Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Tipuri de bere: Caracteristici, diferențe și recomandări

Știai că berea este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume? Cu o istorie care datează încă din vremea Mesopotamiei Antice, berea a reușit să treacă testul timpului și să se păstreze în topul băuturilor preferate ale consumatorilor, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei. Tocmai datorită acestei popularități de care se bucură la nivel mondial, în ultimii ani, au apărut pe piață din ce în ce mai multe tipuri de bere, ceea ce pentru mulți dintre iubitorii acestei băuturi poate fi de-a dreptul copleșitor.

Clasificarea tipurilor de bere denotă caracterul și, de multe ori, chiar și originea acestei băuturi, ingredientele folosite, dar și tehnica de fabricare, oferind indicii clare în ceea ce privește gustul, aspectul, culoarea și mirosul berii. Dacă și tu te declari un iubitor al berii, îți vom dezvălui în rândurile următoare principalele tipuri de bere și caracteristicile acestora. Mai mult, avem și câteva recomandări pentru tine, așa că nu te vom mai ține în suspans. Iată ce trebuie să știi despre această băutură populară!

Câte tipuri de bere există?

Aroma, culoarea și textura berii pot diferi în funcție de tipul de fermentație, care poate să fie de joasă sau de înaltă frecvență. Pe baza tipurilor de fermentație, se disting două mari tipuri de bere. Este vorba despre berea Lager, obținută printr-un proces de fermentație joasă, și berea Ale, obținută prin fermentație înaltă. Fiecare dintre aceste tipuri de bere oferă o mulțime de sortimente.

Desigur, există și alte clasificări ale tipurilor de bere, stabilite în funcție de ingredientele folosite în producție sau de anumite caracteristici particulare ale procesului de fabricare al berii, acesta fiind cazul tipurilor de bere hibride. Sortimentele de bere diferă și în funcție de rețeta berarului. De aceea, acum numărul total al tipurilor de bere depășește 50 de sortimente, fiecare având o aromă și un gust diferite.

halbe de bere si biscuiti sarati

Care sunt principalele tipuri de bere?

În prezent, cele mai cunoscute și populare tipuri de bere, așa cum menționam anterior, sunt berea de tip Lager și berea de tip Ale. Cu siguranță, le-ai savurat până acum pe fiecare în parte, nefiind conștient de caracteristicile care le definesc. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt trăsăturile care stau la baza acestor două mari tipuri de bere!

Berea Lager

Berea de tip Lager este o bere blondă, obținută printr-un proces de fermentație joasă, și care are 4-5% alcool. Comparativ cu alte beri, compoziția și spuma sa sunt mai ușoare și este recomandat să fie consumată la o temperatură de 5 grade Celsius. Berea Lager este obținută prin fermentare drojdiei la o temperatură între 5 și 13 grade Celsius în prima săptămână. Ulterior, temperatura va scădea treptat, până ajunge la valori de 0-2 grade Celsius.

Acest tip de bere include mai multe varietăți, de la cele mai populare, deschise la culoare, blonde, la cele brune sau chiar negre. Printre cele mai cunoscute sortimente de bere de tip Lager se numără:

  • Pilsner Lager

Acesta este cel mai cunoscut tip de bere, reprezentând circa două treimi din producția mondială de bere. Berea Lager are o aromă discretă, cu note de hamei și un gust ușor amar, în timp ce berea Pilsner Lager are o aromă mai puternică și este o bere blondă cu reflexe aurii, date de malțul închis la culoare. Aceasta prezintă o concentrație de 4% alcool.

  • Special Lager

n cazul acestui tip de bere, concentrația alcoolică este de aproximativ 5%, în timp ce culoarea este una aurie, cu accente de chihlimbar. Special Lager este caracterizată de un gust bogat de malț și hamei nobil.

  • Extra Lager

Conținutul de alcool al acestui tip de bere variază între 6 și 7%. Berea Extra Lager are o aromă intensă, o culoare aurie cu accente de cupru (datorită malțului prăjit), un gust intens și ușor amărui, o spumă cremoasă și o aromă care persistă în gură după servire.

  • Bock și Black

Aceste tipuri de bere Lager sunt brune și au o concentrație de alcool de 5-6%. Ca și în cazul berii Extra Lager, spuma are o consistență cremoasă, în timp ce aroma este una amăruie și puternică. Berea Bock și Black are un gust mai intens atunci când este servită la temperaturi mai ridicate.

