Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători: Sfaturi și idei sustenabile

În perioada Sărbătorilor de iarnă, dincolo de goana după cadouri, aprovizionarea cu mâncare tinde să ocupe cel mai mult timp. Frigiderele sunt pline cu alimente din supermarketuri, petrecem ore în șir în bucătărie pregătind cele mai gustoase rețete, pentru ca, la finalul Sărbătorilor, să ne dăm seama că ne-a rămas o grămadă de mâncare pe care este foarte posibil să o aruncăm. Astfel, din păcate, fiecare dintre noi contribuie la amploarea fenomenului de risipă alimentară.

Dacă și tu te întrebi ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători, află că poți opri acest fenomen de risipă alimentară atâta vreme cât vei adopta câteva obiceiuri simple. Există o mulțime de modalități rapide și eficiente de a valorifica preparatele rămase la finalul Sărbătorilor de iarnă. Iată ce poți face pentru a diminua, pe cât se poate, risipa alimentelor!


Folosește în alte rețete mâncarea rămasă după Sărbători


Știai că multe preparate pot fi integrate în alte rețete pe care le poți savura în zilele ce succed Sărbătorilor de iarnă? Avem pentru tine ideile perfecte prin care poți refolosi mâncarea rămasă după Sărbători, în funcție de preparat. Desigur, te poți lăsa ghidat de creativitate și poți crea propriile rețete, pornind de la „resturile” de mâncare. Iată câteva idei sustenabile pentru a evita aruncarea mâncării!

Friptura rămasă poate fi folosită pentru paste sau salate

Ți-au rămas multe bucăți de friptură la finalul Sărbătorilor? Ei bine, friptura rămasă poate fi folosită fără nicio problemă ca ingredient de bază într-o mulțime de rețete. De pildă, ai în frigider, o mulțime de bucăți de ceafă de porc, gătită cu drag pentru cei dragi? Carnea tăiată fâșii sau cubulețe poate fi adăugată în salate delicioase, alături de legumele tale preferate.

De asemenea, carnea de porc poate fi un ingredient excelent pentru sandvișuri, alături de restul ingredientelor folosite. Pentru un gust desăvârșit, poți adăuga pe lângă carne și legume, sosul preferat sau felii de cașcaval. Dacă ți-au rămas bucăți de carne de vită sau de porc, poți face un amestec din acestea pentru câteva porții de paste bolognese. Mărunțește bine carnea cu ajutorul unui cuțit și pune-o în sosul pentru paste.

Preparare spaghete

Pâinea rămasă poate fi transformată în crutoane

Doar pentru că ți-a rămas multă pâine după Sărbători, care deja s-a întărit, nu înseamnă că trebuie să o arunci. Poți tăia în bucăți feliile de pâine și le poți transforma în crutoane pe care să le servești mai apoi la o supă cremă de legume delicioasă. În cazul în care nu dorești să prepari crutoane, poți pune pâinea în blender și o poți transforma în pesmet. Desigur, dacă pâinea prezintă deja urme de mucegai, aceasta nu mai poate fi folosită și va trebui aruncată cât mai repede.

Resturile de legume pot fi utilizate pentru alte rețete gustoase

Ai rămas cu o mulțime de legume fierte sau gratinate? Nu trebuie să le dai la gunoi, ci le poți înveli, mai degrabă, într-o tortilla, alături de bucăți de brânză, sau le poți amesteca în diverse salate, împreună cu bucățele de carne și brânzeturi. Mai mult, le poți pregăti chiar și un sos, cu ingrediente proaspete din magazinul Profi.

Mezelurile pot fi folosite pentru pizza de casă

Este foarte probabil ca platourile de mezeluri pe care le-ai servit la mesele festive de Sărbători să nu fi fost neterminate, iar acum zac prin frigider. Nu le arunca! Folosește-le la alte rețete gustoase. De pildă, dacă ai poftă de o pizza de casă, mezelurile se vor dovedi ideale pentru prepararea ei.

Chiar dacă acest tip de mâncare poate părea atipic, există multe rețete de pizza ce pot fi gătite cu mezelurile rămase de la Sărbători. Și poți denumi în ce fel vrei tu aceste opere culinare!

Rețete de pizza

Resturile de cozonac sunt excelente pentru o budincă

Cozonacul cu nucă este, fără niciun dubiu, cel mai iubit desert de sezon. Și atunci când știi cât efort necesită prepararea acestuia, parcă stai pe gânduri când vine vorba să-l arunci la gunoi. Chiar dacă uscat și întărit, cozonacul nu mai pare la fel de apetisant, îl poți transforma într-un desert reușit, cum ar fi budinca.

