Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Alimente de origine vegetală: ce poți mânca oricând?

Alimentele de origine vegetală sau alimentația plant-based reprezintă o tendință alimentară relativ recentă. Pe fondul popularității dietei low-carb de la sfârșitul anului 2010, alimentația plant-based este o nouă filozofie alimentară, care câștigă din ce în ce mai multă apreciere în prezent și care este susținută de o mulțime de cercetări științifice. 

Definiția unei diete bazate pe alimente de origine vegetală depinde de persoana pe care o întrebi. În general, însă, alimentele de origine vegetală în sine reprezintă un stil de alimentație care pune accent pe alimentele reale, integrale, care provin exclusiv din surse vegetale. Aceste tipuri de alimente nu trebuie să stea neapărat la baza unei diete vegetariene sau vegane, în schimb orice medic nutriționist va recomanda includerea alimentelor de origine vegetală într-o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos. 

Și pentru că ne preocupă subiectele relaționate cu starea bună de sănătate, în articolul de astăzi îți vom vorbi despre alimentele vegetale pe care le poți consuma oricând, indiferent de meniul din alimentația zilnică. 

Cerealele, alimente de origine vegetală pe care le poți consuma oricând

Mare parte dintre produsele din alimentația omului au la bază făina obținută din cereale, cel mai cunoscut și popular exemplu în acest sens fiind pâinea. Printre cele mai cunoscute cereale se numără grâul, porumbul, orezul, ovăzul și secara. Cerealele conțin aproximativ 11% apă, 11% proteine, 70% glucide și 2% minerale. Proteinele sunt dintre cele mai simple, cea mai mare proporție a glucidelor este reprezentată de amidon, iar mineralele sunt prezente sub forma potasiului, magneziului, calciului și fosforului. 

Dintre toate cerealele, cel mai utilizat este de departe grâul, din acesta fiind obținute făina albă și făina integrală. Făina conține amidon insolubil și, pentru a fi digerat, acesta trebuie transformat în amidon solubil prin coacere. Din făină sunt obținute o serie de produse alimentare: pâinea de casă, cele mai gustoase aluaturi pentru rețete de desert sau paste, fie ele spaghete, macaroane, tagliatelle, penne și alte sortimente. 

Orezul se numără și el printre cele mai utilizate cereale într-o dietă plant-based. Sărac în proteine, lipide și minerale, însă bogat în glucide, orezul stă la baza unora dintre cele mai gustoase rețete cu alimente de origine vegetală, așa cum sunt, de pildă, orezul cu ciuperci, ghiveciul de legume cu orez sau ardeii umpluți cu orez

Porumbul, ovăzul și secara sunt alte alimente vegetale care ajută la prepararea celor mai variate meniuri și care pun bazele unei alimentații diversificate. Fie că alegi terciul de ovăz ca una dintre ideile de mic dejun, fie că servești două felii de pâine integrală cu secară alături de toast-ul cu avocado sau gătești o mămăligă din mălai de porumb pentru o tochitură de legume, aceste alimente vegetale sunt parte integrantă a unei alimentații echilibrate. Și le vei găsi pe toate în magazinul Profi!

Cereale

Legumele, unele dintre cele mai consumate categorii de alimente vegetale 

Legumele reprezintă una dintre cele mai populare și consumate categorii de alimente de origine vegetală, atât datorită modului variat de preparare, dar și valorilor nutriționale pe care le prezintă. Legumele sunt bogate în apă și în glucide, însă aduc un aport mic de lipide și proteine. De asemenea, aduc organismului un aport important de vitamine și minerale. Din această categorie de alimente vegetale enumerăm: 