Berea Ale

În cazul berii Ale, procesul de fermentație este unul cu frecvență înaltă. Acesta are loc la temperaturi cuprinse între 14 și 25 de grade Celsius și durează undeva între 3 și 6 zile. Tipurile de bere Ale au un gust mai intens, mai complex și mai bogat în comparație cu berile de tip Lager. Berea Ale este împărțită și ea în câteva sortimente celebre, după cum urmează:

  • India Pale Ale

Acest tip de bere are o nuanță deschisă, în tonuri de arămiu și chihlimbar. Concentrația de alcool măsoară 5-7%, în timp ce aroma sa este una puternică de hamei, iar gustul este amar.

  • Abey

Concentrația de alcool a acestui tip de bere Ale este de 6,5%. Berea Abey are o culoare ușor brună, iar gustul său intens prezintă note fructate de măr sau banană. Această bere Ale este indicat a fi consumată la o temperatură de 6 grade Celsius.

  • Stout

Berea Stout este o bere brună, cu un gust intens și o aromă care duce cu gândul la gustul cafelei. Cea mai populară bere Stout este berea irlandeză Guinness, care se consumă la o temperatură ridicată de 8-10 grade

Celsius.

pahare cu bere blonda si alune

Ce alte tipuri de bere mai există?

În afară de principalele tipuri de bere menționate anterior, mai există, desigur, și alte tipuri, dintre care menționăm berea din grâu, berea de fermentație spontană, berea fără alcool sau populara bere artizanală. Iată care sunt caracteristicile acestor sortimente de bere!

Berea din grâu

Berea din grâu fermentat este o bere blondă, cu o concentrație de alcool care pornește de la 6%. De cele mai multe ori, acest tip de bere are un aspect ușor tulbure, căci se găsește cel mai adesea în varianta de bere nefiltrată. Berea din grâu are o aromă puternică de cereale și se servește la temperatura de 6 grade Celsius.

Berea de fermentație spontană

Spre deosebire de fermentația la frecvență joasă sau înaltă, acest tip de fermentație nu necesită un adaos de drojdie, căci mustul este expus la aer. Berea de fermentație spontană are mai puțin acid și mai puțină spumă.

Berea fără alcool

Multe persoane care nu sunt mari fani ai tipurilor de alcool, cataloghează berea fără alcool drept cea mai bună bere. Acest tip de bere este de fermentație joasă și este obținut prin două metode. Prima metodă presupune oprirea fermentației, iar cea de-a doua vizează îndepărtarea alcoolului. Berea fără alcool are o nuanță aurie și trebuie consumată la o temperatură de 5 grade Celsius.

Berea artizanală

Berea artizanală se numără și ea printre cele mai populare tipuri de bere, mai cu seamă că este fabricată în cantități mici, după metode și rețete tradiționale. Acesta este și motivul pentru care este atât de apreciată de degustătorii care preferă edițiile limitate. Cei pasionați de berea artizanală sau craft beer afirmă că o preferă pentru că nu conține conservanți sau aditivi, are o aromă puternică, mai puțin acid și este produsă prin fermentație naturală.

persoane cu pahare de bere in mana

Tipuri de bere: 5 recomandări

Acum, că ai făcut cunoștință cu principalele tipuri de bere, permite-ne să-ți oferim și câteva recomandări în ceea ce privește sortimentele de bere din gama de produse Profi. Iată cu ce tipuri de bere te pot „răcori” magazinele Profi:

  • sortimente de bere germană, precum Beck’s sau Warsteiner;
  • sortimente de beri românești, precum Ciucaș sau Ursus;
  • sortimente de bere daneză, precum Tuborg;
  • sortimente de bere olandeză, precum Heineken;
  • sortimente de bere fără alcool (vezi oferta la bere fără alcool Tuborg din revista Profi).

Dacă pregătești un grătar alături de prieteni, nu putem vedea un „aliat” mai de nădejde decât o bere răcoritoare. Așa că îți sugerăm să-ți descarci numaidecât aplicația Profi și să PROFIți de cele mai tari promoții săptămânale la sortimentele de bere. Dintre toate tipurile de bere, cu siguranță vei găsi pe rafturile magazinelor Profi berea preferată!

