Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum să prepari prăjitura Cușma lui Guguță: rețeta pas cu pas

Niciodată nu am zis „nu” vreunui desert și când vei vedea ce surpriză ți-am pregătit în acest articol, cu siguranță și ție îți va veni destul de greu să poți spune pas unui astfel de deliciu. Este vorba despre prăjitura Cușma lui Guguță, unul dintre cele mai iubite deserturi din bucătăria moldovenească. 

Cu o istorie bogată și o combinație delicioasă de ingrediente, această prăjitură impresionează prin gustul său unic și prezentarea spectaculoasă. În acest articol, îți vom oferi rețeta pas cu pas pentru a prepara această minunată prăjitură acasă. Iată cum poți prepara și tu pentru cei dragi faimosul tort Cușma lui Guguță!

Originea prăjiturii Cușma lui Guguță

Prăjitura „Cușma lui Guguță” are o istorie bogată, fiind una dintre cele mai iubite și cunoscute prăjituri din Republica Moldova. Chiar dacă este dificil de determinat cu precizie când a fost preparată prima dată această prăjitură, se știe că ea a devenit populară în anii ’70-’80, când a început să fie vândută în cofetăriile din Chișinău. De-a lungul anilor, rețeta a evoluat însă esența ei a rămas neschimbată, făcând din această prăjitură o adevărată emblemă a culturii moldovenești.

Numele prăjiturii „Cușma lui Guguță” provine de la personajul literar Guguță, creat de către autorul moldovean Spiridon Vangheli, personaj care este cunoscut pentru pălăria sa specifică – o cușmă. Astfel, prăjitura a primit acest nume datorită aspectului său, care aduce aminte de cușma purtată de Guguță în povești. Prăjitura „Cușma lui Guguță” este, de fapt, un omagiu adus acestui personaj iubit de copiii din Moldova.

Prăjitura Cușma lui Guguță este un soi de tort fin, gustos și aromat. Dacă ar fi să-l descriem pe scurt, acest tort ar putea fi descris astfel: cornulețe cu vișine în cremă de smântână. Există numeroase rețete ale prăjiturii Cușma lui Guguță, cum ar fi și cea din clătite umplute cu gem sau fructe, cremă de frișcă sau frișcă și mascarpone. Varianta originală a rețetei însă este cea cu tuburi din aluat fraged, umplute cu vișine, toate acestea acoperite sub cremă de smântână.

Cusma lui Guguta

Ingrediente necesare pentru prăjitura Cușma lui Guguță

Dacă și tu vrei să prepari acest deliciu moldovenesc, te sfătuim să mergi de îndată la cel mai apropiat magazin Profi și să alegi toate ingrediente de care ai nevoie pentru această rețetă de desert. Iată care sunt ingredientele necesare pentru a pregăti tortul Cușma lui Guguță!

Ingrediente pentru aluat

  • 200 g de unt cu 82% grăsime (scos din frigider cu 20 de minute înainte de prepararea desertului); 
  • 500 g de făină pentru prăjituri; 
  • 200 g de smântână cu 10-20% grăsime. 
  • 10 g de praf de copt; 
  • 100 g de zahăr pudră; 
  • sare. 

Ingrediente pentru umplutură 

  • 500-600 g de vișine fără sâmburi. 

Ingrediente pentru cremă 

  • 700-800 g de smântână fermentată cu minim 30% grăsime; 
  • 200-300 g de zahăr pudră; 
  • 80 g de ciocolată; 
  • esență de vanilie.

Cum prepari tortul Cușma lui Guguță după rețeta tradițională?

Ai fost deja în noul Profi și ai ales toate ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara acest desert delicios moldovenesc? Acum te invităm să trecem împreună prin etapele de preparare ale acestui deliciu, așa că iată cum prepari prăjitura Cușma lui Guguță după rețeta tradițională!

Pregătirea aluatului pentru prăjitură 

Adaugă untul moale într-un bol larg. Peste unt, adaugă zahărul pudră cu aromă de vanilie și amestecă bine totul. Adaugă apoi peste unt și zahăr smântâna acră și amestecă foarte bine toate ingredientele. Presară în amestec praful de copt și sarea, apoi integrează-le și pe acestea în compoziție. 

La final, pune și făina peste restul ingredientelor din bol. Încorporează ușor făina și apoi începe să frămânți aluatul, până ce obții o compoziție omogenă. Odată frământat, împarte aluatul pentru prăjitura Cușma lui Guguță în 15 bucăți de dimensiuni egale și formă cilindrică. Dă apoi aluatul la frigider pentru cel puțin jumătate de oră, cât să se întărească puțin.

