Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum se decongelează carnea în mod corect? Sfaturi utile și metode

Congelarea cărnii este cea mai bună metodă pentru a evita alterarea acesteia, cu atât mai mult dacă este probabil ca aceasta să depășească data de consum în stare proaspătă. Poate ai cumpărat o cantitatea mai mare de carne, poate ai profitat de cele mai bune oferte de la Profi sau poate bunicii ți-au trimis o găină de țară sau o pulpă de porc. În astfel de situații este firesc să gătești carnea de îndată și vei găsi pe blogul Profi unele dintre cele mai gustoase rețete cu carne. Însă restul de carne trebuie introdus la congelator, pentru a evita deteriorarea acesteia și implicit, risipa alimentară. 

Cu toate acestea, pentru a o putea consuma ulterior este necesară decongelarea cărnii, un proces care implică anumite reguli, astfel încât carnea să nu-și piardă calitățile sau să se contamineze cu bacterii. Dacă urmează să pregătești o masă îmbelșugată, cu multe preparate tradiționale pe bază de carne, trebuie să știi cum se decongelează carnea într-un mod corespunzător. Descoperă în articolul următor o serie de sfaturi utile și metode de decongelare a cărnii, pentru preparate sigure și savuroase! 

Cum se decongelează carnea? 3 metode de decongelare a cărnii 

Suntem conștienți că din punct de vedere al texturii și al gustului, carnea decongelată nu se poate compara cu cea proaspătă, atent selectată din gama Ferma din deal, însă, de cele mai multe ori, nu ai de ales. Pentru dezghetarea în siguranță a cărnii de orice tip, poți apela cu încredere la cele mai populare metode de decongelare a cărnii. Iată care sunt acestea! 

Decongelarea cărnii la frigider 

De departe cea mai sigură metodă pentru decongelarea cărnii și cea mai potrivită pentru bucăți fine de carne, așa cum este cea de pește sau de vită, este decongelarea la frigider. În frigider temperatura este una scăzută, motiv pentru care carnea nu va fi afectată de diferențele de temperatură față de congelator. Singurul inconvenient al acestei metode de este timpul îndelungat. Prin urmare va fi nevoie să scoți carnea din congelator și să o pui în frigider seara, dacă dorești să o prepari ziua următoare, mai ales dacă este vorba despre o bucată mare de carne. 

Chiar dacă trebuie să aștepți mai mult timp pentru decongelarea cărnii, riscul de contaminare cu bacterii este inexistent, iar carnea va rămâne fragedă și își va păstra proprietățile. Așadar, pune carnea ambalată într-un bol, pentru ca eventualele sucuri care se scurg din ea să nu ajungă pe rafturile din frigider. De asemenea, recomandăm depozitarea cărnii în compartimentul de jos, cel dedicat produselor din carne și lactatelor. Odată dezghețată, carnea poate fi preparată de îndată. 

Decongelarea cărnii în apă 

O altă metodă populară pentru decongelarea cărnii este cea în apă. Dacă te întrebi cum se decongelează carnea în acest mod, află că procesul se poate face atât în apă caldă, cât și în apă rece. În cazul în care optezi pentru varianta cu apă caldă, îți recomandăm să încălzești apa până când atinge circa 60 de grade Celsius. Pune apoi carnea într-o pungă și scufundă carnea în apa fierbinte. Metoda durează aproximativ 10 minute, în funcție de dimensiunile bucății de carne, însă ține cont că apa caldă are tendința de a întări ușor carnea. 

În acest sens, apa rece este mult mai eficientă, deși carnea se va decongela într-un timp mai lung. Pune bucata de carne într-o pungă alimentară și scufundă carnea într-o oală cu apă rece. În acest timp, suprafața cărnii este răcită constant, în timp ce interiorul cărnii se decongelează mai rapid decât în frigider. 

Decongelarea cărnii la cuptorul cu microunde

Dacă ești în căutarea unei metode pentru decongelare rapidă, dezghețarea cărnii la microunde poate fi o opțiune demnă de luat în calcul, mai ales dacă te grăbești sau nu ai suficientă răbdare să se dezghețe carnea. Cu toate acestea, metoda decongelării la cuptorul cu microunde poate fi greu de gestionat dacă nu vei alege temperatura și programul potrivite. 

Scoate carnea din ambalaj, pune-o pe o farfurie și apoi întoarce-o, din când în când, de pe o parte pe alta, pentru a te asigura că procesul decurge conform planului. Odată ce carnea este complet dezghețată, prepar-o de îndată, pentru a nu permite bacteriilor să se dezvolte. 

Decongelarea cărnii la cuptorul cu microunde

Sfaturi utile pentru decongelarea cărnii 

Acum că ai făcut cunoștință cu cele mai sigure metode de decongelare a cărnii, ți-am pregătit în rândurile următoare câteva sfaturi utile de care să ții cont în acest proces. Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când dezgheți carnea congelată!

  • Nu folosi niciodată lichidul care se formează în timpul congelării! Acesta reprezinta un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor. 
  • Nu clăti carnea decongelată înainte de a o găti, căci apa poate contribui la răspândirea bacteriilor. Usucă totul cu un șervet din hârtie, mai degrabă. 
  • Evită dezghețarea cărnii la temperatura camerei sau expunând carnea la o sursă de căldură, pentru că nu vei face decât să stimulezi dezvoltarea bacteriilor, iar bacteriile care se pot dezvolta pe carne sunt principala cauză a toxiinfecțiilor alimentare. 
  • Nu este recomandată recongelarea cărnii care a fost dezghețată.
  • Orice bucată de carne dezghețată nu trebuie lăsată prea mult timp la temperatura camerei, așa că evită să o ții astfel pentru mai mult de două ore.