Mai multe idei practice pentru tine

Bagajul de vacanță: Cum îl organizezi și ce produse nu trebuie să-ți lipsească

16 iunie 2023

Suntem siguri că nu de puține ori ți s-a întâmplat să uiți ceva atunci când ai plecat într-o vacanță și că tot de atâtea ori ți-ai propus să nu mai faci greșeala de a pleca fără un anumit obiect. Și cu toate că ți-ai propus, ai uitat, din nou! Dacă te pregătești să evadezi din […]

Citește mai mult

Idei creative pentru servirea guacamole-ului: Gustări și feluri de mâncare inedite

16 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de gustări și preparate inedite, gastronomia internațională este o sursă infinită de idei de rețete delicioase. O astfel de inspirație culinară ne oferă și bucătăria mexicană, ale cărei delicii sunt savurate în toate colțurile lumii și care încântă orice gurmand prin varietate și gusturi deosebite. Și pentru că ne place să […]

Citește mai mult

Cum se decongelează carnea în mod corect? Sfaturi utile și metode

16 martie 2023

Congelarea cărnii este cea mai bună metodă pentru a evita alterarea acesteia, cu atât mai mult dacă este probabil ca aceasta să depășească data de consum în stare proaspătă. Poate ai cumpărat o cantitatea mai mare de carne, poate ai profitat de cele mai bune oferte de la Profi sau poate bunicii ți-au trimis o găină […]

Citește mai mult

Tradiții, obiceiuri și superstiții românești de Paște

19 aprilie 2023

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. Indiferent de regiunea, Învierea Domnului aduce cu sine tradiții și obiceiuri de Paște dintre cele mai diverse, transmise din generație în generație. Și aici nu vorbim doar despre vopsitul ouălor, despre pască și preparate din carne de miel, ci despre multe alte tradiții care sunt bine […]

Citește mai mult

Pregătirea și organizarea cămării pentru toamnă: 10 sfaturi practice

21 august 2023

Pentru toate gospodinele, venirea toamnei înseamnă organizarea cămării, pentru a face loc tuturor bunătăților tradiționale pregătite cu roadele de sezon. Suntem siguri că mulți dintre voi deja ați pregătit murături la borcan sau ați dat deja startul rețetelor de dulceață de casă, cu cele mai gustoase fructe ale verii, așa că nici nu vedem un moment […]

Citește mai mult

Cum să prepari nuggets de pui acasă: sfaturi pentru cea mai delicioasă rețetă

08 aprilie 2024

Într-un top al celor mai îndrăgite preparate din bucătăria americană, rețeta de nuggets de pui cu siguranță se remarcă prin gustul său savuros. Crochetele de pui sunt unul dintre cele mai iubite și apreciate feluri de mâncare pentru copii și adulți deopotrivă. Gustul crocant și suculent al acestor bucăți de carne de pui învăluite în […]

Citește mai mult

Prosecco versus șampanie: care sunt diferențele și cum să alegi pentru evenimentele festive?

28 august 2024

Atunci când sărbătoarea bate la ușă, alegerea băuturii potrivite poate face diferența între un eveniment de succes și unul mai puțin reușit. Dacă urmează să organizezi un eveniment festiv, fie că este vorba despre o nuntă, o aniversare sau o petrecere de Revelion, băuturile pe care le servești joacă un rol esențial în crearea atmosferei […]

Citește mai mult

Cum să faci un gyros de pui după rețeta originală: sfaturi și recomandări utile

11 iulie 2024

Când te gândești la bucătăria grecească parcă deja-ți vine apă în gură? Te înțelegem perfect, pentru că și nouă ne place la fel de mult mâncarea grecească. Tocmai din acest motiv ne dorim să te încântăm astăzi cu o rețetă tradițională grecească – rețeta de gyros de pui.  Gyros-ul de pui este un preparat tradițional […]

Citește mai mult

Ghidul condimentelor potrivite pentru diferite tipuri de carne

19 august 2024

Așa cum știm cu toții, condimentele sunt cheia oricărei bucătării savuroase. Chiar și basmul popular din folclorul românesc „Sarea în bucate” cules de Petre Ispirescu pune accentul pe modul în care chiar și cel mai simplu condiment precum sarea poate aduce gust preparatelor servite. Condimentele nu doar că adaugă savoare și aromă, dar pot transforma […]

Citește mai mult

Alimentația în perioada postului: Sfaturi și recomandări utile

22 noiembrie 2022

Ți se pare dificil să ții post? Ei bine, secretul este următorul: nu trebuie să te raportezi la această perioadă în care renunți la produsele de origine animală ca la una plină de restricții alimentare, ci ca la o alternativă sănătoasă la felul în care ai mâncat până acum. Gândește-te la faptul că vegetarienii au […]

Citește mai mult