  • rădăcinoasele – principalele tipuri de legume, dintre care se remarcă morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, țelina, sfecla și ridichea;
  • tuberculiferele – denumirea de tubercul a cartofului provine de la denumirea clasei de legume din care face parte. În prezent, cartoful este un aliment de bază în alimentație și este un bun substitut al cerealelor;
  • bulbiferele – exemple de bulbifere sunt usturoiul, ceapa și prazul;
  • vărzoasele – din această categorie de legume se remarcă varza și conopida;
  • fructoasele – exemple de fructoase sunt roșiile, castraveții și dovleceii;
  • leguminoasele – fasolea, mazărea, lintea și soia se numără printre cele mai cunoscute alimente vegetale din categoria leguminoaselor;
  • legumele cu frunze verzi – spanacul, salata verde, măcrișul și loboda sunt cele mai consumate alimente de origine vegetală din această categorie;
  • condimentele – vegetalele condimentare înglobează o mare varietate de alimente de origine vegetală, printre cele mai faimoase numărându-se piperul, boiaua, usturoiul, ceapa, prazul, hreanul, muștarul, chimenul, leușteanul, mărarul, tarhonul, cimbrul, dafinul, anasonul, șofranul, rozmarinul, oregano, scorțișoara și vanilia;
  • perenele – vegetalele perene sunt sparanghelul, anghinarea și hreanul;
  • ciupercile comestibile – hribii și zbârciogii se numără printre cele mai utilizate alimente de origine vegetală din categoria ciupercilor comestibile. 

Indiferent de alimentele de origine vegetală pentru care optezi, gama Proaspete de la noi a supermarketului Profi te așteaptă cu legume proaspete românești de la producători autentici. 

Legume

Fructele, în topul celor mai sănătoase alimente vegetale 

De regulă, fructele au o valoare energetică aproape dublă față de cea a legumelor, datorită conținutului ridicat de glucide. Fructele conțin zaharuri simple precum fructoza și glucoza. În noul Profi vei găsi cele mai diverse tipuri de fructe, unele dintre cele mai sănătoase alimente de origine vegetală. Dintre tipuri de fructe sunt evidențiate următoarele categorii: 

  • fructele cu semințe – așa cum sunt citricele, merele, perele, gutuile sau strugurii;
  • fructele cu sâmburi – prunele, piersicile, caisele, vișinele și cireșele se numără printre cele mai cunoscute alimente vegetale din această categorie;
  • fructele arbuștilor și semiarbuștilor fructiferi – în această categorie de fructe se remarcă fragii, căpșunile, zmeura, smochinele, afinele și coacăzele; 
  • fructele oleaginoase – nucile, alunele, migdalele, fisticul, caju și arahidele sunt unele dintre cele mai cunoscute alimente de origine vegetală din categoria fructelor oleaginoase; 
  • fructele tropicale – kiwi, ananasul, banana, mango și fructul pasiunii sunt unele dintre cele mai populare fructe tropicale. 
Fructe

Alimente de origine vegetală consumate în stare prelucrată 

În topul alimentelor de origine vegetală se numără și produsele vegane pentru înlocuirea lactatelor sau alimentele vegetale în stare prelucrată, așa cum sunt laptele, iaurtul sau brânza din ovăz, nucă de cocos sau fructe cu coajă lemnoasă. Printre cele mai consumate alimente vegetale în stare prelucrată se remarcă: 

  • laptele din nucă de cocos; 
  • laptele și brânza de caju; 
  • laptele de migdale; 
  • laptele și brânza din soia; 
  • cremă tartinabilă vegană cu ulei de cocos; 
  • ulei de măsline; 
  • ulei de floarea soarelui; 
  • ulei de avocado; 
  • ulei de cocos. 

Desigur, lista de alimente de origine vegetală în stare prelucrată poate continua la infinit, căci în întreaga industrie alimentară vei putea regăsi cele mai diverse alimente vegetale care reprezintă copii aproape fidele ale produselor de origine animală. 

Lapte

Indiferent dacă urmezi sau nu o alimentație vegetariană, nu trebuie să neglijezi importanța unei alimentații sănătoase și este nevoie să introduci în dieta zilnică produse vegetale și alimente bogate în proteine vegetale, care pot aduce organismului aportul optim de nutrienți. În gama de produse de la Profi vei găsi cele mai variate alimente de origine vegetală pe care le poți include în alimentația ta, așa că îți sugerăm să-ți descarci aplicația Profi, pentru a putea beneficia și de cele mai bune oferte la alimentele vegetale preferate, pe care le poți mânca oricând!