Prepararea cremei pentru prăjitură 

Adaugă smântâna fermentată într-un bol și pune peste aceasta zahărul pudră, alături de esența de vanilie. Amestecă bine cu o spatulă, până ce obții o cremă uniformă. Când crema este gata, dă-o la frigider până în momentul în care vei avea nevoie de ea pentru montarea tortului Cușma lui Guguță. 

Modelarea aluatului 

Adaugă făină pe blatul de lucru, apoi întinde fiecare bucată cilindrică din aluat cu un sucitor. După ce ai obținut bucăți de forme dreptunghiulare, folosește un tăietor de aluat pentru a îndepărta marginile. Pune apoi vișine pe lungimea aluatului, apoi rulează aluatul în jurul vișinelor. 

Transferă primul rulou cu vișine într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și continuă la fel și pentru restul bucăților de aluat. Odată umplută tava, rulourile se vor da la rece pentru circa 20 de minute, pentru ca aluatul să se întărească din nou.

Coacerea rulourilor de aluat 

După ce rulourile din prima tavă s-au răcit, unge-le pe deasupra cu ou bătut și dă-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 25 de minute. După ce rulourile s-au copt, lasă-le să se răcească complet înainte de a le monta în formă de prăjitură Cușma lui Guguță. 

Montarea prăjiturii Cușma lui Guguță

Pentru a monta acest desert, pune 5 rulouri pe un platou. Adaugă peste acestea din crema preparată anterior. Peste cele 5 rulouri pune apoi încă 4 rulouri și adaugă din nou cremă. Continuă apoi să pui 3, 2 și la final un singur rulou, cât să obții un soi de piramidă. La final acoperă toată suprafața prăjiturii cu cremă și dă-o la frigider pentru cel puțin 6 ore sau peste noapte. 

Servirea tortului Cușma lui Guguță 

După ce desertul a stat la frigider peste noapte, poți îndepărta extremitățile pentru a dezvălui interiorul rulourilor. Acum nu mai rămâne decât să decorezi prăjitura Cușma lui Guguță cu ciocolată răzuită și desertul este gata de a fi servit!

Tort Cusma lui Guguta

Sfaturi și trucuri pentru un desert tradițional savuros

Cu siguranță sunt mulți dintre voi care nu ați mai încercat până acum să preparați această rețetă de desert cu origini moldovenești. Ei bine, avem pentru fiecare în parte câteva sfaturi și trucuri care să te ajute să obții un desert apetisant și savuros. Iată mici trucuri pentru prăjitura Cușma lui Guguță!

Prepară un aluat fraged

Rețeta de prăjitură Cușma lui Guguță are la bază un aluat fraged, motiv pentru ca este important să folosești făină pentru prăjituri de bună calitate. De asemenea, este important să folosești unt la temperatura camerei, pentru ca ingredientele pentru aluat să se încorporeze perfect. Acest aluat se va modela și se va da la frigider pentru a deveni mai tare. 

Folosește vișine sau alte fructe preferate pentru umplutură 

Dacă preferi, poți folosi și alte fructe pentru umplutură, cum ar fi cireșele, zmeura sau afinele. Totuși, vișinele sunt cele mai potrivite pentru acest desert datorită aromei lor ușor acrișoare, care contrastează plăcut cu dulceața cremei. La fel de bine poți folosi și dulceață de vișine sau dulceață de cireșe tradițională

Modelează corespunzător rulourile din aluat 

Pentru ca tortul Cușma lui Guguță să aibă un aspect apetisant și estetic, este ideal să modelezi corespunzător rulourile din aluat. După ce ai întins cu sucitorul fiecare bucată de aluat, îndepărtează cu grijă marginile. Rulează apoi perfect aluatul în jurul vișinelor sau umpluturii alese, la final având grijă să ungi ultima parte din aluat cu apă, pentru ca acesta să se lipească bine. 

Așează rulourile sub formă de piramidă

Prăjitura Cușma lui Guguță după rețeta clasică presupune dispunerea acestor „tuburi” din aluat sub formă de piramidă. Prin urmare, îți sugerăm să începi cu o bază din 5 rulouri, apoi să continui cu 4, 3, 2, respectiv 1 rulou. Odată ce tortul s-a răcit, poți tăia marginile rulourilor, pentru a evidența conținutul estetic al rulourilor.

Felie de tort Cusma lui Guguta

Prăjitura Cușma lui Guguță este mai mult decât un desert; este o adevărată experiență culinară care îmbină gusturile și tradițiile. Prepararea acestei prăjituri necesită puțin timp și atenție, dar rezultatul final este cu adevărat spectaculos și merită fiecare efort depus. Fie că o prepari pentru o ocazie specială sau pur și simplu pentru a-ți răsfăța familia, Cușma lui Guguță va aduce cu siguranță zâmbete pe fețele celor dragi. Încearcă această rețetă și bucură-te de un desert delicios și tradițional!