Rupe cozonacul în bucăți mai mici și adăuga peste ele un amestec din lapte și ouă bătute. Amestecă totul și dă preparatul la cuptor. Vei obține rapid o prăjitură cu totul specială și nici nu vei arunca din mâncarea rămasă după Sărbători!

Cartofii fierți rămași pot fi folosiți pentru plăcinte

În mâncarea rămasă după Sărbători se numără și cartofii fierți? Nu-i da la coș, ci zdrobește-i și transformă-i într-un piure. Amestecă-i apoi cu ceapă și ouă bătute, alimente alese din gama de produse Profi și dă-i la cuptor pentru a face plăcinte cu cartofi.

De asemenea, cartofii rămași pot fi folosiți pentru rețete de supă. Sotează un praz în puțin unt, adaugă peste el piureul de cartofi și completează cu supă de pui pentru a obține o supă cremă gustoasă. O altă variantă gustoasă sunt crochetele din cartofi pe care le poți obține amestecând piureul de cartofi cu ouă bătute. Dă-le prin pesmet și prăjește-le în tigaie. Poftă bună!

Crochete din cartofi


Depozitează mâncarea rămasă după Sărbători la congelator


O altă soluție sustenabilă pentru mâncarea rămasă în urma Sărbătorilor de iarnă este congelarea acesteia. Există o mulțime de preparate culinare care vor rezista excelent la congelator. De pildă, carnea de pui, carnea de curcan și cea de porc, chiar și gătite, pot fi congelate pentru câteva luni și servite în siguranță, după ce au fost decongelate.

Dacă ți-au rămas după Sărbători legume precum mazăre, ardei, broccoli sau conopidă, le poți pune și pe acestea în pungi ermetice la congelator, urmând să le folosești pentru rețete de supe, ciorbe sau sosuri. Chiar și sarmalele în foi de varză rămase după Sărbători pot fi păstrate în congelator, așa că te vei putea bucura de ele și peste câteva luni.

Depozitare pastai si mazare pentru congelare


Pregătește un alt festin culinar cu mâncarea rămasă de la Sărbători


Cum îți poți lua mai bine la revedere de la Sărbătorile de iarnă decât printr-o masă cu aceleași preparate, servite alături de cei dragi din familie? Mai mult decât atât, cu ocazia acestui festin culinar, vei putea invita la masa și persoanele dragi care nu au putut fi alături de tine în timpul Sărbătorilor și vă puteți bucura împreună de bucate alese, evitând astfel risipa de mâncare.

Dacă preparatele nu sunt suficiente, noul Profi este aici să suplimenteze meniul, însă ai grijă să nu cumperi alimente în exces pentru a nu rămâne din nou cu mâncarea în frigider.


Dăruiește prăjiturile rămase după Sărbători


Dacă mâncarea rămasă după Sărbători constă în deserturi, cu siguranță, acestea nu trebuie aruncate. Dacă ți-au rămas mai multe prăjituri decât membrii familiei ar putea mânca, este cazul să găsești acestor delicii o nouă destinație. De pildă, poți alege să oferi prietenilor și vecinilor deserturile de Crăciun și de Anul Nou, ambalate frumos, cu aer festiv.

De asemenea, poți face o surpriză dulce persoanelor mai puțin norocoase și le poți oferi acestora deserturile rămase după Sărbători. Cu siguranță, se vor bucura să primească astfel de bunătăți! Le poți pregăti chiar punguțe generoase cu dulciuri de tot felul, așa că-ți sugerăm să-ți descarci și aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune promoții la dulciuri de sezon.

Dulciuri de sarbatori

Cu astfel de idei și sfaturi, cu siguranță, de acum vei ști ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători, în așa fel încât să nu fie nevoie să faci risipă. Asigură-te, așadar, că fiecare aliment își va găsi o utilitate și că nu va fi aruncat la gunoi. De asemenea, pentru a evita situația în care rămâi cu mâncare în exces, încearcă să nu prepari cantități exagerate doar de dragul Sărbătorilor!

