mineralele. Iată ce poți include în alimentația de primăvară! 

1. Spanacul

Spanacul este o legumă bogată în antioxidanți precum betacaroten, vitamina C și acid folic. De asemenea, spanacul este bogat în calciu și acizi grași Omega-3, ceea ce-l face unul dintre cele mai bune alimente pentru meniul de primăvară. Îl vei găsi în supermarketul Profi dacă dorești să-l gătești în rețete sănătoase!

2. Ridichea 

Proprietățile antioxidante ale ridichei nu sunt singurele beneficii ale acestei leguminoase pe timp de primăvară. Gustul ridichei este mult mai intens în acest sezon, motiv pentru care îți sugerăm să le integrezi în cele mai diverse rețete de salate. Vei găsi ridichi în gama Proaspete de la noi

3. Salata verde 

Extrem de bogată în vitamina C și beta-caroten și cu un conținut bogat de fibre și antioxidanți, sala verde este un aliment care cu siguranță trebuie să se regăsească în meniul tău de sezon. Săracă în calorii și bogată în vitamine și minerale, această legumă aduce o mulțime de beneficii organismului. Și o vei găsi în gama de produse de la Profi

4. Ceapa verde

Primăvara este, în mod cert, sezonul cepei verzi. Gustul intens al acestei legume potențează aromele oricărui preparat, așa că nu ezita să o integrezi și tu în dieta alimentară din timpul primăverii, mai ales că este atât de bogată în vitamine și minerale!

5. Urzicile 

Banala urzică este o plantă care se găsește din abundență primăvara, fiind folosită de sute de ani ca plantă medicinală, datorită conținutului său bogat de vitamine și minerale. Urzicile sunt o sursă excelentă de proteine, fier, magneziu, siliciu și potasiu, conțin numeroși aminoacizi și ajută la întărirea sistemului imunitar. 

Urzici

6. Morcovii 

Bogați în beta-caroten, morcovii se numără printre cele mai sănătoase alimente pe care le poți consuma în perioada primăverii și nu numai. Îi vei găsi în noul Profi, așa că nu uita să-i adaugi în coșul de cumpărături pentru rețete delicioase!

7. Sfecla roșie 

Nu mai este niciun secret faptul că sfecla roșie este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, fiind bogată în vitamine și minerale. Și vestea bună este că acest aliment complex poate fi integrat în cele mai sănătoase rețete. Iată câteva rețete sănătoase cu sfeclă roșie pe care să le incluzi în alimentația de primăvară! 

8. Căpșunile

O altă sursă alimentară bogată în substanțe nutritive, vitamine, minerale și antioxidanți sunt și căpșunile, perfecte pentru a fi incluse în alimentația de primăvară. Remineralizante și tonice, aceste fructe ajută la o nutriție sănătoasă, fie că le servești ca atare, într-un smoothie delicios sau în rețete de mic dejun, alături de ovăz. 

9. Cireșele 

Ultima lună de primăvară marchează și apariția cireșelor, aceste fructe cu un conținut bogat de vitamine, minerale și oligoelemente care întăresc sistemul imunitar. Cireșele pot fi considerate unele dintre cele mai bune alimente pentru detoxifierea organismului, ceea ce ne îndeamnă să-ți recomandăm să le introduci în alimentația de primăvară. 

10. Fructele de pădure 

Un program de alimentație sănătoasă în timpul primăverii implică și consumul fructelor de pădure, unele dintre cele mai versatile alimente. Acestea pot fi consumate în stare proaspătă, congelate sau liofilizate, atât ca idei de gustări sănătoase în smoothie-uri și cu iaurturi, cât și ca topping pentru rețete de desert.

Fructele de pădure

Primăvara este momentul ideal pentru a începe o cură de detoxifiere a organismului, așa că îți recomandăm să te bucuri de tot ce are natura de oferit în acest sezon și să incluzi în alimentația de primăvară toate fructele și legumele menționate în acest articol. Îți poți descărca și aplicația Profi, pentru a beneficia de cele mai bune oferte la fructe și legume de sezon, provenite din surse autentice! 