Sfaturi utile pentru decongelarea cărnii

În final, este recomandat să urmezi instrucțiunile fiecărei metodă de decongelare a cărnii prezentate mai sus și să ții cont de sfaturile oferite, pentru ca produsele finale să-și păstreze textura și aromele inițiale. Noi te așteptăm în magazinele Profi pentru a alege din gama de produse de la Profi cea mai bună carne pentru preparatele tale. Iar dacă-ți descarci aplicația Profi, vei putea cumpăra cele mai diverse tipuri de carne la prețuri avantajoase. Și nici nu trebuie să le gătești deodată pe toate, ci le vei putea depozita la congelator, căci acum știi cum se decongelează carnea în mod corect!

Mai multe idei practice pentru tine

Cum revii la o alimentație echilibrată după perioada sărbătorilor? Sfaturi utile

16 februarie 2023

Au trecut și aceste sărbătorile de iarnă și, ca de fiecare dată, fiecare dintre noi am mâncat mai mult și mai nesănătos decât ne propusesem. Și nu este de condamnat, căci cine ar putea rezista rețetei de ceafă de porc la cuptor sau în fața unui platou de ouă umplute? Cine se poate abține să […]

Citește mai mult

Cum să prepari castane coapte: gustarea perfectă pentru zilele reci de toamnă

11 noiembrie 2024

Toamna aduce nu doar frunze colorate și aer proaspăt, ci și o dorință de a savura gustări calde, care să ne aline în zilele răcoroase. Printre deliciile de sezon se numără castanele coapte – o gustare reconfortantă, sănătoasă și simplu de pregătit. Dacă nu le-ai încercat încă, e momentul perfect să descoperi cum să le […]

Citește mai mult

Cum să îți realizezi un plan de buget personal: Sfaturi și recomandări utile

18 ianuarie 2024

Suntem convinși că nu de puține ori te-ai întreba cum să-ți gestionezi veniturile într-un mod eficient și cum să-ți organizezi finanțele în așa fel încât să știi exact unde se duce fiecare ban în parte. Fiecare întrebare la care nu găsești răspuns pe plan financiar își are rezolvarea într-un plan de buget personal foarte bine […]

Citește mai mult

Cum să organizezi un picnic reușit? Sfaturi și produse recomandate

12 iulie 2023

Vremea devine din ce în ce mai plăcută, parcurile sunt pline de flori, pădurile sunt înverzite, iar soarele parcă ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură și să ne bucurăm de el. Altfel spus, este sezonul picnicului și al distracției în aer liber! Și asta pentru că vara se apropie cu pași […]

Citește mai mult

Cum alegi o șampanie bună pentru petrecerea de Revelion?

07 decembrie 2022

Șampania și Revelionul sunt un duo de excepție și nicio petrecere de Anul Nou nu este completă fără sunetele ciocnirilor de cupe de șampanie la miezul nopții. Noaptea de 31 decembrie este despre noi începuturi, iar sticla potrivită de șampanie poate face ca acest eveniment special să se simtă asemenea unui prag important în viața […]

Citește mai mult

Alimentația în perioada postului: Sfaturi și recomandări utile

22 noiembrie 2022

Ți se pare dificil să ții post? Ei bine, secretul este următorul: nu trebuie să te raportezi la această perioadă în care renunți la produsele de origine animală ca la una plină de restricții alimentare, ci ca la o alternativă sănătoasă la felul în care ai mâncat până acum. Gândește-te la faptul că vegetarienii au […]

Citește mai mult

Curățenia generală: Sfaturi utile, greșeli de evitat și produse recomandate

16 noiembrie 2022

Orice persoană își dorește o locuință curată și ordonată, învăluită într-o atmosferă caldă și primitoare. Curățenia nu este importantă doar din punct de vedere estetic, ci și al sănătății, deoarece acarienii, alergenii, microbii și germenii se înmulțesc rapid într-un mediu plin de praf și mizerie, ceea ce poate duce la afecțiuni grave de sănătate. Pentru […]

Citește mai mult

Cum să reduci costurile vieții de zi cu zi: sfaturi și metode eficiente

09 aprilie 2024

Te simți copleșit de creșterea costurilor și cauți modalități eficiente de a economisi bani? Nu trebuie să-ți faci griji, pentru că avem pentru tine cele mai bune sfaturi și metode de a reduce costurile de zi cu zi!  Cheltuielile zilnice pot părea adesea copleșitoare și pot pune presiune asupra bugetului personal. Cu toate acestea, există […]

Citește mai mult

Cum se vopsesc ouăle de Paște? Metode și trucuri pentru o culoare strălucitoare

28 martie 2023

În Săptămâna Mare, fiecare zi are o semnificație specială pentru credincioși. În casă și în grădină gospodarii lucrează intens pentru a aduce la bun sfârșit toate treburile casnice, în timp ce principala activitate a gospodinelor în Joia Mare este reprezentată de vopsirea ouălor de Paște, ca o tradiție moștenită de generații. Așa cum știm cu […]

Citește mai mult

Tipuri de cafea: Proprietăți, beneficii și metode de preparare

16 noiembrie 2022

Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite și apreciate băuturi din lume. Pe locul trei într-un top al cantităților consumate, după apă și ceai, cafeaua se mândrește cu o istorie veche de sute de ani, deși începuturile consumului de cafea sunt încă învăluite în legende. Milioane de oameni de pe glob își încep ziua savurând […]

Citește mai mult