Cum se face baițul pentru carnea de miel? Sfaturi și recomandări utile
Pentru majoritatea românilor, atunci când spui masa de Paște, spui și friptură de miel. Este de prisos să spunem, așadar, că friptura de miel este vedeta mesei de Paște! Până și cei care nu se dau în vânt după acest tip de carne doresc să aibă pe masă cu ocazia Sărbătorilor Pascale bucate tradiționale precum cozonac, pască, ouă roșii și, desigur, preparate din carne de miel.
Însă pentru ca friptura să iasă cât mai fragedă, aromată și gustoasă, este necesară pregătirea cărnii în prealabil. Deja ți-am vorbit pe blog despre cum se marinează carnea de porc, iar cea de miel are la bază aceleași principii. Astfel, baițul pentru carnea de miel este cel care o frăgezește în așa fel încât să se desprindă de pe oase și să-i confere o aromă deosebită.
Baițul pentru friptura de miel nu este greu de preparat, însă necesită răbdare, întrucât este bine să lași carnea la marinat pentru cel puțin 8-9 ore, preferabil peste noapte. Și va fi atât de aromatizată datorită condimentelor, încât abia vei aștepta să o scoți din cuptor. Descoperă în articolul următor cum se face baițul pentru carnea de miel, în așa fel încât să te bucuri de o friptură fragedă și aromată la masa de Paște!
De ce trebuie ținută friptura de miel la baiț
Nu numai că oferă aromă preparatelor, însă marinadele schimbă și textura cărnii, făcând-o mai fragedă. De cele mai multe ori, baițul prezintă o anumită aciditate, fie că aceasta provine din oțet sau din citrice. Această aciditate penetrează suprafața cărnii și o frăgezește, permițând aromelor marinadei să pătrundă adânc în carne.
Așadar, friptura de miel trebuie ținută la baiț deoarece marinada pentru miel poate oferi preparatului:
- aromă, în funcție de ingredientele folosite și de perioada de timp în care carnea stă în acest sos;
- textură, întrucât aciditatea și enzimele descompun orice duritate a cărnii, în timp ce uleiul și sarea adaugă mai multă umiditate cărnii.
Ce ingrediente și ustensile îți trebuie pentru baiț
Pentru a prepara cel mai bun baiț pentru carnea de miel vei avea nevoie de doar câteva ingrediente, pe care le vei regăsi, dealtfel, în gama de produse de la Profi: vin (are rolul de a frăgezi carnea) și ulei (necesar pentru ca bucata de carne să nu se usuce sub acțiunea primului ingredient). În rest, poți folosi ierburi aromatice după gust și o multitudine de condimente.
Ingrediente necesare la baițul pentru miel
Așa cum menționam anterior, magazinul Profi te așteaptă cu toate ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara un baiț pentru friptură de miel ca la carte. Iată o listă cu ingredientele de care vei avea nevoie pentru miel la baiț, în funcție de rețetă:
- carne de miel;
- vin alb sau vin roșu din colecția de vinuri de la Profi;
- ulei de floarea soarelui;
- zeamă de lămâie;
- căței de usturoi;
- usturoi verde și ceapă verde;
- foi de dafin;
- piper boabe și piper măcinat;
- sare;
- cimbru uscat;
- crenguțe de rozmarin;
- boabe de coriandru măcinate;
- mentă uscată.
Desigur, există numeroase alte ingrediente care pot fi folosite pentru marinarea cărnii de miel, așa cum sunt oțetul balsamic, iaurtul, frunzele proaspete de mentă, uleiul de măsline sau oregano proaspăt. Toate acestea pot fi achiziționate din noul Profi, așa că dacă dorești să prepari cel mai bun baiț pentru friptura de miel, știi deja de unde să-ți faci toate cumpărăturile!
Vase și ustensile pentru prepararea baițului
Alături de ingredientele pentru marinadă, vei mai avea nevoie și de vase și ustensile de bucătărie, care să te ajute să gătești rapid și să obții cele mai delicioase fripturi. Chiar și baițul pentru carnea de miel este mai ușor de pregătit atunci când ai la îndemână tot ce ai nevoie. Foarte bune pentru baiț sunt tăvile din oțel inoxidabil, însă la fel de utile sunt și tăvile care au capac din inox, pentru a putea lăsa fără probleme carnea în baiț chiar și pentru câteva zile. De asemenea, o furculiță solidă din oțel inoxidabil te va ajuta să întorci pe ambele părți carnea marinată, dar și să servești friptura de miel la masă.
Cum se face baițul pentru carnea de miel: sfaturi și recomandări
Așa cum am promis, venim și cu o serie de sfaturi și recomandări privind rețeta baițului pentru friptura de miel, întrucât marinarea cărnii este unul dintre secretele unui preparat fraged și aromat. Această etapă poate dura de la câteva ore la câteva zile. Iată de ce trebuie să ții cont când prepari un baiț pentru miel la cuptor, la grătar sau la ceaun:
- pentru prepararea unei fripturi de miel ca la carte vei avea întotdeauna nevoie de un acid care să acționeze în sensul frăgezirii cărnii, dar și de ulei, care să împiedice deteriorarea fibrei de carnea;
- marinada pentru carne de miel se poate prepara atât cu vin, ulei, ierburi aromatice și condimente, cât și cu enzime, cum ar fi iaurtul; enzimele sunt foarte eficiente în descompunerea proteinelor din carne, adăugând mai multă aromă fripturii;
- pentru gustul de friptură tradițională de miel, îți propunem marinada cu vin, fiindcă acesta va frăgezi carnea în profunzime și va oferi sosului din tavă o aromă specială; vei găsi cele mai bune vinuri pentru baițul cărnii de miel la Profi;
- cea mai simplă metodă de marinare a cărnii de miel este adăugarea tuturor ingredientelor baițului pentru friptură de miel într-un bol și amestecarea acestora; de asemenea, trebuie să te asiguri că fiecare bucată de carne este complet în baiț, după care bolul sau tava se vor acoperi cu folie alimentară sau capac și se vor pune la frigider;
- timpul de marinare depinde în mare măsură de tipul de carne folosit; în timp ce unele tipuri de carne vor putea fi marinate mai mult timp, pentru a spori aroma și textura, altele pot începe să se descompună dacă sunt lăsate prea mult timp în baiț; cu cât bucățile de carne sunt mai micuțe, cu atât vor absorbi mai multă marinadă și, prin urmare, vor avea nevoie de mai puțin timp; carnea de miel poate fi lăsată în baiț de la câteva ore până la câteva zile;
- cantitatea de baiț trebuie să fie întotdeauna suficientă pentru îmbăierea cărnii, așadar este important să te asiguri că bucata de miel este perfect acoperită de acest sos;
Nu desconsidera importanța baițului pentru carnea de miel, întrucât acesta este cel care va oferi aromă și textură preparatului final. Ține cont de informațiile prezentate în articol, descarcă-ți aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune promoții la ingredientele pentru marinadă și pregătește cel mai bun baiț pentru carnea de miel, în așa fel încât aceasta să se transforme în deliciul mesei de Paște!