Mai multe idei practice pentru tine

Cum se face baițul pentru carnea de miel? Sfaturi și recomandări utile

28 martie 2023

Pentru majoritatea românilor, atunci când spui masa de Paște, spui și friptură de miel. Este de prisos să spunem, așadar, că friptura de miel este vedeta mesei de Paște! Până și cei care nu se dau în vânt după acest tip de carne doresc să aibă pe masă cu ocazia Sărbătorilor Pascale bucate tradiționale precum […]

Citește mai mult

Cum să îți planifici mesele pentru o săptămână: Sfaturi și trucuri

09 august 2023

Îți vei îmbogăți cunoștințele despre beneficiile planificării meselor pe o săptămână și vei învăța cum să începi acest proces. Îți vom oferi sfaturi valoroase pentru crearea unui plan de masă sănătos și hrănitor. După ce vei citi acest articol, vei avea toate instrumentele necesare pentru a-ți îmbunătăți alimentația și stilul de viață! Beneficiile planificării meselor […]

Citește mai mult

Economisirea la cumpărături: cum să găsești cele mai bune oferte și reduceri

09 aprilie 2024

Este adevărat, cumpărăturile sunt o parte inevitabilă a vieții noastre, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să depășim bugetul pentru a ne satisface nevoile sau dorințele. Cu puțină planificare și atenție la detalii, poți economisi bani considerabil și poți profita la maximum de fiecare bănuț cheltuit.  Dacă și tu dorești să pui accentul pe […]

Citește mai mult

Stilouri copii: Tipuri, caracteristici și produse recomandate

12 iulie 2023

Într-o lume în care tehnologia se dezvoltă cu o viteză incredibilă, mai că-ți vine greu a crede că scrisul de mână mai poate fi o necesitate. Și totuși, studiile demonstrează importanța scrisului de mână pentru copii și cât de multă nevoie are un copil să învețe să folosească un instrument tradițional de scris, așa cum […]

Citește mai mult

Organizarea unei mese perfecte în aer liber: Sfaturi și recomandări utile

16 noiembrie 2023

Sezonul cald pare că vrea să se prelungească și să ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură, iar weekend-urile devin un prilej excelent pentru a organiza mese în aer liber alături de cei dragi. Și vestea bună este că ne putem bucura de timpul petrecut în natură chiar la noi acasă, în […]

Citește mai mult

Dovleacul: Proprietățile nutritive și beneficiile sale pentru sănătate

26 iulie 2023

Descoperă în acest articol secretele dovleacului, un aliment mult prea subestimat, dar cu nenumărate beneficii pentru sănătate! Îți vom dezvălui de ce e important să incluzi acest fruct în dieta ta zilnică și ce minuni poate face datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale și fibre. Vei afla cum te poate ajuta la îmbunătățirea sistemului […]

Citește mai mult

Beneficiile vinului roșu: ce proprietăți deosebite are această băutură?

23 noiembrie 2022

Vinul roșu este mai mult decât băutura perfectă pentru o cină romantică. Această licoare are numeroase beneficii pentru sănătate și merită savurată în fiecare zi. Știm că, în general, specialiștii pun accentul pe efectele negative ale alcoolului pentru organism, însă în cazul vinului, consumul acestuia cu moderație poate avea beneficii incredibile pentru sănătate. Dintre toate […]

Citește mai mult

Idei de cadouri pentru 1 martie: cum faci alegerea potrivită?

16 februarie 2023

Prima zi de primăvară este cu adevărat una deosebită, căci luna martie debutează cu o săptămână de adevărat răsfăț pentru doamne și domnișoare, cu atât mai mult cu cât acestora li se oferă din plin tot felul de cadouri atractive și speciale. Ziua de 1 martie este un moment în care ne dorim să surprindem […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru grătar: Ghid util și recomandări

16 noiembrie 2022

Sezonul grătarelor pare că a ajuns la final odată cu sfârșitul verii, însă avem o veste bună pentru iubitorii preparatelor la grătar: vremea se anunță în continuare la fel de frumoasă! Și la așa zile însorite, cu siguranță, deja te gândești la un grătar apetisant în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Înainte de a […]

Citește mai mult

Cum să prepari găluște de griș pufoase: sfaturi și trucuri pentru o textură perfectă

27 martie 2024

Noi, cei de la Profi, suntem mari amatori de rețete de ciorbă și supă, motiv pentru care te-am încântat pe blog, de-a lungul timpului, cu cele mai variate astfel de preparate tradiționale. De la ciorbă de perișoare până la ciorbă de lobodă, am bifat o serie de rețete de ciorbă, fără a menționa delicioasa supă cu […]

Citește mai mult