Mai multe idei practice pentru tine

Lista de rechizite școlare pentru clasa zero: Ghid complet

18 ianuarie 2023

Să cumperi rechizite pentru prichindelul tău care va începe în curând clasa pregătitoare sau clasa 0, așa cum mai este numită, cu siguranță este un moment plin de emoție, care este posibil să te și deruteze, în egală măsură. Clasa 0 deja reprezintă o nouă etapă în viața micuțului tău preșcolar, așa că poate nu […]

Citește mai mult

5 cele mai bune verdețuri pe care trebuie să le încerci vara aceasta

19 august 2024

Vara este sezonul ideal pentru a introduce mai multe verdețuri proaspete în alimentația noastră. Pe lângă faptul că sunt răcoritoare și pline de vitamine, verdețurile pot fi utilizate într-o varietate de rețete aromate. Fie că le adaugi în salate, le folosești în smoothie-uri sau le gătești în diverse preparate, acestea îți vor îmbunătăți semnificativ dieta […]

Citește mai mult

Cum să-ți refaci economiile după Sărbătorile de iarnă: Tips and tricks

02 martie 2023

Sezonul Sărbătorilor de iarnă este de regulă unul plin de bucurii și de urări călduroase. Însă toată această voie bună poate păcăli chiar și cele mai sârguincioase persoane să se simtă, poate, mult prea confortabil cu finanțele. Cheltuielile din timpul Sărbătorilor de iarnă pot scăpa destul de repede de sub control, mai ales că în […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru grătar: Ghid util și recomandări

16 noiembrie 2022

Sezonul grătarelor pare că a ajuns la final odată cu sfârșitul verii, însă avem o veste bună pentru iubitorii preparatelor la grătar: vremea se anunță în continuare la fel de frumoasă! Și la așa zile însorite, cu siguranță, deja te gândești la un grătar apetisant în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Înainte de a […]

Citește mai mult

Alimentația în perioada postului: Sfaturi și recomandări utile

22 noiembrie 2022

Ți se pare dificil să ții post? Ei bine, secretul este următorul: nu trebuie să te raportezi la această perioadă în care renunți la produsele de origine animală ca la una plină de restricții alimentare, ci ca la o alternativă sănătoasă la felul în care ai mâncat până acum. Gândește-te la faptul că vegetarienii au […]

Citește mai mult

Masa perfectă de Valentine’s Day: Idei inedite pentru o cină romantică

14 februarie 2023

O cină romantică la lumina lumânărilor este una dintre cele mai simple, dar fără de cusur, modalități de a petrece timp de calitate în doi indiferent de ocazie. Prilejurile pot fi diverse: Valentine’s Day, Dragobete, o zi de naștere, aniversarea relației sau pur și simplu o seară obișnuită. Acum, că suntem în luna iubirii și […]

Citește mai mult

Cum alegi o șampanie bună pentru petrecerea de Revelion?

07 decembrie 2022

Șampania și Revelionul sunt un duo de excepție și nicio petrecere de Anul Nou nu este completă fără sunetele ciocnirilor de cupe de șampanie la miezul nopții. Noaptea de 31 decembrie este despre noi începuturi, iar sticla potrivită de șampanie poate face ca acest eveniment special să se simtă asemenea unui prag important în viața […]

Citește mai mult

Top 5 cocktailuri celebre cu whiskey pe care trebuie să le încerci

16 iunie 2023

Sunt cocktailuri pe care le-ai savurat până acum sau despre care ai aflat din filme de succes sau din cărți, deci nu întâmplător au devenit celebre. Și noi suntem de părere că pentru cele mai populare rețete de cocktailuri alcoolice merită să te joci de-a barmanul acasă. Și nu orice fel de cocktailuri, întrucât am dedicat […]

Citește mai mult

Curățenia generală: Sfaturi utile, greșeli de evitat și produse recomandate

16 noiembrie 2022

Orice persoană își dorește o locuință curată și ordonată, învăluită într-o atmosferă caldă și primitoare. Curățenia nu este importantă doar din punct de vedere estetic, ci și al sănătății, deoarece acarienii, alergenii, microbii și germenii se înmulțesc rapid într-un mediu plin de praf și mizerie, ceea ce poate duce la afecțiuni grave de sănătate. Pentru […]

Citește mai mult

Cum să îți diversifici dieta zilnică cu alimente bogate în fibre: sfaturi și recomandări utile

08 aprilie 2024

Te pregătești să îți schimbi dieta? Vrei să îți îmbunătățești stilul de viață și să te simți mai bine? Ei bine, diversificarea dietei zilnice cu alimente bogate în fibre reprezintă un pas important către îmbunătățirea sănătății și bunăstării generale.  Fibrele alimentare sunt esențiale pentru menținerea sănătății digestive, controlul greutății și reducerea riscului de boli cronice. […]

Citește mai mult