Mai multe idei practice pentru tine

Boboteaza în România: Tradiții și obiceiuri autentice de sărbătoare

07 decembrie 2023

Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine și este celebrată în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Biserica mai numește ziua de Bobotează și „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, această sărbătoare fiind menită să amintească evenimentele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Mântuitorul să pășească în viața publică. În fapt, […]

Citește mai mult

Idei pentru pachetul de prânz la birou

30 iunie 2023

Te-ai săturat să îți cumperi prânzul de la fast-food-uri sau să mănânci aceleași sandvișuri zi de zi la birou? Ei bine, Profi este aici să te ajute să-ți diversifici meniul, să înveți despre importanța unui pachet de prânz variat și echilibrat și să descoperi idei de prânz sănătoase și rapide, în funcție de preferințele tale […]

Citește mai mult

Ordinea cărnii la grătar: Ghid cu recomandări și sfaturi utile

15 noiembrie 2022

O știm cu toții, orice român iubește un grătar bine făcut! Fie că facem noi grătarul, fie că ieșim la grătar cu familia și prietenii și altcineva pregătește carnea la grătar, iubim să servim preparate suculente la grătar. Carnea la grătar naște, însă, cele mai diverse întrebări în mintea acelor persoane „nu atât de pricepute” […]

Citește mai mult

Cum se face un platou de brânzeturi: sfaturi și produse recomandate

11 iulie 2024

Vrei să te bucuri de o experiență franțuzească inedită? Noi credem că nu există un preparat care să te transporte în inima Parisului mai mult decât un platou de brânzeturi realizat ca la carte. Un platou de brânzeturi bine pregătit este o piesă centrală elegantă și savuroasă pentru orice ocazie, fie că este vorba de […]

Citește mai mult

Cum se face baițul pentru carnea de miel? Sfaturi și recomandări utile

28 martie 2023

Pentru majoritatea românilor, atunci când spui masa de Paște, spui și friptură de miel. Este de prisos să spunem, așadar, că friptura de miel este vedeta mesei de Paște! Până și cei care nu se dau în vânt după acest tip de carne doresc să aibă pe masă cu ocazia Sărbătorilor Pascale bucate tradiționale precum […]

Citește mai mult

Câte calorii are carnea de pui? Informații despre valorile nutriționale

15 noiembrie 2022

Carnea de pui este o opțiune populară atunci când vine vorba despre consumul de proteine slabe, întrucât conține o cantitate semnificativă într-o singură porție, fără prea multe grăsimi. În plus, carnea de pui poate fi pregătită ușor acasă și este disponibilă în majoritatea restaurantelor. Preparatele din pui pot fi găsite în aproape orice meniu, indiferent […]

Citește mai mult

Cum să prepari prăjitura Cușma lui Guguță: rețeta pas cu pas

11 iulie 2024

Niciodată nu am zis „nu” vreunui desert și când vei vedea ce surpriză ți-am pregătit în acest articol, cu siguranță și ție îți va veni destul de greu să poți spune pas unui astfel de deliciu. Este vorba despre prăjitura Cușma lui Guguță, unul dintre cele mai iubite deserturi din bucătăria moldovenească.  Cu o istorie […]

Citește mai mult

Cei mai buni cărbuni de grătar: Tipuri, sfaturi și utilizări

15 noiembrie 2022

Aproape toată lumea iubește carnea la grătar. Desigur, dacă grătarul este bine făcut! Indiferent de anotimp, ne bucurăm de carne și de legume apetisante, făcute pe grill. Însă știi care sunt cele mai importante elemente care stau la baza unui grătar reușit? Ei bine, acestea sunt grătarul, desigur, carnea pentru grătar și cărbunele de grătar. […]

Citește mai mult

Cum revii la o alimentație echilibrată după perioada sărbătorilor? Sfaturi utile

16 februarie 2023

Au trecut și aceste sărbătorile de iarnă și, ca de fiecare dată, fiecare dintre noi am mâncat mai mult și mai nesănătos decât ne propusesem. Și nu este de condamnat, căci cine ar putea rezista rețetei de ceafă de porc la cuptor sau în fața unui platou de ouă umplute? Cine se poate abține să […]

Citește mai mult

Cum să prepari cei mai buni mici la gratar? Sfaturi și recomandări utile

22 mai 2023

Dacă ar fi să facem un top al celor mai iubite preparate din carne, cu siguranță clasicii mici la grătar ar ocupa un loc fruntaș în rândul preferințelor românilor. Atunci când vine vorba de carne pe grill, nu știm cum se face, dar parcă nu există acest concept fără mititei sfârâind pe grătar. Suculenți, apetisanți […]

Citește mai mult