Mai multe idei practice pentru tine

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

15 noiembrie 2023

În cultura tradițională românească, Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Ziua de Sfântul Andrei este o zi specială pentru români, întrucât acesta este primul dintre apostolii care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei – Sfântul Apostol Andrei fiind considerat cel care a creștinat poporul român. […]

Citește mai mult

5 sfaturi practice pentru pregătirea copilului pentru un nou an școlar

09 august 2023

Începutul unui nou an școlar poate fi plin de emoții atât pentru copii, cât și pentru părinți. Și nu este de mirare, întrucât pregătirea pentru școală nu este nicidecum o sarcină ușoară. Pregătirea copilului pentru școală nu înseamnă doar cumpărarea ghiozdanului și a hăinuțelor pe care le va purta în prima zi, ci și sprijinul […]

Citește mai mult

Cum să faci un gyros de pui după rețeta originală: sfaturi și recomandări utile

11 iulie 2024

Când te gândești la bucătăria grecească parcă deja-ți vine apă în gură? Te înțelegem perfect, pentru că și nouă ne place la fel de mult mâncarea grecească. Tocmai din acest motiv ne dorim să te încântăm astăzi cu o rețetă tradițională grecească – rețeta de gyros de pui.  Gyros-ul de pui este un preparat tradițional […]

Citește mai mult

Organizarea unei mese perfecte în aer liber: Sfaturi și recomandări utile

16 noiembrie 2023

Sezonul cald pare că vrea să se prelungească și să ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură, iar weekend-urile devin un prilej excelent pentru a organiza mese în aer liber alături de cei dragi. Și vestea bună este că ne putem bucura de timpul petrecut în natură chiar la noi acasă, în […]

Citește mai mult

Cum revii la o alimentație echilibrată după perioada sărbătorilor? Sfaturi utile

16 februarie 2023

Au trecut și aceste sărbătorile de iarnă și, ca de fiecare dată, fiecare dintre noi am mâncat mai mult și mai nesănătos decât ne propusesem. Și nu este de condamnat, căci cine ar putea rezista rețetei de ceafă de porc la cuptor sau în fața unui platou de ouă umplute? Cine se poate abține să […]

Citește mai mult

Tipuri de vinuri: Caracteristici, diferențe și sfaturi utile

16 noiembrie 2022

Ne place vinul în toate formele sale, fie că este alb sau roșu, dulce sau sec, liniștit sau spumant. Fiecare dintre noi și-a ales deja un vin preferat, pe care îl consumă de fiecare dată când are ocazia sau pe care îl păstrează pentru momentele speciale din viață. Alegerea unui vin bun, de calitate, poate […]

Citește mai mult

Cum să sculptezi un dovleac de Halloween: Tot ce trebuie să știi

23 noiembrie 2022

Nu știm alții de ce iubesc Halloweenul, însă pentru noi totul este destul de clar. Acest Halloween american este ocazia perfectă de a coace niște plăcinte tradiționale românești la cuptor, în ton cu sezonul. Și în timp ce aromele de scorțișoară și dovleac bine copt perindă prin bucătărie, sculptăm dovleci în cele mai haioase forme […]

Citește mai mult

Stilouri copii: Tipuri, caracteristici și produse recomandate

12 iulie 2023

Într-o lume în care tehnologia se dezvoltă cu o viteză incredibilă, mai că-ți vine greu a crede că scrisul de mână mai poate fi o necesitate. Și totuși, studiile demonstrează importanța scrisului de mână pentru copii și cât de multă nevoie are un copil să învețe să folosească un instrument tradițional de scris, așa cum […]

Citește mai mult

Lista de rechizite școlare pentru clasa zero: Ghid complet

18 ianuarie 2023

Să cumperi rechizite pentru prichindelul tău care va începe în curând clasa pregătitoare sau clasa 0, așa cum mai este numită, cu siguranță este un moment plin de emoție, care este posibil să te și deruteze, în egală măsură. Clasa 0 deja reprezintă o nouă etapă în viața micuțului tău preșcolar, așa că poate nu […]

Citește mai mult

Tipuri de cafea: Proprietăți, beneficii și metode de preparare

16 noiembrie 2022

Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite și apreciate băuturi din lume. Pe locul trei într-un top al cantităților consumate, după apă și ceai, cafeaua se mândrește cu o istorie veche de sute de ani, deși începuturile consumului de cafea sunt încă învăluite în legende. Milioane de oameni de pe glob își încep ziua savurând […]

Citește mai mult